Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metsäkonevalmistajat kamppailevat komponenttipulan kanssa

Metsäkoneiden kauppa käy nyt kuumana. Maaseudun Tulevaisuuden tekemän selvityksen mukaan komponenttien pitenevät toimitusajat jarruttavat tuotannon kasvattamista. Myös hitsaajia on vaikea löytää.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metsäkonekoneita myydään eri puolilla maailmaa nyt niin paljon kuin valmistajat ehtivät tehdä. Kun samanlainen huippusuhdanne on menossa kaivos-, maanrakennus- ja maatalouskoneiden valmistajilla, hydrauliikan ja voimansiirron komponentteja tai laakereita ei tahdo riittää kaikille.

”Tuotannon pahin pullonkaula on tiettyjen komponenttien saatavuus”, kertoo John Deeren Joensuun-tehtaan johtaja Janne Haapasalo.

Maailman suurin metsäkonevalmistaja John Deere tekee kaikki puutavaralajimenetelmän koneet Joensuussa, missä enimmillään on valmistunut liki 1 500 konetta vuodessa.

”Tänä vuonna yritetään tehdä uutta ennätystä”, Haapasalo sanoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

John Deere on palkkaamassa Joensuuhun noin 40 uutta työntekijää. Väkimäärä nousee lähes 500 henkilöön. Myös alihankkijat ovat kasvattamassa tuotantoa.

Kokoonpanoon ja logistiikkapuolelle hakemuksia on tullut Haapasalon mukaan hyvin, mutta hitsaajien saamisessa on haasteita.

John Deeren metsäkoneliiketoiminnasta Euroopassa vastaavan Timo Yläsen mukaan metsäkoneiden kauppa on käynyt pari–kolme vuotta kiihtyvään tahtiin.

Venäjä kasvoi viime vuonna ohi Ruotsin puutavaralajimenetelmän koneiden suurimmaksi markkina-alueeksi, kun sinne myytiin noin 700 konetta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

John Deerellä on Venäjällä suurin markkinaosuus. Se lisäsi myyntiä Venäjälle myös viime vuonna, mutta menetti hieman osuuttaan kilpailijoille.

”Emme pystyneet toimittamaan enempää”, Ylänen toteaa.

Uusien koneiden lisäksi kova kysyntä on hänen mukaansa vaihtokoneista useissa maissa, myös Suomessa ja Ruotsissa.

Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela vahvistaa konevalmistajien yhteisen huolen: komponenttien toimitusajat ovat venyneet merkittävästi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maailmassa on muutama suuri hydrauliikan ja voimansiirron komponenttien avaintoimittaja, joista riippuvaisia on suuri joukko kaivos-, maanrakennus- ja maatalouskoneiden valmistajia. Samaan ryhmään kuuluvat metsäkoneiden tekijät.

Komponenttivalmistajien kapasiteetti ei riitä nyt vastaamaan maailmanlaajuisesti kasvavaan kysyntään. Viimeksi vastaavanlainen tilanne koettiin kymmenen vuotta sitten ennen finanssikriisiä.

”Meillä, kuten varmasti myös muilla, joudutaan päivittäin tekemään kovasti töitä, että saadaan komponentit tehtaalle ja koneet valmiiksi”, Nummela sanoo.

Ponsse rikkoi viime vuonna tuotannossaan tuhannen koneen rajan.

Vieremällä Ylä-Savossa on valmistumassa tehtaan laajennus. Tuotantoa kasvatetaan Nummelan mukaan ”vähitellen pitkällä aikavälillä, ei nopeasti laadun kustannuksella”.

Komatsu Forestin toimitusjohtajan Timo Korhosen mukaan tammi–helmikuussa Suomessa rekisteröityjen uusien koneiden määrä (129) tukee arviota, että korkeasuhdanne jatkuu.

Viime vuonna Suomessa myytiin 523 metsäkonetta. Korhonen uskoo, että jokseenkin samoihin lukuihin ylletään tänä vuonna.

Myös Komatsu Forestilla koneiden toimitusajat ovat venyneet kuten pääkilpailijoilla.

”Suuressa osassa malleja syksy on tällä hetkellä toimitusaika.”

Tänä vuonna Komatsulla odotetaan erityisesti uuden 8-pyöräisen harvennushakkuukoneen läpilyöntiä.

Komatsun metsäkoneet kootaan Ruotsissa Uumajassa, missä kapasiteettia ollaan kasvattamassa. Tarkkaa tuotantomäärää ei Komatsukaan kerro, mutta alan arvioiden mukaan se on noin 800 konetta vuodessa.

Teksti: Juha Kaihlanen, Kuva: Lari Lievonen, Maaseudun Tulevaisuus