Metsä
Esittely Logmit M6

Universaali Logmit M6 -yksikkö korvaa käytetyissä harvesteripäissä vanhentuneen ohjausjärjestelmä – järjestelmään on koodattu jo toistakymmentä erilaista harvesteripäätä

Harvesteripäiden mittausjärjestelmät ovat viimeisen 15 vuoden aikana olleet kovissa muutoksien paineissa. Mittauslain tyvikorjausfunktio muutti vanhempia malleja laittomiksi ja niiden varaosasaatavuus on myös heikkoa. Logmit M6 on tähän tarpeeseen kehitetty malli.
Tommi Hakala
Harvestereiden käytössä oleellinen tekijä on harvesteripään ohjaus- ja mittausjärjestelmä. Monimutkaisimmillaan ne sisältävät paljon sellaisia ominaisuuksia, joita suuri osa käyttäjistä ei tarvitse. Logmit M6 tarjoaa nyt vaihtoehdon peruskäyttöön riittävästä järjestelmästä.

Kuutioinnilla varustettujen kuormainharvestereiden mittaus- ja ohjausjärjestelmien tulo 1990-luvun alussa loi suuret markkinat eri valmistajille. Kun 2013 astui voimaan uusi puutavaran mittauslaki, se esti joidenkin mallien käytön virallisessa mittauksessa – alkuperäistä valmistajayritystä ei enää ollut tekemään ohjelmaan tarvittavia muutoksia, tai sinänsä toimivan järjestelmän kapasiteetti eri riittänyt tarvittaville toiminnoille. Samaan aikaan alkupään kuutioinnilla varustetut koneet siirtyivät pikku hiljaa uusille omistajille, joilla käyttö on vähäisempää. Käyttötukea kaipaavat omistajat ovat olleet vaikeassa tilanteessa varaosien ja komponenttien saatavuuden osalta.

Logmit M6 -harvesteripäiden mittaus- ja ohjausjärjestelmä:

  • Sovitettavissa kaikkiin markkinoiden harvesteripäihin ja niiden anturiversioihin
  • Toiminta perustuu CAN BUS -väyläohjaukseen
  • Soveltuu katkonnan mittaukseen, kuutiointimenetelmä ei täytä suomalaista puutavaran mittauslain vaatimuksia

Tarpeeseen kehitetty

Harvestereita ja muitakin työkoneita pidempään välittäneelle Pietarsaarelaiselle Markus Holmille tulivat edellä mainitut mittalaitteiden ongelmat usein eteen. Omissa metsissä työskentelyyn oli hankittu kevyt Nokka Joker -harvesteri ja myöhemmin muitakin vastaavia. Usein täysin toimiva harvesteri kaipasi yksinkertaista ohjausjärjestelmää, eikä sellaista ollut riittävän universaalina saatavilla. Tuskastuttuaan taistelemaan vanhojen järjestelmien puutteiden kanssa, hän alkoi noin viisi vuotta sitten toteuttaa Logmit-järjestelmää yhdessä ystävänsä Matti Kronholmin kanssa. Nyt Logmit on siinä kehityksen vaiheessa, että sen markkinointi pelkkänä järjestelmänä on lähtenyt suuremmassa mitassa käyntiin. ”Tähän asti työtä on riittänyt itsemyytyihin ja välitettyihin päihin asennettavien järjestelmien kanssa.”

Järjestelmiä on tähän mennessä toimitettu jo yli 80 kappaletta, liitettynä usean eri merkin harvesteripäämalliin. Osa on toimitettu täysin uusiin harvesteripäihin, joita Holmin Holm Trade Oy välittää. Holmilla oli marraskuussa hyllyssä laaja merkkikattaus kevyempiä harvesteripäitä. Niiden omat anturoinnit toimivat Logmit:n kanssa, kuten Holm totesi: ”Ei ole olemassa anturia, jota tähän ei saisi koodattua kiinni. ”Järjestelmään on jo koodattu toistakymmentä erilaista harvesteripäätä ja tarvittaessa sovitetaan lisää. Ja tämän jutun kirjoittamisen aikaan marraskuun alkupuolella oli juuri uusi vihreäkeltainen Keto Forst W Logmit M6 -järjestelmällä varustettuna lähdössä naapurimaahan asennettavaksi John Deere -maataloustraktoriin.

Verkostovalmistusta

Ensimmäiset 50 yksikköä valmistettiin itse yhdessä Kronholmin kanssa. Vuosi sitten Holm alkoi verkostoitua eri sektorin osaajien kanssa, tarkoituksena valmistusprosessin sujuvoittaminen. Nyt yhteistyökumppaneita on viisi, Holm hoitaa markkinoinnin ja tarvittaessa koeajoa myöten varmistaa asiakkaille toimivan paketin valmistumisen. Osa yhteistyökumppaneista on notkealiikkeisiä yksinyrittäjiä – yksi toteuttaa muoviosien 3D-tulostusta, toinen tekee komponenttien yhteen kokoamisen. Kolmas tekee ohjelmistojen suunnittelua ja ratkaisee kehitystestiajon yhteydessä ongelmia Holmin kanssa. Suurin ulkopuolinen toimittaja on keskusyksiköt Logmitille valmistava ifm electronic Oy.

Komponentit on suunniteltu täysin Logmitin tarpeiden mukaisiksi. Esimerkiksi riittävän notkeaa nappipaneelin kaapelia teetettiin riittävästi lähiaikojen tarpeisiin. Myös piirilevyt ja keskusyksiköt ovat uniikkeja versioita. Minivipuihin asennettavat nappipaneelit on tuotesuojattu ja niitä myydään myös sellaisinaan.

Riittävästi ominaisuuksia

Koska puutavaran mittauksessa ollaan energiapuun osalta käytännössä täysin kuormainvaakamittauksen käytössä ja myös hankintahakkuiden kuitupuu mitataan useasti kuormainvaa´alla, ei Logmit-järjestelmään rakennettu virallisen mittauslain vaatimia tyvifunktioita ja yhteensopivuuksia erilaisiin tiedonsiirtojärjestelmiin. ”Mittalaite on toteutettu vain oikeiden katkaisumittojen saamiseksi”, vahvistaa Holm. Järjestelmä siis tekee perusmittauksiin pohjautuvaa kuutiointia, mikä riittää työmäärän seurantaan. Mitään liitäntöjä järjestelmässä ei ole esimerkiksi tulostimelle. ”Tulostinta kaipaaville ole antanut neuvon, että ottavat kuvan mittalaitteen näytöltä, mistä tiedot voi jakaa eteenpäin kuvina”, Holm toteaa.

Mutta järjestelmä sisältää kaikki työskentelyssä varsinaisesti tarvittavat ominaisuudet – sekä enemmänkin – sillä siinä on teräketjuöljyn kulutuksen arviointi ja rasvaushuollon ajoitus. Puulajeja on valittavissa 4 ja niille on asettavissa 10 eri pituusesivalintaa. Näyttö kertoo aktiivisesti runkoluvut ja kuutiomäärän, sekä siinä on myös edellä mainitut teräketjuöljystä ja rasvaushuollosta kertovat väripalkit. Yksi oleellinen tekijä ohjausjärjestelmän yksinkertaistamisessa on ollut erilaisten automaattitoimintojen jättäminen pois. Ainoa ”puoliautomaattinen” toiminto on mahdollisuus kytkeä tiltin vapautus kaatosahaukseen. Runkoa syötetään painamalla nappia, kunnes haluttuun pituusmitta saavutetaan. Jos käyttäjä ei paina syöttönappia, puu ei liiku mihinkään. ”Tämä on turvallisuuteen panostusta, kuljettaja ei voi tahattomasti tehdä mitään vaarallisia toimintoja”, toteaa Holm.

Kehitystyö jatkuu

Valmistumassa on myös Logmit-älypuhelinsovellus. Se tulee sisältämään käyttö- ja huolto-ohjeet sähkökaavioineen, sekä mahdollisuuden tehdä harvesteripääkohtaisia tarvikeostoja. ”Kun järjestelmään toimitushetkellä koodataan oikeat anturityypit, laippamallit sekä ketjupituudet, on käyttäjällä aina nämä tiedot älypuhelimessa mukana”. Nykyinen perusversio Logmit M6 tulee saamaan rinnalleen myös laajemmat liitännät omaavan M6+ -version, ja tarjolle tulee myös suurempi näyttöpaneelivaihtoehto. Ne eivät monimutkaista käyttöä, vaan tarjoavat laajemmat kytkentämahdollisuudet joihinkin harvesteripääversioihin.

Myös uudet kotisivut ovat avautumassa osoitteessa www.logmit.fi.

Lue lisää