Aarre: 500 moottorisahan mies - Matti Kivistö kerää moottorisahoja ja ostaa vuosittain 10–20 sahaa

Matti Kivistö kiinnostui vanhoista moottorisahoista, kun hän sai naapurilta vanhan Dolmarin. Erityisesti kahden miehen sahat ovat hänen mieleensä. Kivistö omistaa niitä tiettävästi eniten koko Euroopassa.
Matti Kivistö on kerännyt moottorisahoja pian 50 vuotta. Hänen käsissään on uimurikaasuttimella varustettu saksalainen Dolmar CP -saha, joka painaa 14 kiloa. Mallia valmistettiin vuosina 1953–61.
Matti Kivistö on kerännyt moottorisahoja pian 50 vuotta. Hänen käsissään on uimurikaasuttimella varustettu saksalainen Dolmar CP -saha, joka painaa 14 kiloa. Mallia valmistettiin vuosina 1953–61. Kuva: Jyrki Luukkonen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Runsas kymmenen vuotta sitten ruoveteläinen Matti Kivistö, 66, rakensi maatilansa pihapiiriin suuren autotallin. Siellä ei kuitenkaan enää säilytetä autoja.

”Alkuvaiheessa tänne sopi kolme autoa, mutta nyt ei sovi kunnolla enää polkupyöräkään”, Kivistö nauraa.

Autojen sijasta Kivistön tallin täyttävät sadat moottorisahat. Niitä on keltaisia, sinisiä, punaisia ja valkoisia. Sahat ovat siisteissä rivistöissä puisilla hyllyillä jopa neljässä kerroksessa. Kaikkein isoimmat ovat saaneet paikan tallin lattialta.

Kivistö ei tarkalleen tiedä, montako moottorisahaa hän omistaa. Hän arvioi, että niitä on vuosien varrella kertynyt vähän yli 500.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ostan vuosittain 10–20 uutta sahaa. Enää ei oikein löydy erilaisia, mutta vastaan saattaa tulla parempi yksilö kuin se, mikä minulla jo on, ja hukkaan sitten huonomman pois.”

Alkusysäys sahojen keräilemiselle tuli vuonna 1972.

”Haimme naapurin ladosta heiniä, ja siellä oli vuoden 1956 Dolmar. Kun minä sitä siinä pyörittelin ja katselin, naapuri kysyi, että haluanko sen, ja totta kai minä halusin.”

Alkuun kokoelma karttui varsin maltillisesti. 1980-luvulla Kivistö omisti muutamia kymmeniä moottorisahoja. Kokoelma alkoi kasvaa runsas 20 vuotta sitten, kun Kivistö innostui laittamaan ostoilmoituksia saksalaisiin lehtiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ja sitten 2000-luvulla kanavat maailmalle aukesivat netin myötä, ja sahoja rupesi löytymään verkkokauppa eBayn kautta Yhdysvalloista ja Saksasta.”

Matti Kivistö on toki tehnyt löytöjä myös Suomesta. Esimerkiksi kokoelmansa vanhimman ketjusahan Rinco A:n hän osti nyt jo edesmenneeltä sahakeräilijältä Jali Uusi­talolta.

”Olen keskittynyt oikein vanhoihin sahoihin. Niissä on sellaista alkukantaista tekniikkaa, joka kiehtoo minua”, Kivistö kertoo ja esittelee tallinsa lattialla olevaa valtavaa sahaa. Saksalaisvalmisteinen Rinco A vuodelta 1928 painaa noin 40 kiloa, ja sitä käyttämään tarvitaan kaksi raavasta miestä.

Juuri kahden miehen sahat ovat eniten Matti Kivistön mieleen. Niistä on tullut hänelle oikea ”himoartikkeli”.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Euroopassa en tiedä toista keräilijää, jolla olisi yhtä paljon kahden miehen sahoja kuin minulla, mutta yhdysvaltalaisella keräilijällä Marshall Troverilla niitä on enemmän.”

Millä sahalla Kivistö aloitti metsätyöt 15-vuotiaana ja millaista peliä hän nykyään metsissä huudattaa? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.