
Kuinka mitattiin



Luiston ja vetovoiman suhde mitattiin rengasvalmistajien käyttämällä menetelmällä. Testirenkailla varustetun Fendtin perään oli liinalla kytketty Zetor Proxima HD (KV /2017), joka oli painotettu siten, että se oli yli tonnin Fendtiä painavampi.
Molemmilla traktoreilla ajettiin ensin 7 km/h nopeutta, minkä jälkeen testirenkailla varustetun Fendtin nopeutta nostettiin, jolloin se alkoi vetää vakionopeutta kulkevaa Zetoria. Testirenkailla olevan traktorin pyörät alkoivat luistaa, koska se oli kevyempi kuin jarrutraktori.
Luisto saatiin vertaamalla moottorin kierrosluvun perusteella laskettua pyöränopeutta ja GPS:llä mitattua todellista ajonopeutta. Vetovoima mitattiin vetokoukkuun kiinnitetyllä vaa’alla.
Fendt Favoritin ulosottoakselin päähän asennettiin kierroslukuanturi, jonka välityksellä seurattiin moottorin kierroslukua ja samalla ajonopeutta, koska ajovaihdetta ei muutettu. Fendtin moottorin ja vaihteiston välissä on turbiinikytkin, joka luistaa kovassa vedossa muutaman prosentin verran. Virhe on kuitenkin niin pieni ja sama kaikissa mittauksissa, että sillä ei ole käytännön merkitystä. Voimanotto ei kasvata mittausvirhettä, sillä se on kytketty suoraan moottoriin. Fendtissä on perinteinen mekaaninen vaihteisto, mikä vähensi mittausvirheen riskiä.
Uolevi Oristo
Osaston luetuimmat
- Näin syntyy sala-ojaa ilman automatiikkaa 45-vuotiaalla Ketju-Maralla – kunnostettu salaojakone on kustannustehokas vaihtoehto korjaus- ja täydennystyömaille
- Runko-ohjatut Acremaster-traktorit nousivat suosioon Australian takamailla − merkillä on yhteistä historiaa myös Internationalin kanssa
- Euroopan traktorimarkkinoilla lievää laskua huippuvuoden jälkeen – tehokkaampien traktoreiden kysyntä kasvaa
- Kesätyötraktorit kevyeen peltotyöhön – ota nämä asiat huomioon käytettyä mökkitraktoria hankiessasi
- Kuinka paljon kannattaa myllätä itse?
- Yhdysvaltalaisella lypsykarjatilalla 8000 nautaa – lehmiä lypsetään kahdella asemalla 24 tuntia vuorokaudessa
- Lietteen hajalevitys on pannassa monessa Euroopan maassa – hajalevitys saattaa pian olla liipasimella myös Suomessa