Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Helleaalto vaivasi satoa Koneviestin viljelymenetelmäkoekentällä – Brix-mittauksessa korkeat sokeriarvot kertovat kasvin yhteyttämisaktiivisuudesta, jota kuivuus heikentää

Kasvi ei jaksa tuottaa sokereita niin nopeasti kuin pitäisi, kun kuivuus vaivaa. Brix-mittaus kannattaa tehdä vertailumittauksina, jotta tulokset ovat selkeimmin tulkittavissa.

Kasvustojen seurantaa voidaan suorittaa myös käsimittauksin ja -havainnoin. Yksi yhteyttämistehokkuuden mittari on sokeripitoisuus, eli Brix-mittaus. Lehdistä puserretaan irti solu- ja johtojännestettä, jonka sokeripitoisuus saadaan suoraan lukuarvona Brix-mittarin prismalta.

Lukuarvolle on olemassa ohjeelliset suositustasot, mutta selvintä on suorittaa parivertailu samanaikaisesti lohkon eri osien tai Loimaan tapauksessa eri menetelmäruutujen välillä.

Perusohjeen mukaisesti korkeampi Brix-arvo (sokeripitoisuus) on parempi, koska se kertoo kasvin kykenevän tuottamaan yhteyttämisen tuloksena sokeripitoista nestettä "raaka-aineeksi" tärkeisiin elintoimintoihin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Korkean sokeripitoisuuden tiedetään kohottavan myös kasvin kykyä puolustautua taudinaiheuttajien - esim kirvojen - hyökkäyksiä vastaan.

Lehden pintalämpötilan mittauksella saadaan tietoa alkavasta kuivuusstressistä ja heinäkuun alussa oli merkkejä alkavasta kuivuudesta jo havaittavissa.

Katso lisää kuulumisia Koneviestin viljelykoemenetelmäkentältä kesältä 2021:

Kasvustoja tarkkaillaan Loimaan koulutilan viljelymenetelmäkentällä pitkin kasvukautta – multispektrikameran viisi eri aallonpituutta kertovat yhteyttämisaktiivisuudesta

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valumavesien määrään ja nitraattipitoisuuksiin nyt jatkuva seuranta läpi kasvukauden – katso video EHP-mittauskaivoista

Mikrobiologinen pikamittaus kertoo maan terveydentilasta – bakteerien ja sienien keskinäinen suhde maanäytteessä keskeistä