Maatalous
Vertailu Kurottajavertailu 2022

Eurooppalaisena yhteistyönä tehty seitsemän kurottajan vertailu antoi yllättävät tulokset – kurottajan valinnassa ratkaisee työmaa ja siellä tarvittavat ominaisuudet

Kurottajan valinnassa on ratkaisevaa, mitä koneella tehdään ja mitkä ominaisuudet kyseisissä tehtävissä korostuvat. Suuri kurottajavertailu avaa seitsemän koneen ominaisuuksia ja antaa näkökohtia kurottajavalinnan onnistumiseksi. Testitulos on vain puolet totuudesta. Mukana suuressa kurottajavertailussa olivat seuraavat koneet: Bobcat TL 43.80 HF Agri, Claas Scorpion 741 Varipower, JCB 542-70 AgriXtra, Kramer KT407, Manitou MLT 741-140 V+, Merlo TF42.7TTCS-145-CVTronic sekä New Holland TH7.42 Elite.
Marcus Pasveer
Tanskassa järjestettyyn pohjoismaiseen kurottajatestiin saatiin koneita seitsemältä eri valmistajalta. Mukana olivat Bobcat, Claas, JCB, Kramer, Manitou, Merlo sekä New Holland.

Keräsimme vertailuun seitsemän erilaista kurottajaa, joissa yhteisenä tekijänä on neljän tonnin nostokapasiteetti ja seitsemän metrin nostokorkeus. Testissä selvitettiin koneiden eroja ja erilaisten teknisten ratkaisujen vaikutuksia käytettävyyteen.

Vertailuun osallistuneiden merkkien lisäksi testikutsun saivat myös Case, Dieci, Faresin ja Massey Ferguson, mutta nämä valmistajat eivät pystyneet tällä kertaa toimittamaan sopivaa konetta vertailuun.

Annoimme koneille pisteitä teknisen suorituskyvyn perusteella. Tämän lisäksi kuljettajat arvioivat koneiden käytettävyyttä erilaisissa töissä. Testin aikana kävi ilmi, että kaikilla seitsemällä koneella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Vertailussa ajettiin, mitattiin ja työskenneltiin kurottajilla vaihtelevissa olosuhteissa ja tehtävissä yli kahden viikon ajan. Pisteitä annettiin koneille alkaen hyttiin nousun helppoudesta aina työlaitteen lukitukseen – ja kaikkeen siltä väliltä. Testi toteutettiin yhteistyössä tanskalaisen ja hollantilaisen ammattilehden kanssa ja testiajot tehtiin Tanskassa. Sertifioidut mittaukset vertailuun teki, kuten aiemmissakin vertailuissa, Eurofins Expert Services Oy.

Suuri kurottajavertailu:

  • Vertailussa seitsemän kurottajaa, jotka nostavat noin neljän tonnin taakan seitsemään metriin
  • Mukana olleet kurottajat: Bobcat TL 43.80 HF Agri, Claas Scorpion 741 Varipower, JCB 542-70 AgriXtra, Kramer KT407, Manitou MLT 741-140 V+, Merlo TF42.7TTCS-145-CVTronic sekä New Holland TH7.42 Elite
  • Vertailu toteutettiin Tanskassa yhdessä hollantilaisen ja tanskalaisen ammattilehden kanssa

Yllättäviä tuloksia

Suurin osa koneista toimitettiin hydrostaattisilla vaihteistoilla. New Holland TH7.42 Elitessä oli kuusinopeuksinen powershift-vaihteisto. JCB taas erottautui omalla DualTechVT- vaihteistollaan, joka koostuu sekä hydrostaattisesta että kolmiportaisesta powershift-vaihteistosta. Vaihteistojen osalta eri koneet, jopa hydrostaattiset keskenään, käyttäytyivät eri tavalla.

Nostovoimien osalta havaitsimme, että lähes kaikki koneet nostivat käytännön tilanteessa enemmän kuin valmistajat lupaavat. Osa koneista sai tulokseksi lähes tonnin luvattua enemmän.

Oikea kone työhön

Kurottajan hankkimista yleensä harkitaan, kun tehtävänä on nostaa ja siirtää taakkoja paljon ja korkealle. Tällaisessa kurottaja on yleensä parempi kuin esimerkiksi etukuormaimella varustettu traktori. Kurottajalla taas on rakenteensa johdosta muutamia heikkouksia – kuten esimerkiksi puomin takia näkyvyys oikealle – mutta näidenkin osalta havaitsimme tapahtuneen kehitystä.

Näin testi tehtiin

Teimme syys–lokakuussa kurottajilla tiiviin työjakson Jyllannin keskiosassa Tanskassa. Koneita testattiin hiekkamontulla ja kaikilla ajettiin kuljetustesti, joka koostui 23 kilometriä pitkästä ja mäkisestä reitistä 12,6 tonnin painoisen Krampe-perävaunun kanssa. Kuljetustesti valaisi vaihteistojen toimintaa eri kuormitustilanteissa. Polttoaineenkulutuksen mittaaminen vaati todella paljon aikaa.

Koneilla tehtiin myös normaaleja maatilan töitä, kuten lannan kuormausta ja paalien pinoamista 850 lehmän lypsykarjatilalla.

Tilalla tehtiin karjatilan tavanomaisten töiden lisäksi myös maansiirtotöitä ja siirtoajoa eli oikeastaan kaikkea sellaista, mitä kurottajalla yleensä tehdään. Ohjaamoiden osalta selvitettiin näkyvyydet eri suuntiin ja Eurofins Expert Servicen avustuksella mittasimme koneiden suurimman nostovoiman. Tätä varten koneet asetettiin erikoisvalmisteiseen testipenkkiin.

Koneiden käytettävyyden selvittämiseksi mitattiin kääntösäteet, kulmakäännökset, työkierrosten nopeudet, matkustamon melu sertifioiduilla laitteilla ynnä paljon muuta. Testitulos muodostuu kokonaisuutena kaikesta tästä.

Marcus Pasveer
Koneiden käytettävyyden selvittämiseksi mitattiin muun muassa kääntösäteet, kulmakäännökset, työkierrosten nopeudet sekä matkustamon melu sertifioiduilla laitteilla

Kiitokset

Tämän mittakaavan testi ei olisi ollut mahdollinen ilman laajamittaista tukiverkostoa ja apua. Ensimmäisenä kiitokset kuuluvat kaikille seitsemälle konemerkille testiin osallistumisesta. Suuri kiitos kuuluu myös Krampelle ja tanskalaiselle konekauppiaalle TBS Maskinpowerille, joka toimitti uuden Krampe Kipper -perävaunun testiä varten. Polttoainemittausten ja tankkausten joustavuus perustui siihen, että Cogétil Scandinavia toimitti siirrettävän dieselsäiliön testin käyttöön, kiitos siitä.

Meillä oli ilo ajaa koneilla maatilaolosuhteissa Elmegaardenilla, tanskalaisella Lars Kristensenin omistamalla maitotilalla, kiitos tästä. Kiitos myös BC Sandpitille, joka antoi meille mahdollisuuden testata kaikkia koneita näissä hiekkamontun raskaissa ja pehmeissä olosuhteissa.

Suurin kiitoksemme kuuluu Finn ja Poul Bräuner I/S:lle keskeisestä toimipaikasta testin suorittamisen kannalta sekä koneiden sijoituspaikasta testin ajaksi. Lopuksi, mutta ei lainkaan vähäisimpänä, kiitos kaikille testin organisoineille ja siihen osallistuneille lehdille: Koneviesti, Suomi, Trekker Magazine, Hollanti. TraktorTech, Tanska.

Kuvat: Marcus Pasveer. Grafiikka: Jukka-Pekka Lindbäck. Testiryhmä, mittaukset: Eurofins Expert Services Oy, Matti Serenius.

Marcus Pasveer

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kurottajavertailun koskevat artikkelit:

Kurottajien ohjaamojen suunnittelussa on monenlaisia ratkaisuja – ohjaamolla on suuri vaikutus käytettävyyteen

Kurottajia vertailtaessa hydrostaattinen voimansiirto keräsi pisteitä – momentinmuuntimessa kuitenkin omat hyvät puolensa

Kurottajavertailun lopputuloksissa voittaja erottautui etenkin käyttöominaisuuksillaan – hintojen vertailu osoittautui vaikeaksi

Katso, millaisissa olosuhteissa kurottajavertailu tehtiin Tanskassa – testiympäristönä mm. maatila ja hiekkamonttu

Lue lisää