Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mollierin diagrammi avuksi kuivausajan arviointiin

Saksalainen Richard Mollier keksi veden, vesihöyryn ja kosteuden välisen yhteyden ja loi kaavion näiden asioiden välisistä suhteista. Mollierin diagrammina tunnettu kaavio havainnollistaa kuivausilman lämpötilan merkityksen kuivausprosessissa. Mollier-kaaviosta voi tarkastella ilman lämpötilojen ja ilman kosteuden välistä suhdetta eri tilanteissa, tai esimerkiksi katsoa ilman absoluuttisen kosteuden, kun tiedetään ilman suhteellinen kosteus (RH %) ja ilman lämpötila. Kuivausnopeus voidaan arvioida etukäteen Mollier-diagrammia apuna käyttäen, kun tiedetään suunnilleen kuivausajan säätiedot ja kuivattavan aineen kosteus. Ilman vesipitoisuus voidaan määrittää Mollier-diagrammista, kun tiedetään lämpötila ja suhteellinen kosteus. Tulevan ilman vesipitoisuus saadaan Mollier-diagrammista, kun tunnetaan kuivausilman lämpötila ja suhteellinen kosteus ja poistoilman vesipitoisuus. Näiden tietojen mukaan poistuvan veden määrä voidaan laskea.

Jos kuivuriin otetaan ilmaa, jonka suhteellinen kosteus on 70 % ja lämpötila 15 astetta, niin tällainen ilmamassa sisältää noin 7,4 grammaa vettä ilmakiloa kohden. Mikäli sama ilmamassa lämmitetään 15:sta 20:en asteeseen, niin sen suhteellinen kosteus laskee noin 62 prosenttiin, mutta absoluuttinen kosteus ei muutu, eli sama ilmakilo sisältää edelleen noin 7,4 g vettä per ilmakilo. Kun tämä ilma johdetaan kuivurin läpi siten, että se jäähtyy takaisin 15 asteeseen, voi ilmakilo sitoa itseensä enintään 2 grammaa lisää vettä. Näin ollen poistoilma sisältäisi noin 9,4 gramma vettä per ilmakilo ja poistoilman suhteellinen kosteus olisi 89 % ja lämpötila 15 astetta. Kun kuivattavan erän kosteus tiedetään, voidaan sen sisältämä vesimäärä laskea kosteusprosenttia ja massaa apuna käyttäen. Kun tämän jälkeen tiedetään vielä kuivausilman virtausnopeus, voidaan kuivausaika arvioida.

Harvemmin käytettynä diagrammin tulkinnassa tahtoo olla alkuvaikeuksia, mitä voidaan helpottaa tietokoneohjelmaa apuna käyttäen. Esimerkiksi ruotsalaisen IV Produktin verkkosivuilta on saatavilla ilmaiseksi Mollier Sketcher -niminen ohjelma, johon lähtötiedot syöttämällä ohjelma piirtää halutun pisteen oikeaan kohtaan kaaviota. Näin viivojen merkitykset eivät pääse sekoittumaan ja tulkinta helpottuu. Ohjelma on ladattavissa osoitteesta https://www.ivprodukt.com/software/mollier-sketcher.