Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ennen traktorit ostettiin suoraan varastosta, jolloin rekisteröintitilasto oli reaaliaikainen – näistä syistä tilastot kulkevat nykyisin jälkijunassa

Traktorikauppa on runsaan 50 vuoden aikana muuttunut radikaalisti. Tuolloin traktorien kokonaismarkkinat olivat vuodesta toiseen yli 10 000 kpl.
Erkki Holma kertoo, että viime vuonna traktoreita myytiin 1 400 kpl. Kuvituskuva.
Erkki Holma kertoo, että viime vuonna traktoreita myytiin 1 400 kpl. Kuvituskuva.  Kuva: Tapio Vesterinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suurin traktoritilaus, mihin nimeni vedin, käsitti 800 kpl IH-traktoreita. Eri malleja oli puolen tusinaa, mutta lisävarusteita ei juuri ollut tarjolla. Traktorit tulivat maahan ilman että niitä olisi ennen maahantuloa juurikaan ollut myytynä.

Kun asiakas tilasi traktorin, se otettiin maahantulovarastosta ja saatiin toimitukseen ja rekisteriin viikon parin sisällä. Viranomaisten pitämä rekisteröintitilasto kuvasi hyvin juuri sen hetkisiä myyntimääriä.

Viime vuonna traktoreita myytiin 1 400 kpl. Jokaiseen on tarjolla iso leegio lisävarusteita. Osa on sellaisia, joita saa vain tehtaan tuotantolinjalla asennettuna, osan saa asennettua jälkikäteen, mutta ei aivan samalla hinnalla.

Maahantuoja varaa etukäteen valmistajalta tuotantokapasiteettia tietyille viikoille ja tietyille malleille ja kysytyimmillä lisävarusteilla varustettuna. Sen jälkeen tilauksiin voi vielä tehdä varustelisäyksiä, mutta nekin on tehtävä kolme–neljä kuukautta ennen toimitusta. Jos nyt tilaa traktorin varusteilla, joita ei ennestään maahantuojan tilausputkeen ole arvattu panna, traktoria saa odottaa puolisen vuotta merkistä riippuen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Se aika, mikä kuluu traktorin tilaamisesta sen toimitukseen asiakkaalle ja rekisteröintiin, vaihtelee kovasti. Se on joka tapauksessa kuukausia ja eri merkeillä kovasti eripituinen, minkä takia yhden kuukauden rekisteröintitilasto ei kerro traktorimerkkien keskinäistä myyntimenestystä. Joskus kuulee sanottavan, että se ja se merkki on viimeisimmän kuukausitilaston mukaan saanut myynnin kovaan vauhtiin. Tällainen puhe saattaa joskus harvoin olla tottakin, mutta useimmiten se on hölynpölyä.

Tilastointipakkaa sekoittaa vielä se, että jotkut merkit rekisteröivät ne traktorit, jotka tulevat maahantuontivarastoon ja ovat vielä myymättä, liikkeen omiin nimiin. Se on toki ymmärrettävä toimenpide niille koneille, jotka jäävät liikkeen omaan käyttöön esittelykoneiksi, mutta tilastoja seuratessa jää vahva epäilys, että omiin nimiin rekisteröidään myös varastoon seisomaan jääviä koneita.

Näistä syistä johtuen useissa maissa rekisteröintitilastot laaditaan niin, että viimeisen kuukauden rinnalla on 12 edellisen kuukauden merkkikohtainen rekisteröinti ja siinä kuukausittaiset epänormaalit vaihtelut tasoittuvat.

Vajaa 30 vuotta sitten silloinen Vakola keräsi kauppaliikkeiltä yksityiskohtaiset tiedot myydyistä koneista. Vakola laski luvut yhteen ja ilmoitti myydyt kokonaismäärät. Siinä tilastossa esimerkiksi kerrottiin, montako 3-siipistä kyntöauraa oli kaikkiaan myyty. Vakola ei kertonut koskaan, montako konetta kukin liike oli myynyt. Liikkeet saivat itse laskea oman markkinaosuutensa ja kertoa sen edelleen, jos halusivat. Ja usein halusivat.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt tällaista kokonaistilastoa ei kukaan kerää.

Traktorien rekisteröintitilasto on nyt ainoa faktatieto siitä, miten eri konekaupan toimijat kaupanteossaan menestyvät – ja totta kai siihen kohdistuu mielenkiintoa.