Konevuokraus yleistyy — koneen voi vuokrata eri tavoilla

Koneiden vuokraus on keino nostaa käyttöastetta ja alentaa siten tuntikustannuksia. Vuokrauksen yleistymistä rajoittaa kaluston puute, sillä vuokraajan olisi löydettävä asiakas koneelle myös talvella eikä vain kesän kiihkeimmän sesongin aikaan. Markkinoille on tullut myös palveluita, joilla koneiden omistajat voivat vuokrata vapaana olevaa kalustoaan toisille yrittäjille.
Konevuokrauksen suosio riippuu toimialan omaksumista käytännöistä, jotka vaihtelevat maittain. Vuokraus on erittäin yleistä maanrakennusalalla ja projektirakentamisessa, jossa tarvittavan kaluston tyyppi sekä luku- ja käyttömäärät vaihtelevat työmaittain.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
SKED-palvelua käytetään mobiilisovellutuksen eli appsin kautta. Sovellus voidaan ladata puhelimeen tai kannettavalle tietokoneelle. Sovellutuksella voidaan hakea koneiden lisäksi myös asiantuntijapalveluita.
SKED-palvelua käytetään mobiilisovellutuksen eli appsin kautta. Sovellus voidaan ladata puhelimeen tai kannettavalle tietokoneelle. Sovellutuksella voidaan hakea koneiden lisäksi myös asiantuntijapalveluita. Kuva: Valmistaja
Palvelun karttanäkymä näyttää tarjolla olevien koneiden sijainnin. Kohdetta klikkaamalla saa näkyviin vuokrattavan koneen tiedot.
Palvelun karttanäkymä näyttää tarjolla olevien koneiden sijainnin. Kohdetta klikkaamalla saa näkyviin vuokrattavan koneen tiedot. Kuva: Valmistaja

Konevuokrauksen suosio riippuu ensi sijassa toimialasta ja sen omaksumista käytännöistä, mutta käytännöt vaihtelevat maittain. Vuokraus on erittäin yleistä maanrakennusalalla ja projektirakentamisessa, jossa tarvittavan kaluston tyyppi, sekä luku- ja käyttömäärät vaihtelevat työmaittain.

Maatalouskoneiden vuokraus on melko yleistä monissa maissa, kuten esimerkiksi Iso-Britanniassa, mutta meillä se on vielä alkutaipaleella. Teimme aiheesta katsauksen vuosi sitten — Traktoreiden vuokraus yleistyy -artikkeli on luettavissa Koneviestin nettisivuilla (KV 6/2018).

Vuokraus kiinnostaa konekauppiaita

Suomessa vuokrausta harjoittavat pääasiassa konekauppiaat joko suoraan tai omistamiensa vuokrayhtiöiden kautta. Myös erikoistuneet vuokraamot ovat laajentaneet tarjontaansa rakennuskoneista esim. kuormauskalustoon ja kaivukoneisiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuokrattavat koneet ovat yleensä melko uusia, jotta konerikot eivät katkaise tiukkaa työtä kesken vuokrakauden. Siksi vuokrakäytössä olevat koneet myydään usein parin vuoden kuluttua, tai kun mittarissa on vielä kolminumeroinen tuntimäärä.

Suomen vaihtokonemarkkinoilla on niukasti uudehkoja koneita, sillä niitä ei nykyisillä konekaupan myyntimäärillä tule myyntiin niin paljon kuin kysyntää olisi. Vuokrakäytöstä myyntiin siirrettävät koneet ovat haluttuja, koska ne ovat suhteellisen vähän käytettyjä ja koneliikkeiden takuuhuoltamia.

Erikoistuneet konevuokraamot laajentavat valikoimaansa

Vuokrakoneiden käyttö on jo pitkän aikaa ollut erittäin yleistä rakennusalalla, koska kaluston tarve on hyvin projektikohtaista. Alan yritysten ei kannata pitää rahoja sidottuna kalustoon silloin kun töitä ei ole. Vuokraamot ovat vastanneet kysyntään kasvattamalla vuokralla olevien koneiden tarjontaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Moni ei tiedä, että Ramirent Oy:llä on todella laaja teollisuuskalusto, josta löytyy vuokralle monenmoista työkalua: paineilmapulttipyssyjä, hitsauskoneita, putkityökoneita, kaapelivaunuja, kaapelityökoneita jne.”, kertoo logistiikkapäällikkö Tapio Juntti Ramirent Oy:stä. ”Kalustoa on todella monipuolisesti, lähes kaikkea sellaista löytyy, mitä jokaisessa remonttipajassa on – esimerkkinä vaikkapa MIG-hitsauslaitteet ja plasmaleikkurit. Lisäksi valikoimaan kuuluu runsaasti erikoisempia ja myös todella järeitä laitteita. Liikenneturvakaluston vuokraus lisääntyy nopeasti – valikoima kattaa kaiken liikennemerkeistä törmäysvaunuihin”.

MTK:n jäsenet voivat hyödyntää jäsenetunsa näyttämällä jäsenkorttinsa. Jäsenetu koskee noin 1 200 vuokrattavaa konetta tai tuotetta.

SKED-palvelu on uusi vaihtoehto

Perinteisen konevuokrauksen rinnalle on tulossa ns. jakamis- tai alustatalous, jossa koneiden omistajat tarjoavat vuokralle koneitaan tai palveluitaan. Jakamispalvelut ovat yleensä kaksisuuntaisia, sillä koneen tai palvelun tarvitsija voi samaan aikaa sekä vuokrata omaa kalustoaan että hakea sopivaa konetta käyttöönsä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jakamispalvelu SKED on uusi tulokas, joka tarjoaa tässä vaiheessa palveluitaan Suomessa ja Kanadassa. SKED keskittyy maatalouden ja maaseudulla toimivien yrittäjien tarvitsemien koneiden ja laitteiden, kiinteistöjen sekä työvoiman ja neuvontapalveluiden välitykseen. Yksityisessä omistuksessa olevan palvelun tukijoukoissa on nimekkäitä toimijoita kuten Osuuspankki, MTK, SLC ja Työtehoseura. ”Palvelu on vasta alkamassa, minkä vuoksi käyttäjiä on vielä rajallinen määrä”, kertoo SKED:in vetäjä Kristina Sweet.

Palvelun käyttö perustuu siihen, että sekä vuokralle ottaja että vuokralle antaja pystyvät alentamaan konekustannuksia nostamalla oman kalustonsa käyttöastetta tai vähentämällä vuokrauksen avulla koneinvestointejaan.

Palveluun liittyminen ei toistaiseksi maksa mitään. SKED-palvelun käyttö aloitetaan hankkimalla sovelluskaupasta sovellus eli appi, jonka kautta palvelu toimiin.

Konettaan vuokralle tarjoava yrittäjä täyttää lomakkeen, josta selviää laiteen merkki ja malli sekä tärkeimmät tekniset tiedot. Lomakkeessa kerrotaan myös koneen hinta sekä muut vuokrauksen ehdot, esim. vuokrataanko traktoria ilman kuljettajaa jne.

Koneen tarvitsija näkee tarjolla olevat koneet ja niiden sijainnin kartalta, seuraava sivu kertoo vuokrausehdot hintoineen. Vuokrauksen tarkemmat tiedot selviävät klikkaamalla kartassa olevaa kuvaketta. Mikäli kone kiinnostaa, niin vuokralle ottaja lähettää apin kautta viestin kiinnostuksestaan. Jos yhteinen sävel löytyy, merkitsee vuokralle antaja vuokrauksen hyväksytyksi.

Mikäli vuokralle ottaja tarvitsee koneen paikalle toimitettuna, siitä pitää sopia vielä erikseen. Vuokralle antaja ilmoittaa aina itse, jos kone pitää vuokrata kuljettajineen. Muuten toimintamalli on sama kuin muissa vuokrauksissa.

Vuokralle antajalla on aina oltava nk. vuokralle antajan vakuutus, joka korvaa koneen äkillisen rikkoontumisen aiheuttamat korjauskulut. Koneen normaali kuluminen on omistajan vastuulla. Vuokralle antajan tulee ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöönsä sopiakseen vuokralle antajan vakuutuslisästä. Se on yleensä olemassa olevan vakuutuksen laajennusosa.

Vuokrauksen rahaliikenne tapahtuu SKED-palvelun kautta. ts. vuokralle ottaja maksaa SKED:in tilille, joka puolestaan välittää vuokran koneen omistajalle. SKED kattaa kulunsa pidättämällä 10 % vuokrasummasta. MTK:n ja SLC:n jäsenet maksavat välityspalvelusta 9 %.

Tarjontaa riittää

Vuokraus on kiinnostava vaihtoehto hankkia tarvittavaa kalustoa käyttöön. Vuokrakoneen etuna on, että vuokrakalusto on nykyaikaista ja toimintakuntoista. Haittapuolena on, että koneen noutoon kuluu yleensä työaikaa. Noutoon menetetty aika korvautuu ainakin osittain sillä, että vuokrattu laite on heti käyttövalmis ja että se mahdollisen rikkoontumisen jälkeen korjataan nopeasti. Vuokratun työkalun tai muun pienemmän laitteen voi sen rikkoutuessa yleensä vaihtaa uuteen.

Erilaisten jakamispalveluiden suurin haaste onkin koneiden rikkoontuminen, ts. kuka maksaa ja mitä. Siksi sopimuksessa on määritettävä tarkoin, kuinka ottaa tarvittavat vakuutukset, ja miten toimitaan koneen rikkoutuessa.

Konevuokraukseen tai jakamistalouteen kannattaa suhtautua avoimin mielin, mutta silti riskit tiedostaen. Vuokraus- ja urakointihinnat kannattaa aina myös kilpailuttaa, sillä esimerkiksi puintityön teettäminen urakoitsijalla on monesti edullisempaa kuin puimurin vuokraus.

KV urakointi- ja palveluhakemisto

Koneviesti ylläpitää urakointi- ja palveluhakemistoa. Palvelu on kaksisuuntainen, sillä sen tavoitteena on auttaa urakoitsijoita löytämään asiakkaita sekä palvelun tarvitsijoita löytämään heille sopivan urakoitsijan.

Olemme sitkeästi jatkaneet aikanaan projektirahalla alkuun polkaistua projektia, jossa on tällä hetkellä noin parin sadan urakoitsijan tiedot. Palvelun vuosikustannus on ilmoittajalle 65 euroa (alv 0 %).