Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Vuokrata vai omistaa?

Konevuokraajat perustelevat konevuokrausta varsin pätevillä syillä: saat uuden koneen käyttöön, maksat vain käytöstä, vakuutukset sisältyvät hintaan, saat vuokrakoneen rikkoontuessa uuden koneen käyttösi jne.

Vuokra sisältää yleensä huollot ja normaalin kulumisen, jotka yhdessä konepääoman koron kanssa kattavat valtaosan traktorin kiinteistä kustannuksista. Polttoainetta kuluu periaatteessa yhtä paljon riippumatta siitä, onko traktorin puikoissa omistaja vai yrittäjä.

Koneita vuokrataan hyvin eri pituisiksi ajoiksi yhdestä päivästä useisiin kuukausiin. Hankkijan ja Turun Konekeskuksen sopimusten vähimmäispituus on yksi kuukausi sisältäen enintään 200 h käytön. Kuukauden minimivuokra ja 200 h/kk suurin käyttömäärä riittävät hyvin useimpien tilojen kevättöihin tai yhden rehunkorjuukerran ajaksi, mutta ne eivät mahdollista ympärivuorokautista urakointia pitkin kyliä.

Vuokratun ja oman traktorin kustannuksia voi vertailla Työtehoseuran TTS-kone-ohjelmalla. Sen mukaan traktorin vuokraus kannattaa silloin, kun sitä tarvitaan satunnaisesti tai vain kerran vuodessa suhteellisen lyhyen sesongin ajan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mikäli koneelle löytyy tuottavaa ajoa vuoden mittaan yli 300 h verran, niin oman koneen hankinta on yleensä kannattavaa. Oman traktorin merkittävin etu on, että se on yleensä aina tarvittaessa käytössä.

Saman TTS-kone-ohjelman mukaan urakoitsijan käyttö on useimmissa tapauksissa edullisin vaihtoehto, sillä koneurakoinnin hintataso on Suomessa alhainen. Urakkataksaan kuuluu traktorin ja työkoneen lisäksi myös kuljettaja ja polttoaineet, 150 hevosvoimainen traktori ryystää raskaassa työssä polttoainetta 30 litraa tunnissa.

Urakoinnin tunnetuin varjopuoli on se, että koneurakoitsija ei aina ehdi äestämään peltoa juuri silloin, kun kosteus on juuri sopivaa.

Konevuokrauksen suurin etu on, että se on kätevä tapa saada kone käyttöön yllättävissä tilanteissa, kuten oman traktorin rikkoontumisen ajaksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Urakoinnissa traktorin ja tietysti myös muiden koneiden vuokraukseen suurin etu on, että yrittäjä saa työmaalle oikeanlaisen ja nykyaikaisen kaluston haluamakseen ajaksi. Pääomaa ei sitoudu kalustoon, joka jää edellisen työmaan loputtua odottamaan tulevaa ja toivottavasti sille sopivaa uutta työmaata.

Uolevi Oristo