Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: AVR Spirit -perunannostokoneessa on varsiroskia siivoava matto – katso, miten peruna kulkee koneen läpi

AVR:n Spirit 7200 on kehitetty siten että koneella voidaan nostaa murskattua kasvustoa ilman, että varrenpätkät aiheuttavat ongelmia koneessa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneella on vakiona varsirulla seulontamaton jälkeen. Varsirulla poistaa varrenpätkät ennen ensimmäistä nappulamattoa. Säätämällä varsirullaa saadaan sen aggressiivisuutta varsien vetämisessä muutettua. Varsimaton sisällä on varsiroskia siivoava matto. Maton pyörimisnopeutta ja pyörimissuuntaa voidaan säätää.

Kostean varsiston poisto perunapenkistä on ollut suunnittelijoiden mielessä jo pitkään, kun kemiallinen kasvuston ränsistäminen ehkä joskus loppuu. Joka tapauksessa kemian käyttöä perunatuotannossa ollaan tavalla tai toisella vähentämässä. Kemian käyttöön lienee tulossa jossain vaiheessa tulossa lisää rajoitteita. Perunanviljelijät eivät toki kemiaa halua turhaan käyttää, jos käytössä on muita, toimivia menetelmiä.

Aiemmin käytettyjä kemikaaleja poistuu sallittujen kemikaalien listalta. Ennen korjuuta kasvustoja on kuivatettu, Suomessa toki harvemmin, jolloin kuiva varsisto putosi yleensä nopeasti matoilta alas.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Peruna voidaan nostaa tuoreine varsineen tai murskata varret etukäteen. ”Varsiston murskaus edellyttää myös pellolla käyntiä. Tänä vuonna, kun oli märkää nostoaikaan, erillinen murskaus traktorilla aiheutti raiteita. Aiemmin ruiskun kanssa kasvinsuojelua tehtäessä ajetut penkkivälit kestivät, mutta ajamattomat penkkivälit upottivat”, Peter Klåvus kertoo.