Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Stokeripolttimen säätäminen

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Stokeripoltin sopii sekä hakkeen että erilaisten pellettien polttoon. Hyvän hyötysuhteen saavuttaminen edellyttää tarpeellisten säätöjen tekemistä. Säädettäviä asioita ovat polttoaineen syöttömäärät ja syöttötiheys, usein myös palamisilman määrä, joka voi olla vaiheistettu ensiö- ja toisioilmaksi.

Täydellisemmissä ohjausjärjestelmissä on savukanavassa lambda-anturi, joka mittaa savukaasuihin jääneen hapen määrän ja säätää sen perusteella automaattisesti palamisilman määrän.

Polttoaineen laatu on aina huomioitava säädöissä. Tarkin säätö saadaan mittaamalla hiilidioksidi (CO²), happi (O) ja hiilimonoksidi (CO) palokaasuissa, mutta kohtuullisen tuloksen saavuttaa seuraamalla liekin väriä, savukaasujen väriä ja lämpötilaa.

Puhtaassa ja tehokkaassa palossa liekki on kellanvalkoinen ja savukaasut ovat lähes värittömät ja lämpimällä säällä piipun päässä näkyy vain väreilyä. Pakkasella kaasut näkyvät savupiipun päässä harmaana huntuna, joka nopeasti haihtuu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarkkaile liekkiä kattilassa

Jos liekki on väriltään tumma ja liekkien päät ovat mustia, on toisioilmaa yleensä liian vähän ja sitä on lisättävä. Polttoaineen syöttö voi myös olla liian nopeaa eikä kaikki polttoaine ennätä palaa. Musta savu on merkki palamattomien hiukkasten suuresta määrästä. Samalla palokaasuissa on runsaasti häkää.

Liekin ollessa kirkkaan valkoinen ja rauhaton – hitsauskaarta muistuttava – on toisioilman puhallus liian voimakkaalla. Samalla savu on lähes valkoista. Vähennä toisioilmaa sen verran, että savun väri muuttuu vaaleanharmaaksi. Kuiva polttoaine tarvitsee vähemmän ilmaa kuin kostea.

Liika palamisilma huonontaa hyötysuhdetta, koska lämpöä karkaa liian kuumien savukaasujen mukana taivaalle. Osa palokykyisistä kaasuista myös poistuu hormiin ennen kuin ehtii palaa. Tämä nostaa savukaasujen häkäpitoisuutta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarkkaile savukaasujen lämpötilaa. Minimilämmön on asetuttava hakkeella noin 150 asteeseen ja maksimi on noin 250 astetta. Pellettiä poltettaessa maksimilämpötila saa olla alhaisempi kuin hakkeella. Normaalia korkeampi savukaasujen lämpötila voi johtua myös likaantuneesta kattilasta. Tarkista lämpötila nuohouksen jälkeen.

Lisääntynyt nuohouksen tarve kertoo huonosta palamisesta. Mustaa nokea ei saisi näkyä kuumilla pinnoilla. Oikea väri on harmaa tai ruskea.

Nykyisin on automaattinen sytytys yleinen varuste monissa pellettipolttimissa ja niissä ei ylläpitosyöttöä tarvita. Mikäli ylläpitosyöttö on käytössä, pidetään ylläpitosyöttö taukotulen aikana pellettikäytössä hyvin harvakseltaan syöttävänä, jotta palamatonta polttoainetta ei pääse kertymään polttomaljaan.