Dolmar PS-352 -moottorisaha - Uusi kevyt Dolmari

Makita-konserniin kuuluva Dolmar on tuonut markkinoille uuden harrastajaluokan sahamallin. Saha on selkeästi eri tavalla toteutettu, kuin Dolmarin tämän kokoluokan aikaisemmat sahamallit.
Dolmar on tuonut markkinoille uuden kevyen sahamallin, Dolmar PS-352:n. Se on täysin uusi malli, jossa on modernit ominaisuudet. Saha on suunnattu kevyeen harrastajakäyttöön ja muotoilu on kuin ammattilaismalleissa.

Dolmarin mallistossa muovirunkoisia hobbysahoja edustavat PS-32C- ja PS-35C-mallit. Isäntälinjan moottorisahamallisto on muodostunut kevymetallirunkoisista PS-350C- ja PS-420C-malleista. 35-kuutiosten kokoluokassa PS-350 on korvaantunut nyt uudella PS-352-mallilla. Saha on täysin uusi malli ja se valmistetaan Makitan Kiinan tehtailla. Nykyisin myös PS-420C valmistetaan Kiinan tehtaalla. Sitä suuremmat Dolmarit valmistuvat Saksassa.

Hyvin erilainen muotoilu

Aikaisemmin isäntälinjan Dolmar-mallit ovat hyvin perinteisesti muotoiltuja: moottorirunko on leveä ja kevytmetallista valmistettu. Tässä uusi 352 poikkeaa radikaalisti aikaisemmista malleista, runko on huomattavan kapea. Rungon kapeuden tunnetta lisää kytkimen muuttuminen vetorattaan ulkopuoliseksi malliksi, jolloin laippa on lähempänä sahan keskilinjaa. Moottorirunko on nyt muovia ja vain varsinainen kampikammio-osa kevytmetallia.

Moottorirungon etupää on todella paljon PS-350-mallia kapeampi. Tämä on mahdollistanut etukahvan sievän muotoilun, kahva seuraa hyvin läheltä käynnistinkoppaa. Etukahva on kaartuu myös hyvin loivasti, minkä ansiosta sahan kääntely on aiempaa kevyempää. Moottorikopan etureuna on myös madallettu, minkä johdosta etukahva on voitu tehdä matalammaksi. Takakahvan alapuolinen osa on hyvin kiilamainen, mikä korostaa sahan solakkaa muotoilua.

Moottorirungon materiaalin muuttuminen ja muut muotoilulliset muutokset ovat tehneet melkoisen suuren laihdutuskuurin sahalle. Aikaisemmassa kokeilussa punnittiin vastaavasti varusteltu PS-350 6,1 kiloiseksi tankit täynnä – 352 painaa vastaavasti vain 5,3 kiloa. 0,8 kilon painoero on jo todella huomattava muutos.

Päästöt kuriin ilmahuuhtelulla

Teknisesti 352 moottorikin poikkeaa edeltäjästään. Teholtaan se vastaa 1,7 kilowattisena PS-350-mallia.

PS-350:ssä päästöt saatiin kuriin äänenvaimentimessa olleella katalysaattorilla. Nyt moottori on toteutettu yleisemmin käytetyllä tavalla, eli ilmahuuhtelutekniikalla. Se vuoksi äänenvaimennin on muotoiltu matalammaksi, mikä taas mahdollisti moottorikopan ja etukahvan madaltamisen.

Ilmahuuhtelu on toteutettu kaksikanavaisella Zama-kaasuttimella – eli männän päälle päästettävä ilmapulssi kulkee erillistä kanavaa pitkin. Koska säädökset kieltävät käyttäjän tekemän säätöjen muuttamisen, on kaasuttajan säätöruuvit suunniteltu käytettäväksi erikoistyökalulla – sähkösäätöön Dolmar ei ole siirtynyt.

Ilmanpuhdistajan suhteen uutuus on suunniteltu Suomen olosuhteisiin hyvin sopeutuvaksi. Halkaistava, pikalukkojen takaa esiin tuleva nailonverkkopuhdistin on maasto-olosuhteissakin helposti puhdistettava. Ilmanpuhdistimelle ja siten myös kaasutintilaan saadaan johdettua lämmintä ilmaa käännettävän lämpöluukun kautta.

Hyvä varustelu ja tehopainosuhde kohdallaan

Suomeen saapuva perusversio sisältää hyvän varustelun. Pienikuutoiselle moottorille soveltuva 3/8 matalaprofiiliketju on 14 laipan kanssa hyvä yhdistelmä yleiskäyttöön. Teräketjun voiteluöljyn määrälle on säätö, sahan käynnistämistä helpottavat primer-pumppu ja jousivoimaa keräävä kevytkäynnistinmekanismi. Ja bonuksena sahassa on kiinteästi purukopan mukana pysyvät kiinnitysmutterit.

Uusi Dolmar 352 -saha on mielenkiintoinen uutuus 35-kuutiosten sahojen kokoluokassa. Uutuus on saapunut jo kauppoihin ja sen hinta on 430 euroa, sis alv 24 %. Koneviesti palaa sahan ominaisuuksiin kokeilujutun myötä myöhemmin.

Liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?