Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Oksat silpuksi ja hyötykäyttöön ammattitason Eliet Mega Prof -oksasilppurilla – pihapuiden kaadossa syntyvä oksamassan haketus hoituu vauhdilla

Korona-aika on innostanut ihmisiä kunnostamaan ja hoitamaan pihojaan. Jyväskyläläinen Pihapalvelu Ylönen hoitaa asian kokonaisvaltaisesti. Osa toimintaa on Eliet Mega Prof -oksasilppuri.
Eliet Mega Prof -oksasilppurin haketustehoksi kerrotaan noin 10 kuutiota tunnissa. Laite painaa 850 kiloa.
Eliet Mega Prof -oksasilppurin haketustehoksi kerrotaan noin 10 kuutiota tunnissa. Laite painaa 850 kiloa. Kuva: Arto Turpeinen

Pihapuiden kaataminen voi olla haastava operaatio. Vaikka ammattilainen hoitaisikin pihan komistuksen kellistämisen tyylillä, niin todellinen työmaa alkaa jälkiä siivotessa. Tähän tarpeeseen Pihapalvelu Ylönen hankki Eliet Mega Prof -oksasilppurin.

”Pihapuiden karsimisessa syntyy väistämättä oksaa, joten miksei sitä voisi hyödyntää myös puutarhassa. On järjetöntä ensin viedä oksat pois ja sitten tilata kuorikatetta monella sadalla eurolla, kun paikalla olevaa materiaaliakin voisi hyödyntää.”, kertoo yrityksen omistaja Jani Ylönen.

Eliet Mega Prof on ainoastaan 86 cm leveä ja painaa 865 kiloa. Kuljettaminen onnistuu siis suhteellisen kevyellä kalustolla. Ylösen valintakriteereissä painottui etenkin laitteen kapeus ja itsevetävyys. Hakkuria ajetaan syöttökaukalon puolella sijaitsevalla ohjauskahvalla. Veto on toteutettu hydraulisesti.

”Halusin hakkurin olevan pyörillä kulkeva ja itsekulkeva. Telamallejakin olisi ollut markkinoilla, mutta todennäköisesti ne tekisivät valmiissa pihoissa enemmän jälkiä”, Ylönen valottaa koneen valintaperusteita.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Eliet Mega Prof -oksasilppuri:

  • 31 hevosvoimaa
  • Haketusteho 10 kuutiota tunnissa
  • Maksimi oksanpaksuus 15 cm
  • Yleisimmin silppurin ostavat arboristi- ja pihapalveluyrittäjät
Moottorina toimii Daihatsun 31 hv:n dieselmoottori. Huoltokohteet paljastuvat sivupaneelit irrottamalla.
Moottorina toimii Daihatsun 31 hv:n dieselmoottori. Huoltokohteet paljastuvat sivupaneelit irrottamalla. Kuva: Arto Turpeinen
Hakkurissa on 24 erillistä käännettävä terää. Terärumpu on 50 cm leveä. Pulttikiinnitteiset terät on helppo vaihtaa.
Hakkurissa on 24 erillistä käännettävä terää. Terärumpu on 50 cm leveä. Pulttikiinnitteiset terät on helppo vaihtaa. Kuva: Arto Turpeinen
Eliet Mega Prof -oksasilppuri pystyy hakettamaan maksimissaan 15 cm halkaisijaltaan olevia puita. Jumiutumisen varalta koneessa on ylikuormitussuoja ja peruutustoiminto.
Eliet Mega Prof -oksasilppuri pystyy hakettamaan maksimissaan 15 cm halkaisijaltaan olevia puita. Jumiutumisen varalta koneessa on ylikuormitussuoja ja peruutustoiminto. Kuva: Arto Turpeinen
Hake on mahdollista kuormata suoraan kärryyn. Kuljetin toimii ruuviperiaatteella. Lastauskorkeus on 1,5 tai 2 metriä.
Hake on mahdollista kuormata suoraan kärryyn. Kuljetin toimii ruuviperiaatteella. Lastauskorkeus on 1,5 tai 2 metriä. Kuva: Arto Turpeinen

Tehokas silppuri

Eliet Mega Prof on valmistajan suurin ja tehokkain malli. Suurimmaksi oksanpaksuudeksi ilmoitetaan 150 mm, ja haketustehoksi noin 10 kuutiota tunnissa. Voimanlähteenä toimii Daihatsun 31 hevosvoimainen dieselmoottori. Valmistaja ilmoittaa polttoaineenkulutukseksi kolme litraa tunnissa. Huoltokohteet paljastuvat kätevästi sivupaneelit irrottamalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Oksat syötetään reilun metrin korkeudella sijaitsevaan syöttöaukkoon. Syöttöä helpottaa hihnaveto. Terärumpu on 50 cm leveä, ja siinä on 24 erillistä terää. Pulttikiinnityksen ansiosta terät on mahdollista kääntää, mikä jatkaa terien käyttöikää. Terät liikkuvat hinhnavetoisesti.

Valmis hake purkautuu ruuvitoimisen syöttökourun kautta. Tyhjennyskorkeus on joko 1,5 tai 2 metriä, joten silpun saa tarvittaessa purettua suoraan kärryyn. Liian suurten oksien varalle Elietissä on ylikuormitussuoja, joka pysäyttää laitteen tarpeen sitä vaatiessa. 450 työtunnin kokemusten mukaan tätä ei ole juuri tarvittu.

”Eliet on jumittanut ainoastaan pari kertaa. Tämä on päässyt sattumaan, jos kitaan on syöttänyt useamman kokoista puuta yhtä aikaa, jolloin toinen voi livahtaa liian pitkälle. Onneksi tässä on peruutustoiminto, joka auttaa jumin selvittämisessä. Kokonaisuudessaan Eliet on ollut todella varmatoiminen”, Ylönen analysoi.

Pihapalvelu Ylönen hoitaa pihatyöt kokonaisvaltaisesti. Oksien silppuamisen ja kantojen jyrsinnän lisäksi jäljelle jääneet montut voidaan täyttää mullalla. Työvälineenä toimii Avant 760i.
Pihapalvelu Ylönen hoitaa pihatyöt kokonaisvaltaisesti. Oksien silppuamisen ja kantojen jyrsinnän lisäksi jäljelle jääneet montut voidaan täyttää mullalla. Työvälineenä toimii Avant 760i. Kuva: Arto Turpeinen
Puunhoitotöiden lisäksi Jani Ylönen tekee talvisin lumenaurausta ja muita kiinteistöhoitotöitä.
Puunhoitotöiden lisäksi Jani Ylönen tekee talvisin lumenaurausta ja muita kiinteistöhoitotöitä. Kuva: Arto Turpeinen
Ylösen Elietillä oli jutuntekohetkellä haketettu n. 150 tuntia ilman ongelmia. Valmistaja ilmoittaa polttoaineenkulutukseksi noin kolme litraa tunnissa.
Ylösen Elietillä oli jutuntekohetkellä haketettu n. 150 tuntia ilman ongelmia. Valmistaja ilmoittaa polttoaineenkulutukseksi noin kolme litraa tunnissa. Kuva: Arto Turpeinen

Kokonaisvaltaista palvelua

Nykyaikainen metsurin työ ei ole pelkkää puun kaatoa, vaan yhä useammin yrittäjät tarjoavat kokonaisvaltaisempaa palvelua. Tähän pyrkii myös Pihapalvelu Ylönen. Työ voi alkaa puiden kaadosta ja jatkua kantojen jyrsintään. Käytössä on Vermeer SC362 -jyrsin, jolla isotkin kannon silppuuntuvat sujauksessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sopimuksen mukaan oksat joko haketetaan tai kuljetetaan pois. Rungot voidaan jättää talon omistajalle polttopuiksi tai kuljettaa lähes kokonaisina runkoina pois kuorma-autolla. Tarvittaessa kokonainen puu katoaa tontilta alle puolessa tunnissa. Mikäli omistaja haluaa ”kokonaispaketin”, niin Ylönen hoitaa kantokuoppien täytöt mullalla Avant 760i:llä.

Pihapalvelu Ylönen on panostanut runsaasti kalustoon. Lisäksi tontilla saattaa touhuta viisikin ammattilaista, mikä nopeuttaa toimia entisestään. Asiakkaan kannalta tämä on helpotus, sillä pihan siistimisen voi tilata yhdestä osoitteesta ilman puhelinrumbaa. Osaltaan asiaan vaikuttaa Ylösen yhteistyöverkosto.

Arvokas investointi

Satunnaiseen käyttöön Eliet Mega Prof -oksasilppuri on melkoisen kallis investointi, sillä dieselversion hinta on 20 800 euroa + alv 24 %. Maahantuoja Koneliike Oleniuksen toimitusjohtaja Kenneth Olenius kertoo kiinnostusta kuitenkin olevan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kaikki merkit huomioiden tämän kokoluokan oksasilppureita myydään ehkä kymmenen vuodessa. Markkinat ovat kuitenkin kasvussa – etenkin monipuolista toimintaa harjoittavat pihapalveluyritykset hankkivat tämän kokoluokan silppureita. Kaupunkilaiset asiakkaat haluavat yrittäjän hoitavan puunkaadon lisäksi myös jälkien siivouksen”, Olenius kertoo.