Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Hydraulikäyttöinen MeriCrusher-jyrsin murskaa pajukon ja poistaa polanteen — jyrsimelle on käyttöä kaikkina vuodenaikoina

Polanne on nykytalvina säännöllinen vieras niin taajamissa kuin maanteilläkin. Jyväskyläläinen Sulun Kiinteistönhoito helpottaa asiaa MeriCrusher-jyrsimellä.
Peruskoneen nostokyvyn pitäisi olla vähintään 600 kiloa. Roottorin leveys on 1 350 mm.
Peruskoneen nostokyvyn pitäisi olla vähintään 600 kiloa. Roottorin leveys on 1 350 mm.  Kuva: Arto Turpeinen
Jyväskylä

MeriCrusher MC4 -jyrsin:

  • 600 kiloa painava hydraulikäyttöinen jyrsin.
  • Sopii ympäristökoneisiin, pieniin pyöräkuormaimiin, etukurmaintraktoreihin tai kaivinkoneisiin.
  • Vaatii hydrauliikalta virtausta 80–160 l/min ja painetta 200–240 bar.

Suokone Oy:n valmistamien jyrsimien tuotemerkki on MeriCrusher. MC4-mallisarja voidaan valjastaa mallista riippuen käytettäväksi pienistä pyöräkuormaajissa tai etukuormaajatraktoreissa aina 25 tonnisiin kaivinkoneisiin saakka.

MeriCrusher MC4-140 -jyrsintä voidaan käyttää kiinteistökoneiden lisäksi myös etukuormaimella varustetuissa traktoreissa sekä kaivinkoneissa. Käyttökohteita on runsaasti, kesän vesakonraivauksesta talviseen polanteen jyrsintään.
MeriCrusher MC4-140 -jyrsintä voidaan käyttää kiinteistökoneiden lisäksi myös etukuormaimella varustetuissa traktoreissa sekä kaivinkoneissa. Käyttökohteita on runsaasti, kesän vesakonraivauksesta talviseen polanteen jyrsintään.  Kuva: Arto Turpeinen

Sulun kiinteistöhuollolla käytössä MC4-140, jota kuljettaa Wille 365. Jyrsimen käyttämiseksi valmistaja suosittaa 80–160 litran hydraulivirtausta minuutissa paineen ollessa 200–240 baria. Peruskoneen nostokyvyn pitäisi olla vähintään 600 kiloa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jyrsimiä on mahdollista käyttää useissa eri kohteissa. Valmistajan kertoman mukaan tyypillisiä paikkoja ovat esim. viheralueiden murskaus ennen istutusvaihetta tai tienvarsipajukkojen raivaus. Sulun Kiinteistöhuolto on käyttänyt jyrsintään rikkakasvien poistoon hiekkapihoilta sekä polanteen poistamiseen.

Kaksi eri roottorivaihtoehtoa

MC4-sarjan jyrsimien hydraulimoottorit on yhdistetty suoraan roottoriin, mikä valmistajan mukaan tekee kokonaisuudesta selkeän yksinkertaisen. Lisäksi teriä on mahdollista pyörittää molempiin suuntiin. Roottoreita on saatavana kahta eri versiota: STD tai STE. Ensin mainitussa on kovametalliterät, mutta STE-versioon saa tappiterät tai kiinteät leikkaavat terät. Roottorin leveys on 1 350 mm.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Roottoreita on saatavana kaksi eri versiota. Tappiterien lisäksi on mahdollista hankkia myös viiltävät terät. Roottori on kytketty suoraan hydraulimoottoriin.
Roottoreita on saatavana kaksi eri versiota. Tappiterien lisäksi on mahdollista hankkia myös viiltävät terät. Roottori on kytketty suoraan hydraulimoottoriin.  Kuva: Arto Turpeinen

Keveyden ja alhaisen leikkuunopeuden mainitaan mahdollistavan jyrsiminen myös ahtaissa paikoissa turvallisesti, sillä kiviä ei lentele samaan malliin kuin nopeissa versioissa. Lisävarusteena on saatavana mm. hydraulinen työsyvyydenrajoitin ja nivelöidyt tukisukset.

Maksimi työsyvyys on 200 mm. Lisävarusteena on hankittavissa mm. hydraulinen työsyvyyden säätö ja keinuvat tukijalakset.
Maksimi työsyvyys on 200 mm. Lisävarusteena on hankittavissa mm. hydraulinen työsyvyyden säätö ja keinuvat tukijalakset.  Kuva: Arto Turpeinen

Polanne sileäksi

Pihojen polanteenpoisto taajama-alueilla vaatii järjestelyjä ja nopeaa toimintaa, sillä autot on saatava operaation ajaksi pois edestä. Jäämouhua syntyy melkoisen paljon, mikä aiheuttaa oman haasteensa – usein auraustalven jälkeen pihat ovat jo täynnä lumikasoja. Sulun Kiinteistöhoidon kohteessa polanteesta irronnut materiaali kasattiin välittömästi pyöräkuormaimella lumikasojen päälle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Polanteesta irtoaa runsaasti jäähilettä, jolle täytyy löytää lumikasojen keskeltä sijoituspaikka. Vaikka jälki on hyvä, niin hile täytyy puskea heti pois pihoilta.
Polanteesta irtoaa runsaasti jäähilettä, jolle täytyy löytää lumikasojen keskeltä sijoituspaikka. Vaikka jälki on hyvä, niin hile täytyy puskea heti pois pihoilta.  Kuva: Arto Turpeinen

Olosuhteista riippuen jyrsintävauhti vaihtelee. Kovaan jäähän edetään suurin piirtein kävelyvauhtia. Työsyvyydeksi ilmoitetaan 200 mm. Tehon puolesta rajoituksia ei välttämättä olisi, mutta jäätä poistettaessa sivulle sijoitetun hydraulipumpun kotelo alkaa viistää pintaa pitkin.

Pihoilla teriin saattaa osua ylimääräisiä yllätyksiä, kuten kaivonkansia. ”Jyrsin potkaisee tai pomppaisee esteeseen osuessaan ja pahemmissa paikoissa pysähtyy kokonaan. Mitään ei kuitenkaan ole rikkoontunut”, kertoo konetta kuljettanut Veli Joensuu.

Veli Joensuun mukaan etenemisvauhti riippuu jään kovuudesta. Kovalla jäällä jyrsintä etenee kävelyvauhtia.
Veli Joensuun mukaan etenemisvauhti riippuu jään kovuudesta. Kovalla jäällä jyrsintä etenee kävelyvauhtia.  Kuva: Arto Turpeinen

Kaksi vuotta käytössä olleessa MeriCrusherissa oli vielä paikallaan alkuperäiset tapit. Huolloiksi riittää rasvaaminen, jotta tapit pysyvät liikkeessä ja pyörivät.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kotimainen MeriCrusher on harvinaisen monipuolinen laite, jota voidaan käyttää useissa eri alustakoneissa ja moneen vuodenaikaan. Jyrsimen hinta riippuu mm. liittimistä ja varustetasosta.