Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Linko on kätevä taajamissa

Lumilinkojen tarvetta on kasvattanut tiivis rakentaminen taajamissa, sillä lumelle ei ole jätetty riittävästi läjitys- ja sulamistilaa. Lunta on kuitenkin satanut ja satanee vastaisuudessakin näillä leveysasteilla lähes joka vuosi merkittäviä määriä, mikä pitäisi ottaa kaavoituksessa huomioon.

Eteläisessä Suomessa lunta ei ole joka vuosi ollut aurattavaksi saatikka lingottavaksi asti. Lingon hankintaa Etelä-Suomen taajamatöihin onkin syytä harkita tarkkaan. Sen sijaan Pohjois-Suomessa, missä lumimäärät ovat vuosittain suuret, on lumilinko tavanomaisempi työlaite.

Lumen linkoaminen kaivukoneen hydrauliikalla ei ole kevyemmästä päästä töitä, päinvastoin. Linko vaatii jatkuvasti runsaasti tuottoa hydrauliikasta, jolloin myös polttoaineen tuntikulutus kasvaa. Tämä kannattaa huomioida linkotöiden hinnoittelussa.

Linko on kätevä työlaite, sillä lingolla voidaan puhdistaa myös kapeita väyliä. Työskentelytilaa ei vaadita peruskoneen leveyttä enempää. Jos penkassa on tilaa, lumi voidaan ohjata sinne.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pidemmän torven kanssa lunta on myös mahdollista kuormata traktorin perävaunun tai kuorma-auton lavalle. Tällöinkin voidaan lastattavan lavan kanssa edetä ajoradalla junana, eikä muille tielläliikkujille aiheuteta vaaraa. Lingolla lastatut kuormat ovat täysiä toisin kuin kauhalla lastatut, sillä suihkuna lavalle tullut lumi täyttää kaikki kolot.