Kaksi sukupolvea: Kiinteistöhuolto Hautasella sukupolvet täydentävät toisiaan – yrityksen toiminnassa yhdistyvät vankka kokemus ja tuore innokkuus

Pekka Hautanen sai aikoinaan 15-vuotiaana traktorikortin. Ensikosketukset kiinteistöhuoltoon hän sai sittemmin vuotta myöhemmin 1970-luvun alussa, kun tuurasi isäänsä, joka aurasi luistinjäitä. Silloin aurauksia tehtiin maatilan töiden ohessa. Maatilan työt olivat vuosia rinnalla. Nyt talouskeskuksen rakennukset ovat työkalujen varastona, varikkona ja sepelivarastona.
”Sittemmin aloin auraamaan kiinteistöjen pihoja, kun ostin traktorin. Maatilalla oli toki koneita, eikä käsipelillä oikein mielellään töitä tehty”, Pekka muistelee. Koulu ei Pekkaa kiinnostanut.
Vähitellen talvityöt lisääntyivät. Yhtiömuoto oli ensin toiminimi ja myöhemmin se vaihdettiin osakeyhtiöksi. Isompi käännekohta yrityksen liiketoiminnalle oli vuosi 1994, kun ensimmäiset liikekiinteistöt ja niiden talohuolto tulivat hoitoon. Taloyhtiöiden töitä oli tehty jo ennen sitä. Osakeyhtiömuotoiseksi toiminta muuttui vuonna 1999.
Pekan poika, Jussi-Pekka tuli töihin vuonna 2006, heti armeijan jälkeen seuraavana maanantaina. Toki monena kesänä Jussi-Pekka jo ennen tätä hoiti nurmikoita.
Nyt perheyhtiön omistus on puoliksi Pekan ja Jussi-Pekan kesken. Pekka on hallituksen puheenjohtaja ja Jussi-Pekka toimitusjohtaja. Työssä ovat sekä Pekan että Jussi-Pekan puolisot. Pekan puoliso hoitaa yrityksen laskutuksia.
Päätökset isommista hankinnoista tehdään yhdessä. Toki henkilökunnaltakin kysellään, mitä mieltä he ovat. Lopullisen päätöksen tekee Jussi-Pekka. ”Yleensä on parempi, kun laitan tilauksen ja sovitun hinnan myyjälle. Pekka monesti noutaa tilaukset, ja tällä tavalla toimien ei tule ylimääräisiä laitteita samaan kauppaan”, Jussi-Pekka tuumaa kokemuksesta.
”Tunnustan kyllä joskus hankkineeni jotain sovitun lisäksi”, Pekka täydentää.
Viestintä muuttunut
Tekniikka on helpottanut valtavasti työn organisointia. 1970-luvulla mentiin aamulla vain auraamaan, jos lunta oli satanut. Jollei jotakuta varta vasten tavattu työmaalla, niin lankapuhelimella tavoiteltiin, jos jotain poikkeavaa oli tapahtunut tai oli uutta toivomusta.
”Nyt on kiire ja vasteajat ovat lyhyet. Moni työtilaus saadaan sähköpostilla, kun muutama vuosi sitten vielä soitettiin puhelimella. Sähköpostissa on hyvä, että siitä jää dokumentti, joka voidaan kuitata ja laittaa eteenpäin oikealle henkilölle. Tällöin asia ei unohdu.
Pekka Hautanen:
- Puhelias, viihtyy keskustelun keskipisteessä
- Nähnyt koneellistamisen kehityksen maataloudessa ja kiinteistönhoidossa
- Osallistuu päivittäiseen konetyöhön
- On kehittänyt ja kokeillut kiinteistöhoidon menetelmiä käytännössä – monessa asiassa on palattu vanhaan ja toimivaan
- Käyttää hieman tietotekniikkaa
- Työpaikka: konehalli, pihat ja kadut
- Impulsiivinen päättäjä; kokeillaan nyt tuotakin
Jussi-Pekka Hautanen:
- Rauhallinen, kuuntelee
- On opiskellut alaa
- Kehittää yritystä kokonaisuutena
- On nähnyt etenkin tietoteknisen kehityksen ja seuraa sähköisiä järjestelmiä reaaliaikaisesti
- Työpaikka: toimisto
- Osallistuu lumi- ja hiekoitustöihin talvella, kun on kiire
- Suunnitelmallinen päättäjä
Lue myös yritysesittely Kiinteistöhuolto Hautanen Oy:stä:
Lue lisää
Osaston luetuimmat
- Robottiruohonleikkurit testissä - nykyiset robottiruohonleikkurit selviävät myös suurempien ja haasteellisempien pihojen ruohonleikkuusta10.1.2019
- Video: Juha Altti on kehittänyt varsin poikkeuksellisen aura-ratkaisun, joka soveltuu useisiin eri laitteisiin – katso kuinka aura toimii käytännössä18.5.
- Ensimmäiset kuvat uudesta VW Amarokista julkaistu9.5.
- Ajoleikkureiden voimansiirto16.6.2016
- Fordilta markkinoille tonniluokan sähköpakettiauto9.5.
- FMG panostaa tiehoitokalustoon ja kuljetukseen – tarjolla on myös työvälineitä puolustusvoimien tarpeisiin 6.5.
- Video: Arctic Machinen lumityökoneet ajossa – katso videolta, kuinka yhdistelmä toimi työn aikana!11.5.