Erilaiset lumiauramallit esittelyssä – aura kohteen mukaan

Erityyppisiä lumiauroja on markkinoilla useita eri malleja. Myös aurojen valmistajia on pitkä liuta, eikä sopivan auran valinta ole aivan yksiselitteinen edes auratyypin osalta. Siksi Koneviesti päätti esitellä yleisimmät lumiauramallit ja niiden käyttökohteet.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Keskustelupalstoilla velloo runsas polemiikki erilaisten auratyyppien ominaisuuksista ja auroille sopivista käyttökohteista. Peistä taitetaan kiivaasti myös eri valmistajien aurojen ominaisuuksista. Päätimmekin tutustua yleisimpiin auratyyppeihin ja niiden käyttökohteisiin ja kysyimme käyttäjiltä niiden käyttökokemuksista.

Valmistajat ja heidän auratyyppinsä valittiin sattumanvaraisesti. Sopivan urakoitsijan yhteystiedot kuitenkin saatiin pääosin valmistajilta. Useimmat urakoitsijoista olivat ennen nykyistä auraansa kokeilleet myös muita laitteita. Käytössä olevaan auraan oli usein päädytty osittain tietyn ominaisuuden tai merkkiuskollisuuden kautta. Luonnollisesti myös urakkakohteet vaikuttavat asiaan.

Myynti vaihtelee merkeittäin

Myydyimmät auratyypit vaikuttavat vaihtelevan valmistajien mukaan. Osalle tärkeimpiä tuloksentekijöitä ovat esimerkiksi nivelaurat ja toiselle alueaurat. Tämä johtunee markkinoinnin ja tuotekehityksen painopisteistä. Jotkut valmistajat tekevät kaikkia auramalleja, osa on taasen keskittynyt ainoastaan tiettyihin malleihin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yleisimpien auramallien käytössä on myös maakunnallisia eroja. Esimerkiksi Zoom-auroja käytetään yleisesti Etelä-Suomen isoissa kaupungeissa, mikä johtuu ahtaasta infrastruktuurista. Maakunnissa aurataan enemmänkin alueauroilla, jotka soveltuvat isompien teiden puhdistamiseen. Tähän vaikuttaa myös käytettävä konekalusto, sillä monialayrittäjät käyttävät maaseudulla traktoria hyvin erilaisissa työkohteissa. Kasvukeskuksissa konekalusto on usein selvemmin tiettyyn tehtävään suunniteltua.

Toisaalta auratyyppien myyntiin vaikuttaa myös tuonti ulkomailta. Esimerkiksi useampikin valmistaja kertoi, että nivelaurojen myynti on ollut laskussa. Osittain asiaan vaikuttaa halpatuonti esimerkiksi Puolasta. Muutamien auratyyppien osalta kilpailu on todella kovaa, ja laatu- ja hintaerot ovat suuria. Tässä asiassa valintaperusteena toiminee käyttötarve – jatkuvassa urakointikäytössä tarvitaan laatua ja kestävyyttä, kun satunnaisessa käytössä riittää edullisempikin aura.

Aura valitaan kohteen mukaan

Urakoitsijoiden haastattelujen perusteella aurat ovat useimmiten kompromisseja, jotka valitaan suurin piirtein kohteeseen sopivaksi. Harvalla yrityksellä on mahdollisuus hankkia useita auratyyppejä, joten työt hoidetaan mahdollisuuksien mukaan samalla auralla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Karkeasti ottaen aurojen hinta riippuu hydrauliikan määrästä. Toisaalta esimerkiksi U-auran hinta ei juurikaan muutu, oli sitten kyseessä iso tai pieni malli. Hydrauliikan hinta kun on aina lähes sama riippumatta auran työleveydestä.

Oma kiistelynaiheensa ovat erilaiset terät ja niiden laukaisumekanismit. Esimerkiksi teränlaukaisimia ja jousitusta on toteutettu sekä hydraulisesti että mekaanisesti. Tähänkään ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan valinta riippuu työkohteesta ja käytettävästä peruskoneesta. Osa urakoitsijoista vaikutti arvostavan laukaisumekanismia ja osa auran heittävyyttä ja työnjälkeä. Toisaalta esille nousi myös aurojen käyttäytyminen suurissa nopeuksissa.

Kokonaisuutena aura valitaan useimmiten työkohteen ja mieltymysten mukaan. Eri terä- ja laukaisuvaihtoehdot tuovat valintaan oman mausteensa. Jokainen auratyyppi on kuitenkin kompromissi, eikä mikään vaihtoehto sovellu parhaalla mahdollisella tavalla jokaiseen kohteeseen.