Etenemiskyky ja vakaus

Hyvä etenemiskyky on mäkisessä maastossa ehdoton ominaisuus, ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten painojakauma, vetotapa sekä rengasvalinta
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Erityisen helposti ruohonleikkurin saa jäämään jumiin, jos sen etenemiskyky peruutettaessa on selvästi heikompi kuin etuperin ajettaessa. Etenemiskykyä mitattiin kärryn lavalla muuttamalla kippauskulmaa. Leikkuri oli turvallisuussyistä sidottuna liinalla lavan etuosaan.

Joukosta erottui edukseen nelivetoinen Husqvarna, mutta toisaalta vetotavastaan johtuen tämä ei ole yllätys. Nelivedon hyödyt huomasi myös käytännön ajossa sivulle kaltevassa rinteessä, sillä kaikkien pyörien vetäessä ei kone lähde niin helpolla valumaan sivuttain. Nelivedon hyöty on huomattava, kun verrataan Husqvarnaa mittauksessa heikoiten pärjänneeseen takapyöräohjattuun Jonserediin, sillä laitteet ovat muilta ominaisuuksiltaan hyvin samankaltaisia. Kuten tuloksistakin huomataan, etuleikkurillisten takavetoisten koneiden ongelmana on painojakauma, sillä suurin osa painosta jää edessä sijaitsevan leikkuulaitteen vuoksi vetämättömille etupyörille.

Osasyynä Jonseredien huonompiin tuloksiin on todennäköisesti myös niiden sileämpikuvioiset renkaat. Sauvaohjatun John Deeren loistava etenemiskyky selittyy sillä, että lähes kaikki paino pysyy rinnekulmasta riippumatta suurilla vetävillä takapyörillä. Myös McCullochin ajoleikkurissa keskileikkuri ja taka-akselin päällä sijaitseva moottori pitävät painon takapyörillä. Puutarhatraktorit etenevät ylämäkeen kohtalaisesti etuperin, mutta niiden paino tuppaa siirtymään peruutettaessa pois vetävältä taka-akselilta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sivusuuntaista vakautta testattaessa huomattiin, että yleensä kitka loppui ennen kuin kone alkaa kaatua. Tositilanteessa vaaran kuitenkin aiheuttaa se, että kone on jo lähtenyt liukumaan ja pysähtyy esteeseen äkillisesti, jolloin kaatuminen on lähes väistämätöntä. Vakaus on turvallisuuden lisäksi erittäin tärkeä ominaisuus ajomukavuutta ajatellen.

Kaikkiaan testimme osoitti, että leikkuria ei voi valita vain yhden ominaisuuden perusteella. Valinnan ehdot sanelee se, missä leikkuria on tarkoitus käyttää. Etenemiskyky on kuitenkin ehkä oleellisin asia. Jos tontilla on leikattavia rinteitä, se rajaa valittavia vaihtoehtoja. Toinen merkittävä havainto oli, että kalliimpi leikkuri ei aina ole mieluisampi.

Tuomas Anttila