
FMG panostaa tiehoitokalustoon ja kuljetukseen – tarjolla on myös työvälineitä puolustusvoimien tarpeisiin

Ivalo-umpihankiaura
- Poikkeuksellisesti nivelaura
- Voidaan myös avartaa tehtyä väylää ja avata kääntöpaikkoja
- Keskitapissa oleva tassu voidaan kääntää 180 astetta
Talvitienhoitoon FMG:llä on tarjolla uutuuksina rengaspakkeri ja höyläkauha. Rengaspakkerilla voidaan tampata talvitiet tasaiseksi ja nopeasti jäätyväksi. Rengaspakkeri voidaan kiinnittää pyöräkuormaajaan tai traktoriin.
Rengaspakkeri on suunniteltu ensisijaisesti metsäteiden tamppaamiseen. Tampparilla saadaan pohjat jäätymään, jolloin irtosepelit saadaan kiinnittymään, tiepohja kantaa jäätyneenä hyvin ja tie on myöhemmin mukavampi aurata, kun pohjat saadaan jäätymään polanteelle. Tampparilla voidaan hoitaa myös pohjoisessa mökkialueiden pihoja, jääteitä ja pysäköintialueita talvitapahtumiin.

Höyläkauhaa voidaan käyttää kuten normaalia kauhaa lastauksessa, mutta kauhan tyvessä on viistosti kiinnitetty hammasterä. Hammasterällä saadaan irrotettua liukas pinta ja irtotavara pakkautuu kauhaan sisään. Kauhan asennolla voidaan hieman vaikuttaa, missä asennossa terällä pintaa rikotaan. Höyläkauhan yksi etu on se, ettei työstä jää vallia tai karhoa haittaamaan muuta liikennettä, kun tavara kerätään saman tien kauhaan. Polanteen poisto on nopeaa ja hoitoa voidaan tehdä pienellekin alueelle kerrallaan, kuten siivota parkkipaikalla autojen välistä polanteita.
Ivalo-umpihankiaura
FMG:n kevään uutuus markkinoilla oli Ivalo ILO350, joka tekee kerta-ajolla kolmen metrin uraa hankeen. Laite on, etenkin paksuun hankeen metsäteille, jäykällä terärakenteella varustettu aura. Siiven sisäkorkeus on 161 senttiä.

”Kärkiauralla saadaan kyllä polku auki, mutta sillä on hankala tehdä kääntöpaikkoja”, Jarkko Hyyrönmäki, FMG:n toimitusjohtaja kertoo. ”Nivelaura toimii levennettyjen liittymien ja kääntöpaikkojen aukaisussa, jolloin ei tarvitse useampaa työlaitetta. Jos palataan saamaa reittiä takaisin, saadaan uraa levitettyä kaarteissa pitkille yhdistelmille väljemmiksi.
Saatavilla on lisävarusteena listoilla esimerkiksi Nordic Lightsin yhdet pitkät ja kahdet lyhyet lisävalot siipeen, jolloin kuljettajan on mukavampi ajaa.
Ivalo-auran keskinivelen keskilautasta voidaan kääntää 180 astetta. Pyörivä akselitappi on tarpeen, jotta lautanen voidaan kääntää sen mukaan, halutaanko lautasen liukuvan vai kelluttavan paremmin. Akseli saadaan lukittua kahteen asentoon, riippuen siitä, kantaako tiepohja kuinka auraa. Joka saranapisteessä on rasvausnippa, jolloin akselin on tarkoitus liikkua notkeasti. Lautanen on 40 milliä paksua 500 - kulutusterästä.

Ilman laukaisulaitteita oleva terä saa tälliä metsäautoteillä. Auran terät ovat kokomittaisia, jolloin ne pysyvät paremmin paikallaan. Siipien takana on telineet varaterille.

Vaihtolavaperävaunut
Vaihtolavaperävaunut FMG:n valikoimiin tulivat jo 2000-luvun alussa. Vaihtolava-alustat ST16 ja ST18 ovat mielenkiintoiset sen vuoksi, jotta niissä on tyyppihyväksyntä nopeaan ajoon - max 60 km/h nopeusluokat, EBS, lukkiutumaton jarrujärjestelmä ja ajonvakautusjärjestelmä. Puolustusvoimien kaikki vaunut on varustettu kyseisillä varusteilla. Käytössä on maksimi jarruvoima ilman kuljettajan erityistä ammattitaitoa.

Lavanvaihtoautomatiikka on helppo käyttää. FMG:n koukkulaite poikkeaa monista muista siinä, että FMG:n vaunu on varustettu liukuvalla kelkalla. Lavanvaihdossa nostetaan lavaa pystyyn mahdollisimman vähän, jolloin tavara pysyy kyydissä.
Perävaunun alaterä on saatavilla ST-vaunuihin. Kulkiessa tasoitetaan jälkiä, jolloin tiellä tai maastossa kulku-ura ei mene aivan mahdottomaan kuntoon. Tietä huolletaan samalla kun sitä käytetään. Vaunun alaterä toimitetaan joko mekaanisella tai hydraulisella käännöllä. Terään on saatavilla mekaaniset jatkot.
Alaterä voidaan asentaa myös vanhoihin vaunuihin. Esimerkiksi varusmiehille alaterä on kätevä, kun ei tarvitse koskea kuin yhteen ohjaimeen laskeakseen terän. Terän kannatinrunko on saranoitu etureunasta. Korkeutta säätävä sylinteri on takana, joka painaa terän maahan.

Defence
Tuoteryhmistä Defence on virkistynyt. 2000-luvun alussa puolustusvoimat otti ensimmäisiä uusia traktoreita ja traktorin lisälaitteita materiaalikäsittelyyn. Traktorikaluston tehtävänä ovat etenkin viimeisen 30 kilometrin kuljetukset etulinjaan. Tavoitteena on käyttää kontteja esimerkiksi lääkintä-, a-tarvike ja elintarvikehuoltoon, jolloin kuljetus voidaan viedä perille saakka.
Osaan perävaunuista on asennettu alaterä, joilla tasoitetaan kulku-uraa ja edistetään liikettä kokonaisuutena. Alateriä on mahdollisuus asentaa myös aikaisemmin toimitettuihin vaunuihin. Tuotekehitys perävaunuun asennettavasta lanasta toki pohjautui tarpeisiin myös siviililaitteissa.
Uudempaa Defence-mallistoa on hydrauliikalla toimiva jyrsin, Kaera, jolla helpotetaan panssarimiinojen asentamista. Laitteen kanssa on nopea liikkua traktorin kanssa. Laitteen kanssa voidaan puhua jo koneellisesta suluttamisesta, kun maksimissaan 40 syviä ja 40 senttiä halkaisijaltaan olevia reikiä voidaan tehdä asfalttiin ylimäärin, mutta asettaa suunnitelmallisesti miina vain osaan. Jokainen reikä peitetään, kuten siinä olisi miina. Kyseessä on silloin pelote ja hidaste, johon ajamista karskimpikin kuljettaja hetken miettii. Laitteessa on jääkairan tyyppinen tappiterillä varustettu jyrsin, joka painuu vähitellen maahan ja maa-aines purkautuu maan pinnalle. Laite painaa 730 kiloa, hydrauliikan tuotto pitää olla 50 litraa minuutissa. Laite on maastossa pitkälti omavarainen, kun mukana pitää työkaluja ja varaterää työkalulaatikossa.

Laite on sovitettavissa traktorin etukuormaimeen, pyöräkuormaajaan tai kuorma-autoon. Mukana traktorissa voidaan kuljettaa miina- ja työkaluvarastoa, jossa on tarvittava miinoitusmateriaali reikään, jolloin yhdistelmä on Kaera & Kiosk. Työryhmään kuuluu kuljettaja ja kaksi jalkamiestä, miinan virittäjä ja peittäjä, jolloin asennustyö on sujuvaa. Kolmistaan saadaan asennettua puolessa tunnissa 30 miinaa, joten sulute valmistuu nopeasti. Kaera on ensimmäinen tuote, joka on kehitetty puhtaasti puolustuskäyttöön ja vientiponnistelut on jo aloitettu.

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraava artikkeli:
Lue lisää
Osaston luetuimmat
- Robottiruohonleikkurit testissä - nykyiset robottiruohonleikkurit selviävät myös suurempien ja haasteellisempien pihojen ruohonleikkuusta10.1.2019
- Video: Juha Altti on kehittänyt varsin poikkeuksellisen aura-ratkaisun, joka soveltuu useisiin eri laitteisiin – katso kuinka aura toimii käytännössä18.5.
- Ensimmäiset kuvat uudesta VW Amarokista julkaistu9.5.
- Ajoleikkureiden voimansiirto16.6.2016
- Fordilta markkinoille tonniluokan sähköpakettiauto9.5.
- FMG panostaa tiehoitokalustoon ja kuljetukseen – tarjolla on myös työvälineitä puolustusvoimien tarpeisiin 6.5.
- Video: Arctic Machinen lumityökoneet ajossa – katso videolta, kuinka yhdistelmä toimi työn aikana!11.5.