Testissä reppupuhaltimet – vertasimme ammattikäyttöön soveltuvia lehtipuhaltimia

Lehtipuhaltimien tarjonta on varsin runsasta. Päämerkkien lisäksi laitteita löytyy monenlaisista halpahalleista. Ammattikäyttöön suunniteltuja reppumalleja on kuitenkin vähemmän, vaikka kyseessä onkin kiinteistöhoitajien yleinen sesonkityökalu. Testasimme neljää eri lippulaivamallia reppupuhaltimista: Echo PB-770, Husqvarna 570BTS, Makita EB7660TH ja Stihl BR700.
Reppupuhallintestissä mukana olivat Echo PB-770, Husqvarna 570BTS, Makita EB7660TH ja Stihl BR700
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Ammattikäyttöön suunniteltuja reppumallisia lehtipuhaltimia on markkinoilla tavallisia lehtipuhaltimia vähemmän, vaikka repupuhallin on kiinteistöhoitajien yleinen sesonkityökalu. Koneviesti otti vertailuun neljän eri valmistajan reppupuhaltimien lippulaivamallit.
Ammattikäyttöön suunniteltuja reppumallisia lehtipuhaltimia on markkinoilla tavallisia lehtipuhaltimia vähemmän, vaikka repupuhallin on kiinteistöhoitajien yleinen sesonkityökalu. Koneviesti otti vertailuun neljän eri valmistajan reppupuhaltimien lippulaivamallit. Kuva: Arto Turpeinen
Levykokeessa mitattiin, kuinka paljon puhallusvoima riittää kallistamaan ylälaidastaan saranoitua vaneria.
Levykokeessa mitattiin, kuinka paljon puhallusvoima riittää kallistamaan ylälaidastaan saranoitua vaneria. Kuva: Arto Turpeinen
Reppupuhaltimien levykoe.
Reppupuhaltimien levykoe. Kuva: Jukka-Pekka Lindbäck
Ilmanvirtaus putken suulta mitattiin Skywatch Xplorer -tuulimittarilla.
Ilmanvirtaus putken suulta mitattiin Skywatch Xplorer -tuulimittarilla. Kuva: Arto Turpeinen
Reppupuhaltimien ilmanvirtaus.
Reppupuhaltimien ilmanvirtaus. Kuva: Jukka-Pekka Lindbäck
Testissä mitattiin myös puhaltimien melutasoa.
Testissä mitattiin myös puhaltimien melutasoa. Kuva: Arto Turpeinen
Täydellä kaasulla kaikkien puhaltimien melutaso ylitti 100 desibeliä.
Täydellä kaasulla kaikkien puhaltimien melutaso ylitti 100 desibeliä. Kuva: Arto Turpeinen
Reppupuhaltimien meluarvot.
Reppupuhaltimien meluarvot. Kuva: Jukka-Pekka Lindbäck
Bensiininkulutuksessa oli yllättävän suuria eroja.
Bensiininkulutuksessa oli yllättävän suuria eroja. Kuva: Arto Turpeinen
Reppupuhaltimien polttoaineen kulutus (l/h).
Reppupuhaltimien polttoaineen kulutus (l/h). Kuva: Jukka-Pekka Lindbäck
Makita oli testin ainoa aito nelitahtinen reppupuhallin.
Makita oli testin ainoa aito nelitahtinen reppupuhallin. Kuva: Arto Turpeinen
Ilmansuodattimien sijoittelussa oli eroja.
Ilmansuodattimien sijoittelussa oli eroja. Kuva: Arto Turpeinen
Reppupuhaltimien puhallusputken pään halkaisija.
Reppupuhaltimien puhallusputken pään halkaisija. Kuva: Jukka-Pekka Lindbäck

Pudonneiden lehtien ja muun eloperäisen jätteen puhdistaminen pihoilta kuuluu kiinteistöhuoltajien syysrutiineihin. Vaikka lehtien puhdistamistarvetta nurmialueilta onkin joskus kyseenalaistettu, niin parkkipaikoille ja muille hoidetuille paikoille varisseet lehdet on syytä siivota talteen. Tämän lisäksi lehtipuhaltimet soveltuvat muuhunkin puhdistamiseen.

Reppupuhaltimien tarjonta on melkoisen kirjavaa. Edullisimmillaan yhden käden lehtipuhaltimia on myynnissä jopa alle 50 euron. Reppumallin laitteitakin tarjotaan alle 150 euron. Tällä kertaa pyysimme vertailtavaksi ammattilaisille suunnattuja lippulaivamalleja. Mukaan saimme neljä erimerkkistä puhallinta: Echo PB-770, Husqvarna 570BTS, Makita EB7660TH sekä Stihl BR700. Laitteiden hintaero on hieman yli 230 euroa. Tällä kertaa emme pisteyttäneet testissä olleita lehtipuhaltimia, sillä erot olivat sekä hinnan että varusteiden osalta turhan suuret.

Husqvarnan lehtipuhallin tuotti korkeimman melutason

Ilma harvemmin virtaa täysin äänettömästi – konevoimalla tuotettu puhallus korostaa asiaa entisestään, sillä lehtipuhaltimia ei missään nimessä voi kutsua kovinkaan hiljaisiksi. Hieman yllättäen Husqvarna kellotti korkeimmat desibelilukemat kaikissa mittausosioissa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Täydellä kaasulla korvan tasolta mitattuna ero oli viisi desibeliä korkeampi kuin Stihlissä ja Echossa. Rivitalon pihaa putsatessa koettiin sinänsä harvinainen tilanne, sillä asukas tuli erikseen ihmettelemään ulkoa kantautuvaa vihellystä.

Kolmen mittaustuloksen keskiarvossa hiljaisimmaksi osoittautui Stihl. Tulos on sikäli mielenkiintoinen, että testaajat kokivat Makitan hiljaisemmaksi, sillä perinteisen nelitahdin äänimaailman taajuus poikkesi muista laitteista. Kunnollinen kuulonsuojaus on tarpeen, sillä kaikkien laitteiden melutaso korvan juuresta mitattuna ylitti 100 desibeliä.

Lehtipuhaltimien suuttimissa kokoeroja

Puhallustehomittausten tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia keskenään, sillä mittaukset tehtiin mukana toimitetuilla suuttimilla, joiden halkaisijassa oli eroja. Esimerkiksi Stihlin putki ei ollut symmetrisen pyöreä, vaan kooltaan 85x75 millimetriä, kun Makitan putken halkaisija oli ainoastaan 65 mm.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ilmavirtauksen määrä putken suulla mitattiin Skywatch Xplorer -tuulimittarilla. Tulokset eivät välttämättä tieteen tekemisen kriteerejä täytä, mutta kertovat kuitenkin laitteiden suhteelliset erot. Voimakkaimpaan ilmavirtaan kykeni Makita tuloksella 91 metriä sekunnissa kun Stihlin tulos jäi lukemaan 83 m/s. Tulokset ovat siis linjassa suuttimen koon kanssa.

Toisessa puhallusvoimamittauksessa puhalsimme saranoitua vanerilevyä ja mittasimme kuinka paljon puhallus riittää kallistamaan levyä pystytasosta. Neljän metrin päästä erot olivat pienet – kolmen puhaltimen tulos oli 17 cm, Husqvarnalla sentin enemmän. 20 cm etäisyydeltä erot olivat suuremmat. Husqvarna kallisti levyä 24 cm, kun Echon tulos oli viisi senttiä pienempi. Makita ja Stihl kirjauttivat tuloksen 22 cm.

Reppupuhaltimien bensiinikulutuksessa eroja

Testilaitteiden tehossa hajontaa on ainoastaan 0,2 kilowattia. Makita oli porukan ainoa ”aito” nelitahtimoottori, joten laitetta voidaan käyttää ilman seosbensaa. Moottorin iskutilavuudeksi ilmoitetaan 75 kuutiota, kun muissa lukemat ovat 64 kuution luokkaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Bensiininkulutusta mitattiin lisäämällä tankkiin kaksi desilitraa bensiiniä, jonka jälkeen puhaltimia käytettiin täydellä teholla moottorin sammumiseen saakka. Bensapiheimmäksi puhaltimeksi osoittautui Makita, jonka laskennallinen tuntikulutus oli ainoastaan 1,48 litraa, kun Husqvarna hörppäsi 1,87 litra. Eroa on 3,9 desiä.

Kahdeksan tunnin työpäivän aikana eroa tulee siis peräti kolmisen litraa. Makitan käyttökustannuksia pienentää myös kaksitahtiöljyn tarpeettomuus. Echon tulos oli 1,5 litraa ja Stihlin 1,7 litraa tunnissa.

Kaikissa puhaltimissa tukevat valjaat

Tämän kokoluokan lehtipuhaltimilla työskentely on yllättävän raskasta, vaikka laitteet eivät painakaan kuin reilut kymmenisen kiloa. Suurin rasitus tulee käteen, sillä puhallusputkea on voimakkaan ilmavirtauksen vuoksi pidettävä jatkuvasti paikallaan.

Testi-Stihlin oli päätetty asentaa raivaussahojen kaksoiskahvoja muistuttavat kädensijat. Ratkaisu koettiin kuitenkin hankalaksi, sillä työskentely oli kömpelöä ja ilmavirran aiheuttama vääntö kohdistuu luonnottomaan suuntaan. Normaalisti Stihlissä on kuitenkin perinteinen hallintakahva.

Vertailun laitteiden selvin ero halpistuotteisiin oli valjaissa, sillä kaikissa testipuhaltimissa valjaat olivat tukevat ja laadukkaat. Erityisesti testaajat mieltyivät Makitan jämäkkyyteen. Kunnollinen rintaremmi oli tosin ainoastaan Stihlissä, mikä sekin on lisävaruste. Valjaiden säädöissä ei ollut juurikaan eroa.

Toinen työskentelymukavuuteen vaikuttava tekijä on laitteen tärinätaso. Selvästi eniten värisi Husqvarna – ominaisuuden huomasi kovemmilla moottorin kierroksilla välittömästi. Toisessa ääripäässä oli Makita, jonka moottori on asennettu jousivaimennuksen päälle, eikä häiritsevää jyryytystä ollut juuri havaittavissa. Osittain asiaan lienee vaikuttanut moottoriteknologia.

Lehtipuhaltimien kahvan säädöt

Raskaassa työskentelyssä pienetkin asiat vaikuttavat kokonaisrasittavuuteen. Lehtipuhaltimien tapauksessa tällainen seikka on kaasukahva ja sen säädettävyys. Stihlin kaksoiskahvojen kulma on säädettävissä, vaikka ratkaisu koettiinkin kokonaisuutena hieman epäonnistuneeksi.

Echon ja Makitan kahvat on sijoitettu suoraan puhallusputken päälle. Makitan kahvakulma ei ole säädettävissä, mutta kahvan paikkaa on mahdollista muuttaa liu’uttamalla, jolloin kulmasäätöä ei välttämättä edes tarvita. Echon kaasukahva on heppoisen oloinen – onneksi kulmaa saa säädettyä pikalukituksella.

Husqvarnan kahva on poikkeuksellisesti löytänyt paikkansa puhallusputken sivulta. Testaajat kokivat käteen kohdistuvan rasituksen olevan hieman muita suurempi, sillä puhallusvoima vääntää torvea myös sivusuunnassa.

Grafiikka: Jukka-Pekka LIndbäck, testiryhmä: Henri Pakarinen, Petteri Vesterinen

Lue myös:

Vertailu: pienkuormaimet kiinteistönhoidossa - Tehty ympärivuotiseen käyttöön,

Siimaleikkureiden markkinakatsaus — ammattikäyttöön soveltuvat akkutrimmerit

Pellenc-akkutyökalut - Akkuvoimaa ammattilaisille