Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Alkaliparistoista lannoitetta

Suomessa on kehitetty uusi tapa saada käytettyjen alkaliparistojen sisältämät aineet takaisin hyötykäyttöön. Rec Alkaline Oy on tutkinut paristojen sisältämien aineiden muuttamista suoloiksi, joiden avulla viljelykasvien hivenaineiden saanti voidaan turvata.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Alkaliparistot sisältävät muun muassa sinkkiä, mangaania ja kaliumia. Näistä vain sinkkiä on toistaiseksi otettu talteen uusiokäyttöä varten. Mangaani ja kalium ovat päätyneet tähän saakka kaatopaikalle.

Nyt Nivalassa toimiva Rec Alkaline Oy on kehittänyt menetelmän, jonka avulla paristoissa oleva sinkki, mangaani ja kalium voidaan muuttaa kasvien kannalta hyödyllisiksi suoloiksi. Näitä voidaan käyttää osana lannoitusta turvaamaan tärkeää hivenaineiden saantia.

Menetelmää on testattu Luonnonvarakeskuksen Ruukin koetilalla ja tulokset ovat olleet lupaavia. Uusi menetelmä on aikaisempiin paristojen kierrätysmenetelmiin verrattuna hyvin energiatehokas ja siten kustannuksia säästävä.

Rec Alkaline suunnittelee aloittavansa kaupallisen tuotannon lähiaikoina ja mahdollisena nähdään myös vastaavien laitosten avaaminen muualle Eurooppaan. Rec Alkaline on kierrätysyritys AkkuSerin tytäryhtiö.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toiminnan käynnistyminen Suomessa edellyttää riittävää raaka-aineen saantia, missä asiassa yhtiö näkee Suomen jätelainsäädännön tuovan turhia mutkia. Toisin kuin muualla Euroopassa, on Suomessa tiettyjen käytettyjen akkujen siirtoja maasta toiseen rajoitettu lupamenettelyllä.