Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kelirikkoaikaiseen puukuljetukseen helpotuksia

Säädettävillä rengaspaineilla (CTI) varustetut puutavara-autot voivat hakea lupaa ajaa painorajoitetuilla teillä kelirikkoaikaan. Aiemmin tämä on ollut mahdollista ainoastaan Lapin alueella, mutta nyt lupa koskee koko maata.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Säädettävillä rengaspaineilla varustetut puutavara-autot voivat hakea lupaa liikkua painorajoitetuilla teillä myös kelirikkoaikaan. Kyseessä on koko maata koskeva kokeilu, jolla pyritään parantamaan teollisuuden puunsaantia myös kelirikkojen aikana. Säädettävät rengaspainejärjestelmät vähentävät teille koituvaa haittaa.

Kokeilulla pyritään hyödyntämään ja testaamaan uutta teknologiaa kelirikkojen haittojen vähentämisessä. Samalla pyritään myös kehittämään muita keinoja helpottamaan kelirikkojen haasteita. Esimerkiksi Pirkanmaan alueella on käynnissä kokeilu, jossa Liikenneviraston ja Postin keräämät teiden kunto- ja kantavuustiedot toimitetaan viiteen pilottialueella liikennöivään puukuljetusautoon. Kuljettaja näkee ajantasaisen teiden kantavuustilanteen ja painorajoitetut tiet suoraan auton päätelaitteelta.

Säädettävillä rengaspaineilla liikkuvat puutavara-autoilijat voivat hakea lupaa liikkua painorajoitetuilla teillä kyseisen alueen ELY-keskuksesta. Käsittelyssä huomioidaan kuljetuksen tarpeellisuus, kuljetuksen massa ja tien kunto. Luvansaaja on velvollinen säätämään rengaspaineet olosuhteiden vaatimalle tasolle ja olla rikkomatta tietä. Kuljetuslupa on maksullinen ja määräaikainen.