Maatalouskonekaupassa pitkät toimitusajat – kova kysyntä on laskenut varastotasoja lähes kaikilla markkinoilla

Maatalouskoneen hankintaa suunnittelevan kannattaa huomioida Europan laajuinen kova kysyntä sekä koronan heikentämä toimituskyky. Joidenkin tietojen mukaan yksittäisissä konemalleissa toimitusajat menevät jo nyt ensi syksyyn.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Euroopan maatalouskoneteollisuuden yleinen yritysilmastoindeksi on jatkanut kasvuaan voimakkaasti sen jälkeen, kun positiivinen taso saavutettiin vuoden 2019 puolivälin jälkeen, ilmenee CEMA:n raportista. Tammikuussa 2021 ilmapiiriä kuvaava indeksi oli tasolla +44 (asteikolla -100 - +100). Tilauksia saatiin mukavasti sekä Euroopasta, että sen ulkopuolelta.

CEMA:n raportin mukaan liiketoiminnan ennusteitakin korjataan ylöspäin tilausmäärän kasvun mukaisesti Irlantia ja Isoa-Britanniaa lukuun ottamatta. Lisäksi uusien koneiden jälleenmyyjien varastotasojen katsotaan olevan keskimääräistä alhaisemmat lähes kaikilla markkinoilla. CEMA:n businessbarometriin vastaa yhteensä noin 140 maatalouskonevalmistajaa yhdeksästä eri maasta.

Koneviestin saamien tietojen mukaan myös Suomessa konekauppa käy vauhdikkaasti. Koneiden ennakkomyynti on kokonaisuudessaan selkeästi edellisvuotta parempi. Myös käytettyjen koneiden kauppa on käynyt vilkkaasti, mikä kertoo siitä, että koneita ostetaan todelliseen tarpeeseen. Toki alueellisia vaihteluita on jonkin verran.

Euroopan tasoinen kova kysyntä ja aiempaa alhaisemmat varastotasot vaikuttavat väistämättä myös toimituskykyihin. Lisäksi koronan vaikutuksesta toimituskyvyssä ei ollut vielä kaikkialla päästy pandemiaa edeltävälle tasolle. Näin kasvukaudelle tulevia konetoimituksia saattaa mennä viime tinkaan.