Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Uusi automerkki saapuu Suomen markkinoille – aloitus sähköisillä hyötyajoneuvoilla

Norjalainen RSA aloittaa BYD-sähköautojen maahantuonnin Suomeen. Maahantuonti aloitetaan BYD:n sähköisillä hyötyajoneuvoilla.
Suomen automerkkikirjo kasvaa, kun kiinalaisvalmisteiset BYD:t saapuvat kesän kuluessa maahan. Aloitus tapahtuu T3 pakettiautolla. Mallisto käsittää myös henkilöautot, mutta niiden mahdollisesta maahantuonnista Suomeen ei ole tietoa. BYD valmistaa myös kuorma-autoja sekä busseja.
Suomen automerkkikirjo kasvaa, kun kiinalaisvalmisteiset BYD:t saapuvat kesän kuluessa maahan. Aloitus tapahtuu T3 pakettiautolla. Mallisto käsittää myös henkilöautot, mutta niiden mahdollisesta maahantuonnista Suomeen ei ole tietoa. BYD valmistaa myös kuorma-autoja sekä busseja. Kuva: Valmistaja

RSA aloitti yhteistyön BYD:n kanssa vuonna 2020 ja on ollut sähköisten hyötyajoneuvojen markkinoilla Norjassa reilun vuoden ajan. Sähköisten henkilöautojen maahantuonti Norjaan käynnistyi elokuussa 2021. RSA vahvistaa nyt laajentavansa yhteistyötään BYD:n kanssa aloittamalla merkin maahantuonnin Suomeen. RSA Suomi Oy on tunnettu niinikään täyssähköisten Maxus henkilö- ja pakettiautojen maahantuojana. Suomessa on jo BYD-merkkisiä sähköbusseja, mutta ne eivät kuulu RSA:n tuotepalettiin.

BYD maahantuonti Suomeen aloitetaan ensivaiheessa BYD T3 -pakettiautolla. Autossa on 100 kW tehoinen ja 180 Nm vääntömomentin tarjoava sähkömoottori. Voima välitetään etupyörille yksivälitteisen alennusvaihteiston kautta. Ajoakun kapasiteetti on 50,3 kWh ja AC-latauksella täyteen menee noin 7,5 tuntia. Tarjolla myös CCS-pikalataus. WLTP-mittaustavan mukainen toimintamatka on 265-310 km (yhdistetty/kaupunki).

T3 kokonaispituus on 4 460 mm akselivälin ollessa 2 765 mm. Omapainoa on 1 700 kg ja kantavuutta löytyy 645 kg. Kuormatila on 3,5 kuution vetoinen. Perusvarustelu käsittää mm. peruutustutkan, peruutuskameran, ilmastoinnin, smart key -järjestelmän, sähköisesti lämpiävät ja kääntyvät sivupeilit, 12V ulosoton, USB-portit, Bluetoothin ja monitoimiratin. Autoihin tehdään Tectyl-alustasuojakäsittely, mikä sisältyy hintaan. Auton hinnasto on sangen lyhyt, sillä ainoa saatavilla oleva optio on 496 euron hintainen metalliväri. Näin ollen hinnastossa on yksi rivi. Auton hinta on 44 900 euroa (alv. 24%)

”Ensimmäiset autot ovat maassa ja jälleenmyyjillä kesän aikana. Autoja on jo Norjan keskusvarastolla, joten vielä tälle kesälle ennättää uuden BYD T3:n saamaan,” RSA Suomi Oy myyntijohtaja Heidi Nieminen kertoo.