Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Rototilt-kauhanpyörittäjät täyttävät 30 vuotta

Ympäripyörivä kauhankallistaja tai rototiltti, kuten tätä kaivinkoneiden lisälaitetta usein kutsutaan, on 30 vuodessa saavuttanut lähes välttämättömän vakiovarusteen aseman.
Kuva: Rototilt Group AB.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ympäripyörivän kauhankallistajan keksi 30 vuotta sitten Ulf Holmdahl Ruotsissa. Holmdahlille kävi, kuten uusien ideoiden keksiöille hyvin yleisesti käy, ettei kukaan aluksi uskonut hänen ideaansa. Lopulta vuonna 1985 Uumajassa sijainnut Noreco-niminen konepaja otti keksinnön valmistukseen.

Rune Norgren oli perustanut Norecon vuonna 1984. Norecon liikeideana oli vuokrata henkilöstöä Uumajassa toimiville teollisuusyrityksille. Samaan aikaan Norgren toimi myös Valmetin (nykyisen Komatsu Forestin) nosturien ja lisävarusteiden sopimusvalmistajana. Norgren näki, että laitteesta voitaisiin kehittää jotain, millä olisi tulevaisuudessa käyttöä. Keväällä 1985 Noreco osti tuotteen piirustukset sekä kehitys- ja patenttioikeudet. Uusi tuote sai nimen Rototilt.

Noreco meni konkurssiin 1992. Konkurssipesän hallussa olevat oikeudet Rototilt-tuotemerkkiin ja patenttiin osti Indexator Ab, joka oli siihen asti ollut lähinnä puunkuormaajien kourankääntäjiin ja hydrauliikan liittimiin erikoistunut keskisuuri konepaja Vindelnissä pohjoisessa Ruotsissa.

Sittemmin Rototilt-pyörittäjistä on muodostunut menestynyt tuote, johon pitkä kehitystyö on tuonut monia parannuksia. Indexator AB jaettiin 2015 kahdeksi erilliseksi yritykseksi, ja rototilttien valmistus ja myynti siirtyivät Rototilt Group AB:n alaisuuteen.