Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pakkanen on jälleen hyydyttänyt dieseleitä Pohjois-Ruotsissa

Parin viime talven kovina pakkasjaksoina ovat ruotsalaiset autoilijat ja koneenkäyttäjät kokeneet suuria hankaluuksia sikäläisen dieselpolttoaineen hyydyttyä kovilla pakkasilla. Syy ongelmaan on kasviöljypohjainen RME-diesel.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ruotsissa dieselin sekaan laitettava kasvipohjainen RME on aiheuttanut taas tänäkin talvena paljon ongelmia maan pohjoisosissa, jossa pakkanen on pyörinyt pahimmillaan päivien ajan -30 asteen tuntumassa. Ruotsissa Suomen erikoistalvilaatua vastaava polttoaine kestää noin -35 asteen pakkasen. Vaikka RME:tä lisätään vain 5 prosenttia tämän polttoaineen joukkoon, laskee se pakkaskestävyyttä vähintään 2–3 astetta. RME-dieseliä lisätään Ruotsissa dieselpolttoaineiden joukkoon, jotta EU:n biopolttoainelisäysvelvoite saadaan täytettyä.

Vielä pahempi ongelma syntyy, jos polttoaineeseen on päässyt kosteuden aiheuttamaa vettä. Dieselin joukkoon kondensoitunut vesi on erityisesti työkoneiden ongelma, koska niitä joudutaan usein tankkaamaan siirrettävistä polttoainesäiliöistä. Silloin pakkaskestävyys voi jäädä paljon alle 30 miinusasteen.

Asiasta syntynyt julkinen keskustelu johti vuoden alussa siihen, että Statoil ilmoitti luopuvansa RME:stä tammikuun ajaksi Pohjois-Ruotsissa. Suomessa RME ei ole aiheuttanut viime aikoina ongelmia, sillä öljy-yhtiöt ovat täällä pystyneet hoitamaan uusiutuvan polttoaineen lisäysvelvoitteensa muiden polttoainelaatujen kautta. Neste taas lisää dieseliin itse kehittämäänsä biopohjaista polttoainetta, joka ei aiheuta pakkas- tai kosteusongelmia RME:n tapaan.