Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Käyttöohjeet vaaditaan myös maarakennuskoneiden lisälaitteille

Työsuojeluviranomaiset ovat tehneet tarkastuksia liittyen maarakennuskoneiden ja niiden vaihdettavien lisälaitteiden käyttöohjeisiin ja CE-merkintöihin. Käyttöohjeet vaaditaan usealla kielellä myös lisälaitteille, kuten pikaliittimille ja kauhanpyörittäjille.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue on tiedottanut maarakennuskoneiden vaihdettavien lisälaitteiden käyttöohjeista. Markkinavalvonnan tarkastuksilla on havaittu, että varsinaisten koneiden käyttöohjeet ovat yleensä kunnossa, mutta vaihdettavien lisälaitteiden, kuten hydraulisen pikaliittimen tai rototiltin, käyttöohjeet usein puuttuvat kokonaan tai ovat vaillinaiset. Usein ongelma liittyy laitteisiin, jotka myyjä on hankkinut alihankkijalta.

Lain mukaan käyttöohjeet täytyy olla alkuperäiskielellä, suomeksi ja ruotsiksi. Tämä koskee kaikkia työpaikalla käytettäviä koneita. Työsuojelu voi vaatia työnantajaa laatimaan, hankkimaan tai kääntämään ohjeet.

"Yrittäjän kannattaa ehdottomasti vaatia vaihdettavien laitteiden käyttöohjeet jo kaupanteon yhteydessä, koska silloin ne sisältyvät koneen hintaan. Samalla kannattaa varmistaa, että kone on CE-merkitty ja sen mukana on EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus", ohjeistaa tarkastaja Teuvo Sintonen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Myyjä vastaa koneista

Maanrakennuskoneet ja lisälaitteet ovat olleet markkinavalvonnan kohteena. Valvonnalla on haluttu varmistaa, että myyjät ovat täyttäneet konedirektiivin mukaiset velvollisuutensa. Myyjän täytyy varmistaa, että kone on CE-merkitty, koneen merkinnät ja varoitukset ovat suomen- ja ruotsinkielisiä tai ilmaistu sopivin symbolein ja koneen mukana on EY-vaatimustenmukaisuusvakuus. Lisäksi koneen mukana tulee toimittaa suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet sekä niiden alkuperäinen kopio.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Avin mukaan nämä vaatimukset koskevat myös alihankintatoimituksia. Myyjällä on myös velvollisuus tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja toimittaa pyydettäessä kaikki tarvittavat tiedot valvontaviranomaiselle.

Valvonta tepsii

Markkinavalvonta on tarkastusten yhteydessä antanut toimintaohjeita maansiirtokoneiden ja niiden lisälaitteiden myyjille koskien muun muassa käyttöohjeita ja CE-merkintöjä. Tarkastaja Teuvo Sintosen mukaan valvonta ja ohjeistus ovat saaneet nopeasti muutosta aikaan.

"Osa isoista maansiirtokonekauppiaista on alkanut vaatia näitä dokumentteja alihankkijoiltaan jo osana tilausta, mikä onkin järkevää. Näin kauppias voi varmistaa kokonaistoimituksensa laadun ja tarjota asiakkaalle kerralla kaikki tarvittavat dokumentit. Uusi toimintatapa on johtanut siihen, että pienet, vaihdettavia laitteita toimittavat yritykset ovat olleet meihin viime aikoina yhteydessä ja kysyneet neuvoja."