Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

JD:n autonominen traktori sarjatuotantoon

John Deeren itseajava traktori tulee myyntiin USA:ssa, mutta ei Euroopassa.
John Deeren itse ajava 8R410-traktori käyttää liikkuessaan kuutta stereokuvaa tuottavaa kameraparia. Kuvat muodostavat 360 asteen näkymän, johon yhdistyy tieto kohteiden etäisyydestä. Kukin kuvapikseli analysoidaan suurin piirtein sekunnin kymmenesosan aikana.
John Deeren itse ajava 8R410-traktori käyttää liikkuessaan kuutta stereokuvaa tuottavaa kameraparia. Kuvat muodostavat 360 asteen näkymän, johon yhdistyy tieto kohteiden etäisyydestä. Kukin kuvapikseli analysoidaan suurin piirtein sekunnin kymmenesosan aikana. Kuva: Bill Krzyzanowski

John Deere julkisti suunnitelmansa autonomisesta kokonaan ilman kuljettajaa operoivasta 8R410-traktorista tammikuussa Las Vegasissa pidetyillä viihde-elektroniikkamessuilla. Esittelytilaisuuden valintaa voi pitää yllättävänä, mutta perusteluna oli, että kysymys on ennen kaikkea elektroniikasta. Itse traktorin muu tekniikka on tuttua ja perustuu normaaliin 8R-traktoriin.

John Deeren apulaisjohtaja Deanna Kovar muistutti tilaisuudessa, että tätä traktoria ei voi rinnastaa autonomisiin ajoneuvoihin, joiden tarkoitus on kuljettaa ihmisiä tai tavaroita paikasta toiseen. Tässä tapauksessa kysymys ei ole liikkumisesta, vaan töistä, joihin liittyy suuret tarkkuusvaatimukset.

8R410 käyttää luonnollisesti GPS-tietoa sijaintinsa määrittämiseen, mutta sen lisäksi tarvitaan lukemattomien antureiden välittämää tietoa pellosta ja kulloinkin tehtävän työn edistymisestä. Tästä syystä traktoriin voidaan liittää vain siihen sopivalla tiedonkeruutekniikalla varustettuja työlaitteita. Ensi vaiheessa tulee saataville TruSet-muokkaustekniikkaa hyödyntävä kultivaattori.

Traktoriin on asennettu kuusi paria sterokuvaa tuottavia kameroita, joiden kuvapikseleiden perusteella ohjausjärjestelmä analysoi koneen työskentelyaluetta ja pystyy laskemaan kohteiden etäisyydet ja tekemään arvion tarvitaanko ohjausliikettä vai onko pysähdyttävä. Valmistajan mukaan Euroopassa lainsäädäntö ei mahdollista toistaiseksi autonomisen traktorin käyttöä, joten ensi vaiheessa 8R410 tulee myyntiin vain USA:ssa.