Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Lypsykarjatalous on maatalouden työllistävin tuotantosuunta

Luken tuore tilasto kertoo, että vaikka suurin osa maatilojen työntekijöistä toimii viljatiloilla, lypsykarjatiloilla tehdään suurin työmäärä. Yhtymien osakkaiden työmäärä oli keskimäärin 1,6 henkilötyövuotta vuonna 2016.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viljatiloilla työskenteli noin 31 000 työntekijää ja lypsykarjatiloilla vajaat 18 000. Lypsykarjatiloilla töitä tehtiin noin 22 000 henkilötyövuoden verran, kun taas viljatiloilla reilut 10 000 henkilötyövuotta. Yksi henkilötyövuosi on 1800 tuntia.

"Lypsykarjatiloilla viljelijöiden ja yhtymien osakkaiden työmäärä on suuri. He tekivät vuoden aikana töitä keskimäärin 1,6 henkilötyövuoden verran. Sen sijaan perheenjäsenet ja vakituisesti palkatut työntekijät tekivät keskimäärin noin yhden henkilötyövuoden", yliaktuaari Jaana Kyyrä Luonnonvarakeskus Lukesta toteaa.

Viljelijöistä ja yhtymien osakkaista vajaat 60 prosenttia toimi päätoimisesti viljelijöinä. Päätoimisuuden asteessa ei ole tapahtunut muutosta vuodesta 2013, jolloin maa- ja puutarhatalouden työvoimaa tilastoitiin edellisen kerran.

Ulkomaisia työntekijöitä maa- ja puutarhataloudessa toimi toissa vuonna vajaat 16 000 ja he tekivät lähes 6 prosenttia alan työstä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Luken tietojen mukaan yli 80 prosentilla viljelijöistä on jonkin alan ammatillinen koulutus. Koulutetuimpia ovat sikatilojen viljelijät, joista yli 90 prosentilla on jonkin alan ammatillinen koulutus.

(Maaseudun Tulevaisuus)