Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Turpeen avulla maailmanmarkkinoille

Vapo hakee aktiivisesti turpeeseen perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia perinteisen polttoainetuotannon ulkopuolelta.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vapo tähtää nopealla aikataululla teknisten hiilten kasvaville kansainvälisille markkinoille. Suunnitellun tehdasinvestoinnin arvo on noin 50 miljoonaa euroa, millä olisi myös merkittävä työllisyysvaikutus.

Aktiivihiiltä voidaan käyttää vesien ja kaasujen puhdistamisessa, hiilikuitua erilaisissa keveissä ja lujissa rakenteissa ja hiilimustaa esimerkiksi väriaineena. Vapon mukaan teknisten hiilten maailmanmarkkina on noin 40 miljardia euroa. Viime vuosina kasvu on ollut noin 10 prosenttia vuodessa. Ensi vaiheessa Vapo tähtää Euroopan markkinoille, joka on noin 20 prosenttia maailmanmarkkinoista.

Vapo suunnittelee investointia teknisen hiilen tuotantolaitokseen. Mahdollisia sijoituspaikkoja ovat Haapavesi, Ilomantsi ja Seinäjoki. Ensimmäisen tuotantolaitoksen rakentamispäätös tehdään vuonna 2017.

”Valtaosa maailman teknisistä hiilistä tehdään öljystä ja kivihiilestä. Suomalaista turveraaka-ainetta hyödyntämällä voidaan tuoda markkinoille korkealaatuinen vaihtoehto teknisten hiilten loppukäyttäjille”, sanoo Vapon uusien liiketoimintojen kehittämisestä vastaavan johtaja Mia Suominen.