Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ruotsalainen metsäkonevalmistaja Rottne on kehittänyt uuden tavan metsäkoneiden työvalojen käyttöön

Metsäkoneiden tehokas käyttö vaatii paljon työskentelyä pimeään aikaan. Valojen kehitys on johtanut erittäin tehokkaiden led-työvalojen käyttöön, ja niitä on esimerkiksi kuormatraktorissa jopa yli 20 kappaletta.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ruotsissa tehtyjen tutkimusten mukaan on kuitenkin suuren valotehon sijaan saada tasainen, häikäisemätön valaistus koneen ympäristöön (Lue juttu kuormatraktoreiden työvaloista KV 16/2016). Nyt metsäkonevalmistaja Rottne on esittelemässä uuden oman työvalojen sijoituksen ja myös mullistavan käyttötavan. Ratkaisussa valojen sijoituksia on muutettu siten, että valotehoa siirtyisi oikeisiin kohtiin työskentelyaluetta. Yksi uusista sijoituspaikoista on kuormatilan sermi, johon sijoitetut valaisimet kohdistavat valoa kuormatilaan eikä sen edessä olevaan nosturiin tai sermiin.

Uusi innovaatio on valaisinvalmistaja Hellan kanssa kehitetty ohjausjärjestelmä, jossa valaisimia on tilanteen mukaan mahdollista himmentää. Näin esimerkiksi eri keliolosuhteissa voidaan liiallista valon määrää vähentää ilman, että valaistava alue pienenee. Valaistuksen säätömahdollisuus tulee kaikkiin Rottnen koneisiin, jotka toimitetaan led-valaisimilla. Sermiin sijoitettavat valaisimet ovat lisävaruste.