Valtaosa EU:n tiloista alle viisi hehtaaria

Kaksi kolmasosaa EU:n maatiloista ovat kooltaan alle viisi hehtaaria. Näin selviää EU:n tuoreista Eurostat-tilastoista. Yli sadan hehtaarin tilat, joita on kolme prosenttia kaikista tiloista, tuottavat puolet unionin kokonaistuotannosta.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaksi kolmasosaa EU:n maatiloista ovat kooltaan alle viisi hehtaaria. EU:n keskimääräinen tilakoko on 16,6 hehtaaria, mutta tilojen koot vaihtelevat jäsenmaissa paljon. Viiden hehtaarin tiloja on 65 prosenttia unionin kaikista tiloista, kun taas kolme prosenttia tiloista on kooltaan sata hehtaaria tai enemmän.

Viiden hehtaarin maatiloilla tuotetaan 15 prosenttia unionin kokonaistuotannosta ja suurimmat tilat taas tuottavat 55 prosenttia kaikesta EU:n maataloudesta. Kaiken kaikkiaan tiloja EU:ssa on runsaat 10 miljoonaa. Yli 50 hehtaarin tiloilla, jotka kattavat seitsemän prosenttia kaikista unionin tiloista, työskentelee kaksi kolmasosaa työntekijöistä.

Pellot kattavat yli kaksi kolmasosaa maiden pinta-alasta Britanniassa, Irlannissa ja Tanskassa. Suomessa ja Ruotsissa maatalousmaata on kokonaispinta-alasta vain kahdeksan prosenttia. Suomessa maisemat ovat peltomaiseman sijaan Euroopan metsäisimpiä.

(Maaseudun Tulevaisuus)