Viljasato putoaa selvästi viime vuodesta

Suomen vuoden 2018 viljasato on Luonnonvarakeskus Luken arvion mukaan noin 2,8 miljardia kiloa. Sato olisi toteutuessaan pienin tällä vuosituhannella. Aivan 1987 koetun katovuoden tasolle sato ei kuitenkaan tämänhetkisen arvion perusteella ole romahtamassa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

"Viljasato on toteutuessaan yhtä pieni kuin vuosina 1998–1999, jolloin ensimmäisen vuoden jatkuvat sateet ja toisen vuoden kuiva hellekesä kutistivat viljasadon", Luken tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala toteaa.

Luken tutkimusprofessorin Pirjo Peltonen-Sainion mukaan kasvustot elpyivät hieman kesäkuun loppuun osuneen sateisen ja viileän jakson aikana. Uusi helleaalto voi kuitenkin käynnistää kasvustojen pakkotuleentumisen, joka heikentää sato-odotuksia edelleen.

Ruissadon arvioidaan pienentyvän peräti 57 prosenttia viime vuodesta. Noin 50 miljoonan kilon ruissato kattaa vain puolet kotimaisesta kulutuksesta. Vehnäsato laskee 30 prosenttia 565 miljoonaan kiloon ja on siten pienin viiteentoista vuoteen. Ohrasato on laskemassa 13 prosentilla 1 266 miljoonaan kiloon. Sato on pienin kolmeenkymmeneen vuoteen. Kaurasato pienenee 12 prosenttia 887 miljoonaan kiloon, eli viljoista suhteellisesti vähiten.

Rypsistä ja rapsista arvioidaan saatavan satoa yhteensä 82 miljoonaa kiloa ja perunasta 544 miljoonaa kiloa. Pudotus edellisvuodesta on sekä öljykasveilla että perunalla 11 prosenttia. Sokerijuurikkaan sadoksi ennustetaan 327 miljoonaa kiloa, eli 24 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Palkokasvien näkymät ovat tänä vuonna hyviä. Herneen sato kasvaa 143 prosenttia 22 miljoonaan kiloon ja härkäpavun sato 28 prosenttia 43 miljoonaan kiloon.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

(Maaseudun Tulevaisuus)