Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metsähallitus aloittanut tekoälyn hyödyntämisen metsänhoitotoimenpiteiden määrityksessä

Metsähallitus on viime vuodesta lähtien selvittänyt yhdessä innovaatiokumppani CollectiveCrunchin kanssa, miten tekoälyä voidaan hyödyntää metsien käsittelyssä. Projektia on nyt päätetty jatkaa, lupaavien tulosten myötä.
Kuva: Tommi Hakala
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tekoälyä on testattu Keski-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla yhteensä 300 000 hehtaarin pilottialueella. Tekoälyn avulla on tuotettu korjuukohteiden puutavaralajiennusteet, automaattiset hakkuuehdotukset ja -rajaukset, sekä automaattinen taimikonhoitotarpeen tunnistaminen. Tehtävään on valjastettu Metsähallituksella työskenteleviä harvestereita: ”Yli puolet Metsähallitukselle töitä tekevistä harvestereista kerää tällä hetkellä gps-paikannettua hakkuukonetietoa, jota projektissa käytetään tekoälyn opettamiseen”, projektipäällikkö Tarmo Myllymäki kertoo.

Suunnittelun tuottavuuden ja toiminnan suunnittelun, sekä ohjaamisen näkökulmasta tarkka metsävaratieto on erittäin tärkeä tekijä. Nykyinen tiedon tarkkuus ei kuitenkaan suoraan mahdollista pidemmälle vietävää suunnittelun automatisointia. Tämän vuoksi on CollectiveCrunch Oy:n roolina Metsähallituksen kanssa selvittää, voiko kehittynyt tekoälyn sekä useiden saatavissa olevien tietolähteiden sekä suurien datamäärien avulla mahdollista päästä aiempaa tarkempaan suunnittelutietoon, sekä pidemmälle vietyyn automatisointiin. CollectiveCrunch valittiin kilpailutuksen perusteella Metsähallituksen innovaatiokumppaniksi viime keväänä.

“Tavoitteenamme on tuoda innovatiivinen alusta osaksi tulevaisuuden metsien hallintaa, hoitoa ja kasvattamista. Alusta mahdollistaa erittäin tarkat, tekoälypohjaiset työkalut, jotka lisäävät kannattavuutta ja tuottavuutta”, CollectiveCrunch Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Lipponen toteaa.