Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Volvo CE tutkii sähkökoneita

Volvo CE tutkii yhdessä Skanskan, Ruotsin energiaviranomaisten ja kahden korkeakoulun kanssa mahdollisuutta muuttaa tulevaisuudessa eräitä maansiirtokoneita sähkökäyttöisiksi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Volvo CE on käynnistämässä kaksi vuotta kestävän tutkimushankkeen, jossa pyritään selvittämään, mitkä mahdollisuudet olisi saada kiven louhinnan ja murskauksen tarvitsemat koneet sähköllä toimiviksi. Tämä ei luonnollisestikaan ole helppoa, jos ajatellaan vaikka dumppereita, joilla massojen siirrot pääasiassa hoidetaan tai lastauskoneina käytettäviä pyöräkuormaimia.

Luontevasti kaapelin kautta tulevaa sähköä voisivat käyttää louhimoilla melko staattisesti käytettävät kaivinkoneet ja luonnollisesti murskaimet seuloineen, joita on tähänkin asti tehty tarvittaessa sähköllä toimiviksi. Ongelmallisempi tilanne on liikkuvissa koneissa, sillä energian varastoiminen akkuihin ei ainakaan vielä toistaiseksi ole ollut kannattavaa näin suurissa koneissa.

Energiaviranomaiset ovat Ruotsissa laskeneet, että maanrakennuksen koneet käyttävät energiaa vuosittain noin 14 teravattituntia. Tämä on hieman vähemmän kuin kuorma-autojen käyttämä 19 teravattituntia, mutta selvästi pienempi luku kuin henkilöautoliikenteen 55 teravattituntia. Maanrakennuskoneissa on kuitenkin merkittäviä mahdollisuuksia siirtyä uusiin energiamuotoihin.