Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Euromittaiset rekat vaarallisia talvikelillä

Eurooppalaiset kuorma-autojen mittasäännökset rajaavat normaalin puoliperäyhdistelmän maksimipituudeksi 16,5 metriä. Norjassa on herännyt kysymys, ovatko nämä lyhyellä vetäjällä varustetut yhdistelmät vaarallisia talvella.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Eurooppalaisten ajoneuvosäädösten mukaan tehdyn 16,5 metriä pitkän puoliperäyhdistelmän veto-osan akseliväli jää käytännössä 3,6-3,8 metriin. Useat kuljettajat tietävät kokemuksesta, että näin lyhytakselivälinen ajoneuvo on vaikea hallittava äkkijarrutuksessa.

Euromittaiset puoliperävaunuyhdistelmät ovat perinteisesti olleet alttiita menemään linkkuun hätäjarrutustilanteissa. Lukkiutumattomat jarrut ovat parantaneet tilannetta, mutta lyhyellä kaksiakselisella vetäjällä varustetut puoliperäyhdistelmät ovat edelleen yliedustettuina talviajan onnettomuustilastoissa verrattuna muun tyyppisiin kuorma-autoihin.

Parina viime vuonna on myös tapahtunut eräitä vakavia onnettomuuksia, missä pääosallisina ovat olleet juuri tämän tyyppiset ajoneuvot. Vaikka kyseisissä onnettomuuksissa käynnistävänä tapahtumana on saattanut olla jonkin muun ajoneuvon kuljettajan tekemä virhe, ovat kohtalokkaat seuraukset käynnistyneet jarruttamaan joutuneen puoliperäyhdistelmän kuljettajan menetettyä ajoneuvon hallinnan.

Norjassa on nyt käyty keskustelua, jossa euromittaisten puoliperäyhdistelmien käyttöä esitetään jopa rajoitettavaksi vaikeiksi tiedetyillä tieosuuksilla talviaikaan. Asiasta järjestettiin marraskuussa avoin seminaari, jonka olivat kutsuneet koolle Norjan tiefoorumi, Länsförsäkringar-vakuutusyhtiö ja logistiikka-alan konsulttiyritys Thomson Konsult AB.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomessa ja Ruotsissa on sallittua käyttää 16,5 metrisen euroyhdistelmän lisäksi maksimissaan 25,25 pitkiä moduuliyhdistelmiä, jotka useimmiten on muodostettu pitkään kolmiakseliseen veto-osaan liitetystä neljä tai viisiakselisesta täysperävaunusta. Suomalaisten tilastojen perusteella nämä pitkät yhdistelmät vaikuttavat keskimääräistä turvallisemmilta, vaikka aluksi niiden tullessa liikenteeseen esitettiinkin epäilyjä niiden toimivuudesta Suomen teillä.