Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Voimansiirroissa kehitystä

Sunnuntaina käynnistyvässä Agritechnicassa esitellään uusia innovaatioita maatalouskoneiden, traktoreiden ja niiden välisiin voimansiirtoihin liittyen. Esimerkiksi Fendt esitteli jo edellisessä näyttelyssä Concept X -prototyypin, joka mahdollisti työkoneen käytön nivelakselin tai hydraulimoottorin sijasta tasavirtaa apuna käyttäen.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Fendtin lisäksi ainakin John Deere on tutkinut sähköisen voimansiirron mahdollisuuksia, mutta se on päätynyt Fendtistä poiketen vaihtovirran käyttöön.

Tulevassa Agritechnicassa Fendt esittelee Former 12555X-karhottimen, jonka roottoreita pyöritetään perinteisen voimansiirron sijasta integroiduilla sähkömoottoreilla. Sähköisen voimansiirron hyödyiksi mainitaan muun muassa se, että jokaista roottoria voidaan tarvittaessa pyörittää eri nopeuksilla ja ylikuormitussuojaus on helpompi toteuttaa.

Fendtin uusi karhotin on saanut Agritechnican hopeisen innovaatiomitalin. Toinen työkonepuolen uutuus on Lemkenin puolihinattavien aurojen järjestelmä, jonka avulla aurojen vetopiste voidaan säätää traktorin keskilinjalle, mikä vähentää traktoriin vaikuttava sivuttaista vääntöä sekä parantaa työn jälkeä ja vähentää polttoaineen kulutusta.

Traktoripuolella Fendt tuo uutuutena VarioDrive-voimansiirron, joka tarkkailee aktiivisesti etu- ja taka-akselien luistoa ja siirtää tarvittaessa voimaa enemmän sitä tarvitsevalle akselille. John Deere esittelee näyttelyssä älykkään nelivedon hallintajärjestelmän, joka vie automaattisen nelivedon kytkennän seuraavalle tasolle. JD:n järjestelmä tarkkailee pyörien luistoa luistotutkan lisäksi muun muassa nelivedon kytkimen välittämää vääntömomenttia mittaamalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Etunostolaitteistaan tunnettu Zuidberg puoletsaan esittelee Agritechnicassa portaattoman etuvoimanoton, joka mahdollistaa moottorin kierrosluvun laskemisen, kun kuormitus on kevyttä. Moottorin kierrosluku voi vaihdella kuormituksen mukaan 1 400–2 100 kierroksen välillä voimanottoakselin pyöriessä tasaisella 1 000 k/min kierrosluvulla. Portaattoman etuvoimanoton luvataan laskevan polttoaineen kulutusta ja parantavan työn laatua.