Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Hyötyajoneuvojen sähköistyminen alkaa toden teolla – VW e-Crafter -pakettiauto Suomeen

Päästömääräysten kiristykset koskettavat myös yhä tiukemmin hyötyajoneuvoja. Näin autovalmistajat kehittävät ja tuovat markkinoille ensi vuodesta lähtien yhä enemmän erilaisilla sähköisillä voimalinjoilla varustettuja pakettiautoja – niin myös Volkswagen.
Kuva: Timo Rintakoski
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Volkswagenin avaus hyötyajoneuvojen sähköistämiseen alkaa Crafterin myötä. Täyssähköinen e-Crafter pohjautuu vuonna 2016 esiteltyyn toisen sukupolven Crafteriin, jonka kehitystyön yhteydessä auto on suunniteltu niin polttomoottori kuin täyssähkövoimalinjoja ajatellen. Ratkaisu mahdollistaa akkujen sijoittelun alustaan niin, ettei se vaikuta tavaratilan kokoon tahi käytettävyyteen. Tavaratilalla on kokoa 10,7 m3, lastausleveyttä 1380 mm ja korkeutta 1861 mm. varusteista riippuen kantavuutta on parhaimmillaan 975 kg.

e-Crafterissa on 100 kW tehoinen ja 290 Nm vääntävä sähkömoottori. Voima siirretään etupyörille yksivaihteisen automaattivaihteiston avulla, joka on suunniteltu Volkswagen Hyötyautojen toimesta. Sähkömoottori, vaihdelaatikko ja tasauspyörästö muodostavat yhdessä kompaktin moduulin, joka valmistetaan Volkswagen-konsernin komponenttitehtaalla Kasselissa. Toinen voimalinjan tekninen elementti sisältää moottorinohjaimen ja voimaelektroniikan. Jälkimmäinen kontrolloi korkeajännitteen virtausta akun ja sähkömoottorin välillä. Voimaelektroniikka muuntaa litiumioniakkuun varastoidun tasavirran vaihtovirraksi. Samalla auton DC/DC-muunnin generoi 12 V sähköjärjestelmää varten. Akkukapasiteetti on 35,8 kWh ja se voidaan ladata 80 prosentin tasolle 45 minuutissa käyttämällä 40 kW:n lataustehoa. Mikäli latauksessa käytetään 7,4 kW:n tehoa akku latautuu täyteen viidessä tunnissa ja 20 minuutissa.

e-Crafter on suunniteltu erityisesti kaupunkiliikenteeseen: lähilogistiikkaan, erilaisiin lyhyen matkan kuljetustarpeisiin ja taksiliikenteeseen. Volkswagen e-Crafter hoitaa jokapäiväiset kaupunkipakettiauton tehtävät 114 kilometrin (WLTP) toimintamatkan ansiosta. Sen huippunopeus on rajoitettu 90 km/h.

Suomessa Volkswagen e-Crafterin alkaen hinta on 71 972,33 euroa. Volkswagen e-Crafterin vakiovarusteisiin kuuluvat mm. värillinen monitoiminäyttö MFD premium, Climatronic-automaatti-ilmastointi, monitoimiohjauspyörä, Radio-navigointi Discover Media, led-ajovalot ja ajovalonpesimet, ohjaamossa 1+2-istuimet, kuljettajalla Comfort+-istuin, kaukovaloavustin Light Assist, led-tavaratilanvalot, umpinaiset takapariovet, liukuovi oikealla, kuljettajan ja matkustajan istuinlämmitys, sähkösäätöiset ja lämmitettävät peilit, vakionopeudensäädin, kaistalla pitoavustin Lane Assist, peruutuskamera, pysäköintitutkat edessä ja takana ja kylkisuojus sekä lämmitettävä tuulilasi. Myös Schuko ja Mode 3 type -latauskaapelit kuuluvat vakiovarusteisiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ensimmäiset Volkswagen e-Crafterit saapuvat Suomeen keväällä 2020.

MAN alentaa hintaa

e-Crafterin sisarmallin, täyssähköisen MAN e-TGE:n hinta alenee merkittävästi. MAN e-TGE:n alkaen hinta 16.12.2019 lähtien on 72 003,11 euroa (MAN eTGE 3.140, 100 kW, 3640). Hinnanlasku verrattuna edelliseen alkaen hintaan on lähes 22 000 euroa.

MAN e-TGE on teknisesti täysin sama auto kuin e-Crafter. Eroja on lähinnä varusteluissa ja varustepaketeissa sekä värivaihtoehdoissa. MAN e-TGE:n vakiovarusteluun kuuluvat mm. 8” näytöllä oleva Media Van -navigointijärjestelmä, täysautomaattinen Climatronic-ilmastointi, monitoimiohjauspyörä ja led-ajovalot. Vakiovarusteita ovat myös kuljettajan Comfort Plus -istuin, vakionopeudensäädin, sivutuuliassistentti, väsyneisyydentunnistus, lämmitettävä tuulilasi ja peruutuskamera.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lue myös juttu MAN eTGE -sähköpakettiauton kokeilusta