Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kotimaiset konevalmistajat tekivät tukikampanjan

Kotimaiset valmistajat Arskametalli, Tume-Agri ja PEL-Tuote päättivät tarjota yhden valmistamansa koneen ilmaiseksi käyttöön tulevalle sesongille. Näin yritykset halusivat olla mukana nostamassa kotimaisen maataloustuotannon arvostusta.
Esko ja Tuija Petoniemen Kekkolan mansikkatilalla Suonenjoella kerättiin uudelta peltopalstalta kivet.
Esko ja Tuija Petoniemen Kekkolan mansikkatilalla Suonenjoella kerättiin uudelta peltopalstalta kivet. Kuva: Valmistaja
Erno Suomelan tila Liedosta saa käyttöönsä Arskametallin kuivurin. Se tuli tarpeeseen, sillä keväällä hieman yllättäen Suomelalle tarjoutui tilaisuus viljelyalan kasvattamiseen noin 50 %. Tilan pienet kuivurit ovat selvinneet tähän asti, mutta kapasiteetin lisäyksestä ne eivät olisi enää selvinneet. Nyt Arska-vaunukuivurin avulla syksyn sato saadaan kuivattua omalla tilalla.
Erno Suomelan tila Liedosta saa käyttöönsä Arskametallin kuivurin. Se tuli tarpeeseen, sillä keväällä hieman yllättäen Suomelalle tarjoutui tilaisuus viljelyalan kasvattamiseen noin 50 %. Tilan pienet kuivurit ovat selvinneet tähän asti, mutta kapasiteetin lisäyksestä ne eivät olisi enää selvinneet. Nyt Arska-vaunukuivurin avulla syksyn sato saadaan kuivattua omalla tilalla. Kuva: Valmistaja

Konevalmistajat Arskametalli, PEL-Tuote ja Tume-Agri halusivat kiinnittää huomiota kotimaisen ruokaketjun tärkeyteen järjestämällä kampanjan, jossa ne hakemusta vastaan luovuttavat koneensa yhden sesongin ajaksi käyttöön. 

Valmistajat haluavat kukin omalta osaltaan tukea sellaista kehittyvää tilaa, jonka tuotanto on syystä tai toisesta vaikeutunut. Kampanjan tuloksena yritykset saivat runsaasti hyviä hakemuksia. Kaikista hakemuksista näkyi todellinen tarve ja siitä syystä valintatehtävä oli vaikea.

Kevättyökoneet eli Tume-Agrin käyttöön antama kylvökone ja PEL-Tuotteen kivenkeräyskone ovat kumpikin jo toimitettu vastaanottajille, ja työt niillä on tehty jo. Arskametalli Oy:n 21,9 kuution SW-vaunukuivuri toimitetaan Erno Suomelan tilalle Lietoon heinäkuussa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Arskametallista kerrottiin, että heille tuli lähes sata hakemusta. Hakemukset toivat esiin sen, että suomalainen maatalous on suurten haasteiden edessä ja tilanne on monilla tiloilla aika vaikea.

Heinäsiemenen kylvölaitteella ja lannoitteen kaukosäädöllä varustettu Tume Nova Combi luovutettiin kevääksi käyttöön rautajärveläisen Anu Arpiaisen karjatilalle. Kevään peltotyöt aiheuttavat myös karjatilalle merkittävän työhuipun. Siksi kevääksi käyttöön saatu varmatoiminen kylvökone helpotti tilaansa yksin pyörittävän Anun työtaakkaa merkittävästi.

Kivi-Pekka puolestaan oli käytössä Esko ja Tuija Petoniemen Kekkolan mansikkatilalla Suonenjoella. Peltoniemien tilalla oli muutama vuosi sitten päätetty raivata uutta peltoa mansikanviljelyä varten. Uuden palstan ongelmana oli kivisyys, eikä asiaan näyttänyt olevan muuta ratkaisua kuin ostaa kivien poisto urakoitsijalta.

Esko Peltoniemi huomasi kampanjan ja päätti osallistua. Yllätykseksi voitto osui kohdalle. Lopputuloksena kiviä tuli kerättyä pellolta 50 kuutiota.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tänä keväänä epävarmuus työnvoiman saatavuudesta on vaivannut monia maatalousyrittäjiä. Peltoniemien tilalle on tulossa nuoria paikallisia poimijoita Suonenjoen kaupungin tuella. Aiempina vuosina työssä olleiden ulkomaalisten pääsy Suomeen on joko kokonaan kielletty tai voi tulla työnantajalle liian kalliiksi.