Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Uudentyyppisiä sähköajoneuvoja liikenteeseen

Vuosi 2016 tuo tieliikenteeseen uudentyyppisiä ajoneuvoja, sillä asetusten muutos sallii sähköisten ajoneuvojen käytön tieliikenteessä. Osalla ajoneuvoista voidaan liikkua jalkakäytävillä ja osalla pyöräteillä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Uudet sähköajoneuvot luokitellaan kolmeen ryhmään: jalankulkua avustaviin liikkumisvälineisiin, kevyisiin sähköajoneuvoihin ja sähkö/moottoriavusteisiin polkupyöriin. Jalankulkua avustavat tai korvaavat sähköiset liikkumisvälineet rinnastetaan jalankulkijoihin, mutta nopeus tulee sovittaa tilanteen mukaan. Maksimiteho on 1kW ja suurin sallittu nopeus 15 km / h.

Näillä laitteilla saa liikkua jalkakäytävällä kävelynopeutta, eikä niille ole annettu tarkempia teknisiä vaatimuksia esimerkiksi valojen tai heijastimien suhteen. Muutenkaan laitteiden rakennetta ei ole erikseen määritelty, joten voisi sanoa, että kaikki mikä ei ole erikseen kiellettyä on sallittua, kertoo Trafin johtava asiantuntija Erik Asplund.

Kevyet sähköajoneuvot saavat olla teholtaan enintään 1 kw ja liikkua enintään 25 km/h. Nämä laitteet rinnastetaan polkupyöriksi, eli pääsääntöisesti niillä liikutaan pyöräteillä. Kävelyvauhdilla voidaan ajaa myös jalkakäytävällä. Kevyet sähköajoneuvot täytyy varustaa etuvalolla ja punaisella heijastimella.

Järeimpään sähköajoneuvojen luokkaan kuuluvat sähköavusteiset tai moottorilla varustetut polkupyörät, jotka saavat avustettuna kulkea enintään 25 km / h. Suurin teho saa olla enintään 250 wattia ja avustus saa toimia ainoastaan poljettaessa. Sähköavusteiset polkupyörät tulkitaan perinteisiksi polkupyöriksi, joten niille ei tarvitse ottaa liikennevakuutusta. Vakuutus kuitenkin vaaditaan polkupyörille, joissa avustus tapahtuu enintään 1 kW tehoisella polttomoottorilla. Näihin laitteisiin sovelletaan mopon teknisiä vaatimuksia, mutta niitä ei tarvitse rekisteröidä.