Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Uusia ratkaisuja sähköisiin hyötyajoneuvoihin

Sähköisille hyötyajoneuvoille on yhä enenevässä määrin tarvetta ja kysyntää, kun joukkoliikennettä, logistiikkaa ja teollista tuotantoa tehostetaan ja päästöjä sekä öljyriippuvuutta vähennetään.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suuren joukon alan yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja yliopistoja yhteen koonneessa, VTT:n koordinoimassa ECV-kokonaisuudessa on luotu sähköisten hyötyajoneuvojen, kuten sähköbussien kotimarkkinaa ja kehitetty samalla kilpailukykyisiä vientituotteita.

Tekesin EVE-ohjelmaan kuuluva kansallinen ECV (Electric Commercial Vehicles) -hankekokonaisuus on luonut Suomeen monipuolisen sähköisten hyötyajoneuvojen kehitys- ja asiantuntijainfran kevyille ja raskaille henkilö- ja erikoisajoneuvoille, busseille, tavaraliikenteelle ja työkoneille.

ECV-verkoston yritys- ja yritysryhmähankkeissa on löydetty uusia käyttäjäkeskeisiä ratkaisuja yhteistyössä tutkijoiden, tuotekehittäjien ja loppukäyttäjien kanssa. Hyvinä esimerkkeinä uusista vientituotteista toimivat täyssähköiset Linkkerin kaupunkibussit, Kalmarin konttilukit satamiin ja Visedon voimalinjaratkaisut. Myös ulkomaisia verkostoja on hyödynnetty tehokkaasti.

"Testaus- ja koestusosaamisen luominen on yksi keskeinen vientiteollisuuden menestymistä vahvistava alue. Suomalaisen työkonealan kone-, komponentti- ja huoltoliiketoiminnan kotimarkkinat ovat erittäin rajalliset tuotantoon nähden", toteaa ECV-verkoston koordinaattori, projektipäällikkö Mikko Pihlatie VTT:ltä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Elinkeinoelämän kanssa verkottuneessa ECV-hankekokonaisuuden kolmena pääteemana ovat olleet sähkön varastointi ja akustot; ajoneuvot, koneet ja niiden voimalinja; ajoneuvojen ja liikkuvien koneiden järjestelmät sekä lataus. ECV-verkoston eBus-projektista alkunsa saaneet ensimmäiset kotimaiset, pikaladattavat Linkker-sähköbussit ovat osa HSL:n nelivuotista esikaupallista innovaatiopilottia, ePeli-hanketta.

Suomalaiset sähköbussit latautuvat automaattisesti myös pysäkillä samaan aikaan, kun matkustajat nousevat kyytiin. Koeliikennöinnin 12 sähköbussin joukolle toteutetaan automaattisia pikalatausjärjestelmiä sekä Espooseen että Helsinkiin.

"Sähköbussien akkuihin kertyy nopeasti riittävästi energiaa seuraavaa ajokierrosta varten jopa 1,5-3 minuutissa. Alumiinirunkoinen ja hiljainen bussi on myös kevyt ja energiapihi", kuvailee Linkkerin toimitusjohtaja Kimmo Erkkilä.

Kotimaisissa sähköbusseissa testataan ja kehitetään jatkuvasti myös uusia kuluttajalähtöisiä matkustajapalveluita. VTT toimii kaupunkien ja liikenteen tilaajan kumppanina sähköbussijärjestelmien suunnittelussa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomalaisbussit liikennöivät tällä hetkellä Espoossa, mutta kesän aikana niitä tulee myös Helsinkiin ja Turkuun. Tavoitteena on saada myös muita kaupunkeja liittymään mukaan sähköisen joukkoliikenteen kehitykseen.

Ympäristöä säästävien ratkaisujen merkitys kasvaa

Joukkoliikenteen lisäksi erittäin potentiaalisia sovellusalueita sähköisille hyötyajoneuvoille ovat korkean käyttöasteen ja hyvin määriteltyjen työsyklien tai reittien teolliset tuotantoympäristöt, kuten kaivokset, logistiikka ja satamat.

Kalmar on julkistanut sekä hybridi- että täyssähköisen konttilukin satamakäyttöön ja odottaa niille merkittävää markkinaosuutta jo lähitulevaisuudessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

"Ympäristöä säästävien ratkaisujen merkitys kasvaa erityisen nopeasti satamatoiminnoissa tiukkenevien säädöksien myötä", kertoo johtaja Tero Kokko Kalmarista. "Monet konttisatamat toimivat lisäksi lähellä kaupunkien keskustoja, jolloin rajoitukset voivat olla hyvinkin tiukat. Hybridi- ja sähköiset satamalukit pienentävät sekä hiilidioksidi- että melupäästöjä merkittävästi. Mikäli operaattori hyödyntää automaatiota, myös valosaasteen määrä vähenee, koska koneet voivat toimia pimeässä."

Visedon sähköisillä ja hybridivoimalinjoilla on toteutettu sähkö- ja hybridibussien lisäksi järjestelmiä liikkuvien koneiden ja laivateollisuuden tarpeisiin, mm. murskain, haketin ja harvesteri.

"Euroopan sähkö- tai hybridihyötyajoneuvojen markkinat alkavat avautua jo nyt, mutta todelliset sähköisen liikenteen markkinat ovat jo tänään Kiinassa ja muualla Aasiassa. Myös näillä markkinoilla teknologian edistyksellisyys erityisesti paremman energiatehokkuuden kautta avaa mahdollisuuksia suomalaiselle huipputeknologialle", toteaa Visedon myynti- ja markkinointijohtaja Tomi Ristimäki.

ECV-hankkeissa ovat keskeisesti olleet mukana VTT:n, HSL:n ja Linkkerin lisäksi mm. Transdev, Visedo, Cargotec, Espoon kaupunki, sekä Aalto-yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Vaasan yliopisto.

Kaikkiaan verkostossa on ollut mukana 13 yritystä omilla yrityshankkeillaan. Yhteensä 30 yritystä on osallistunut rahoitusosuudella alan kehitystä tukevaan julkiseen tutkimusprojektiin. Koko verkoston projektivolyymi on noin 18 miljoonaa euroa.

Pertti Jalonen