Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Suomen maarakennuskonekauppa kasvussa

Suomen maarakennuskonekaupan arvioidaan piristyvän selvästi: Off-Highway Research -tutkimuslaitoksen mukaan markkinan keskimääräinen kasvu vuosina 2016–20 tulee olemaan 14 prosenttiyksikön vauhdissa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuluvana vuonna myynninkasvu on nelisen prosenttia, mikä merkitsee runsaan 2 000 yksikön kokonaismyyntiä, vuonna 2020 määrä olisi yli 2 300 konetta. Elpyminen alkoi viime vuonna, jolloin kokonaismyynti nousi 1 962 yksikköön. Mikäli tutkimuslaitoksen tämän vuoden ennuste toteutuu, myynti palaa vuoden 2012 tasolle.

Epävarmuustekijöitä kuitenkin riittää. Niistä suurimpana raportissa pidettiin tuolloin keskeneräisen kilpailukykysopimuksen kaatumista. Nyt kun sopimus on laajasti hyväksytty, ennuste saattaa jopa toteutua. Tutkimusraportin mukaan markkinalla on kaikki edellytykset kasvaa, vaikka käänteen alkamisen tarkan ajankohdan ennustaminen onkin mahdotonta. Myyntiluvut ovat joka tapauksessa historiallisen pieniä, harmaan tuonnin laantumisen myötä konekanta on pienentynyt ja vienti on pitänyt huolen käytetyistä koneista. On siten mahdollista, että nopea kasvu alkaa tänä vuonna.

Off-Highway Research ennustaa kaikentyyppisten maarakennuskoneiden myynnin kasvavan selvästi seuraavat viisi vuotta telapuskukoneita lukuun ottamatta. Kaivurikuormaimet, kurottajat ja pyöräkuormaimet ovat vahvimmin kasvavia segmenttejä. Kaivukoneiden ja minikaivukoneiden myynninkasvu jää markkinoiden keskikasvua, 14 prosenttia pienemmäksi (KHL.com). Tutkimus on saatavana yrityksen verkkokaupasta.

Teksti: Pertti Jalonen, Kuva: Koneviestin arkisto

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY