Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Peltobiokaasun mahdollisuuksia selvitetään Leppävirralla — MTK-yhdistykset mukana hankkeessa

Biokaasua pelloilta -hanke selvittää, minkä verran peltobiomassaa olisi saatavissa kannattavasti Leppävirran Riikinnevalle suunniteltuun nesteytettyä biokaasua tuottavaan laitokseen.
Yhtenä selvitettävänä vaihtoehtona Biokaasua pelloilta -hankkeessa on raakakaasun tuotanto pienemmissä kuivamädätysyksiköissä ja kaasun johtaminen putkistoja pitkin jalostettavaksi isompaan yksikköön.
Yhtenä selvitettävänä vaihtoehtona Biokaasua pelloilta -hankkeessa on raakakaasun tuotanto pienemmissä kuivamädätysyksiköissä ja kaasun johtaminen putkistoja pitkin jalostettavaksi isompaan yksikköön. Kuva: Esko Rissanen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Keski-Savossa halutaan tuottaa peltobiomassoja biokaasun raaka-aineeksi. Kolmen tuottajayhdistyksen, MTK-Leppävirran, MTK-Joroisen ja MTK-Jäppilän käynnistämässä hankkeessa selvitetään, onnistuuko biomassan tuotanto jopa 2000 peltohehtaarin alalta Leppävirran Riikinnevalle suunnitellulle biokaasulaitokselle.

Vuosina 2020-2021 toteutetussa Biokaasulla liikkeelle -hankkeessa selvisi, että nesteytetyn biokaasun eli LBG:n potentiaalisin sijaintipaikka Pohjois-Savossa olisi juuri Riikinnevan jätteenpolttolaitoksen yhteydessä. Laitoksen toteuttamisesta on kiinnostunut Wega Group Oy.

Osa laitoksen syötteestä muodostuisi jätelaitoksen biomassojen kaasuttamisesta, osa tulisi elintarviketeollisuuden sivuvirroista ja iso osa peltobiomassoista, kertoo hanketta vetävä Esko Rissanen tiedotteessa.

Rissanen on itsekin luomuviljelijä, ja hän kerää tiedon paikallisesti saatavasta peltobiomassasta hankkeen jatkosuunnittelun ja siihen ostettavien asiantuntijapalveluiden tueksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tuotantomäärien lisäksi Biokaasua pelloilta -hankkeessa on tarkoitus selvittää eri vaihtoehdot peltobiomassojen tuotannolle ja logistiikalle sekä arvioida biomassan kestävyyskriteerit kaasuntuotannon hyväksyttävyyteen EU:n uusiutuvan energian RED2-direktiivin mukaisella tarkastelulla.