Suurien puimureiden vuosi
Tämän syksyn puimurinumerossa esiteltävät puimuriuutuudet ovat Suomen mittapuulla lähes ennenkuulumattoman suuria koneita. Osasyynä on mallistojen uudistumistahti, pienempien mallisarjojen uutuudet ovat saapuneet maahamme jo aiemmin ja pari–kolme vuotta sitten esitellyt suuret puimurit ovat ehtineet toimitukseen vasta tämän syksyn puinneille.
Puimureiden keskikoko kasvaa kuitenkin Suomessakin kovaa vauhtia. Meillä myydään vuosittain useita puimureita, jotka yltävät yllättävänkin korkeille sijoituksille maailman suurimpien leikkuupuimureiden listauksessa. Kotimaassamme tehokkaita puimureita ei tarvita kuitenkaan täysin samasta syystä kuin vaikkapa Amerikan vilja-alueilla. Siinä, missä suuressa maailmassa tarvitaan kapasiteettia pinta-alojen vuoksi, on meillä puintikelien aikaikkuna selkeästi määräävämpi tekijä. Mikäli 400 hehtaaria kevätvehniä on puitava vajaassa kuukaudessa, ei neljä kohlinta riitä, vaan kärryille on siirryttävä pellosta puintipäivän aikana reilusti yli 100 tonnia jyviä.
Puintitehon kasvun lisäksi muita trendejä ovat automaattiohjauksen yleistyminen ja säätöautomatiikan lisääntyminen. Kuten sivulta 26 alkavassa käyttäjähaastattelussa todettaan, vuosikymmenten puintikokemuksen omaava kuljettaja voi huolettomin mielin antaa puimurin säädöt automatiikan hoidettavaksi aina hienosäätöjä myöten. Puimureiden kasvavat koot asettavat uusia haasteita paitsi puimurin ostamiselle, myös maan rakenteelle. Yli puolen miljoonan euron verollinen hinta, 10 metriä leveä pöytä ja säiliöt täynnä 30 tonnia ylittävä kokonaismassa vaativat kantokykyä niin pellolta kuin yrityksen kassaltakin.
Lue lisää
Osaston luetuimmat
- "Maatalouden parjaamisen ympäristön tärvelijänä voisi hiljalleen lopettaa" – maa- ja metsätalous ovat ainoita kasvihuonekaasuja sitovia toimialoja11.11.2021
- Ukrainan sota kouraisee myös konevalmistajia – ”Jatkossa voi olla vaikea houkutella yrityksiä siirtämään tuotantoa Venäjälle”25.4.
- Euroopan vihreän kehityksen ohjelma kiristää nitraatti- ja fostaattisäädöksiä – keskustelu ravinteiden käytön tehokkuudesta käy kuumana Euroopassa, mutta ei Suomessa5.5.
- Sähköllä pellolle – haasteena on hinnaltaan, kooltaan ja painoltaan sopivan akun löytäminen työkoneeseen6.5.
- Puolalainen Ursus-traktoritehdas konkurssiin – nyt Puolasta tulee laadultaan tasokkaita puimureita kilpailukykyiseen hintaan16.3.
- Kun kaikesta säästetään, ei pärjää tekijät, ei teettäjät ja tietkin ovat kamalassa kunnossa – talvikunnossapito ajautuu kaaokseen21.4.
- Maaseudun koneyrittäjien luottamus päättäjiin on heikentynyt – "Ympäristön suojelemisen ja varjelemisen tarve on yhteinen, mutta päätöksien pitää olla oikeasuhtaisia"1.4.