Maatalous
Esittely Giant D254SW Tele HD

Giantin pienkuormain osoittautui maitotilalla päteväksi apukoneeksi

Maatalouden tehostuessa myös kone- ja tilakoot ovat kasvaneet. Työmäärä ei suinkaan ole vähentynyt, vaan oleellista on myös käsintehtävän työn vähentäminen. Tähän saumaan iskevät myös Giantin pienkuormaimet.
Arto Turpeinen
Giant D254SW Tele HD:n työpainoksi ilmoitetaan 1 100 kiloa ja kaatokuormaksi 1 000 kiloa.

Hollantilainen Tobroco-Giant on erikoistunut erilaisiin pienkuormaimiin – mukana on perinteisten mallien lisäksi myös telepuomillisia versioita ja liukuohjattuja koneita. Lisäksi mallistoon lukeutuu yksi minikurottaja. Laajan runko-ohjattujen kuormainten valikoiman työpainot ovat 1 000–6 000 kiloa.

Pielaveteläinen Aleksi Katainen pyörittää avopuolisonsa Rosita Sippolan kanssa maitotilaa Pohjois-Savossa. Pariskunnalla on tällä hetkellä 50 lypsävää ja 50 nuorta nautaa. Toiminnan laajentuessa Katainen päätti hankkia teleskooppipuomillisen Giant D254SW Tele HD -pienkuormaimen.

Vaikka Kataisella olikin runsaasti kokemuksia erilaisista pienkuormaajista, niin Giant on ensimmäinen oma kuormain. Miehellä on kokemusta useista eri merkeistä, joten ostokriteerit olivat hyvin selvillä jo investointia harkittaessa. Valintaperusteissa painottui etenkin runkoratkaisu.

”Yksi tärkeimmistä kriteereistä oli ohjaamon sijoittaminen koneen takarunkoon, sillä ahtaissa tiloissa eturunkoon sijoitettu hytti kiertää kauempana rengaslinjasta. Giant kävi meillä vuosi sitten koeajettavana – ihastuin sen ketteryyteen sekä helppokäyttöisyyteen. Kävin sitten messuilla renkaita potkimassa, ja kilpailutuksen jälkeen päädyin kyseiseen merkkiin”, Katainen kertoo.

Vankka nostaja

Giant D2545 Tele HD on valikoiman pienimmästä päästä. Työpainoksi ilmoitetaan 1100 kiloa. Kaatokuormaksi kerrotaan 1000 kiloa, eli kone pystyy käsittelemään lähes omapainonsa painoisia taakkoja. Tarjolla on myös perinteisellä puomilla oleva rinnakkaismalli. Telepuomilla nostokorkeus on kauhan tapista mitattuna 274 senttimetriä, kun perinteinen versio yltää 217 senttiin.

Koneen voimalähteenä hyrrittää Kubota D902 -moottori, jonka tehoksi kerrotaan 17,5 kilowattia. Giantin suunnittelussa on selvästi keskitytty kestävyyteen, sillä koneen peräosa on takaritilää lukuun ottamatta jämäkkää rautaa. Moottori paljastuu istuinta kallistamalla. Ratkaisun haittapuolena tosin on remontoinnin ahtaus. Öljysuodatin kuitenkin paljastuu hyvin näkyville.

Työhydrauliikan tuotoksi ilmoitetaan 28 litraa minuutissa 150 barin paineella. Lisävarusteena on hankittavissa 38 litran tuotto. Puomissa on kaksi kappaletta kaksitoimista hydrauliikkaa. Ominaisuuksiin kuuluu myös öljynlauhdutin. Ajonopeudeksi ilmoitetaan 15 km/h. Voimansiirrosta huolehtivat Poclainin napamoottorit.

Maahantuoja Kurikan Hyväkone tarjoaa Gianteihin useita erilaisia lisälaitteita käytettäväksi. Tuotemerkki on Camion. Katainen on tyytynyt alkuvaiheessa ainoastaan rehukauhaan, mutta harkinnassa on myös jonkinlainen harjalaite, mikä helpottaisi esim. rehusiilon puhdistamista.

Helppokäyttöisyys tärkeää

Kataisen mukaan eräs Giantin valintaperusteista oli koneen helppokäyttöisyys. ”On erittäin tärkeää, että konetta pystyy ajamaan ilman enempiä ihmettelyitä. Esim. usein vaihtuvien lomittajien täytyy hallita kuormaimen käyttö. Tätä pystyy hallitsemaan lapsikin”.

Hallintalaitteet ovatkin erittäin pelkistetyt. Muutamat katkaisijat on sijoitettu etukonsoliin. Suunnanvaihtaja ja hydrauliikan sekä puomin hallinta hoituvat ohjaussauvan kautta. Vakiona on ROPS / FOPS-turvakatos. Umpiohjaamoa ei ole saatavana.

Maatilakäytössä krumeluureille ei ole tarvetta – tärkeämpää on helppokäyttöisyys ja luotettavuus. Tässä valossa Giant D254SW:n konstailematon suunnittelu ja jämerät rakenteet puoltavatkin paikkaansa.

Tulevaan varautuen

Neljässä kuukaudessa Giantiin oli kertynyt 100 työtuntia. Kuormain ei ollut kuitenkaan vielä päässyt lopulliseen käyttötarkoitukseensa, sillä Kataisella on suunnitteilla pihattoremontti, jonka jälkeen Giantin rooli korostuu. Tarkoitus on uusia mm. lannanpoistojärjestelmä ja ilmanvaihtojärjestelmä. Jutuntekohetkellä konetta oli käytetty lähinnä ruokintapöydän putsaamiseen ja apukoneen erilaisissa rakennustöissä.

”Meillä on tarkoitus luopua ajettavasta apevaunusta ja siirtyä traktorikäyttöiseen versioon. Jakelun voisi hoitaa Giantilla rehuvaraston lattialta. Rakennusvaiheessa Giantilla tulee olemaan tärkeä apukoneen rooli. Jatkossa se voisi toimia myös apevaunun varakoneena”, Katainen mainitsee.

Jo alkuvaiheissa Giant on osoittanut tarpeellisuutensa, sillä käsityön määrä on vähentynyt oleellisesti.

”Aiemmin kuivituksen levitys on ollut lähinnä hauiksen varassa. Pienkuormaimen myötä fyysisen työn määrä on tältä osin pienentynyt vähintään puoleen. Jatkossa siirrymme irtokuivikkeeseen, jolloin Giantin rooli korostuu entisestään”

Kataisen kokemusten mukaan lehmät aluksi pelkäsivät konetta, mutta tottuivat uuteen pörisijään nopeasti. Giantilla pyörähtelee näppärästi myös ahtaissa paikoissa. Esimerkiksi ahtaalla ruokintapöydällä mahtuu työskentelemään, sillä takarunkoon sijoitetun ohjaamon vuoksi hytin kulma pysyy rengaslinjan sisäpuolella.

Arto Turpeinen
Merkin valintaan vaikutti suuresti runkoratkaisu. Runkonivelen taakse sijoitettu hytti ei käännöksissä kierrä rengaslinjan ulkopuolella. Tästä on hyötyä etenkin ahtaissa paikoissa.

Uskoa tulevaan

Vaikka maatalouden ongelmista puhutaankin jatkuvasti, niin Katainen ja Sippola uskovat tulevaan, mutta tietävät alan realiteetit. Oleellista on oman toiminnan kehittäminen.

”Tulevaisuudessa tuottajien määrä laskee väistämättä. Arvioin, että 10–20 vuoden päästä jäljellä on enää 10–25 % nykyisestä määrästä. Parhaimpien joukkoon pääseminen vaatii oman ammattitaidon parantamista ja kalustoon panostamista”, Katainen lopettaa.

Tilakoon kasvaessa usein mainitaan konekokojen kasvaminen. Nykyaikaisella maatilalla on kuitenkin käyttöä myös pienemmälle laitteistolle. Käsityön väheneminen saattaa parantaa jaksamista ja hyvinvointia huomattavasti, vaikka kyseessä on kuitenkin kymmenien tuhansien investointi.

Giant D254SW Tele HD:n hinnaksi ilmoitetaan 24 500 euroa + alv 24 %.

Lisätietoja: www.hyvakone.com.

Lue lisää