Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Käyttäjäkommentti: Yli 20 000 tuntia Maxxumeilla

Jorma ja Thina Kauppisen omistamalle Mäntylän lypsykarjatilalle Kannonkoskelle hankittiin ensimmäinen Case Maxxum 5120 vuonna 1998.
Perttu Kauppinen (vas.) tarkkailee, kun Karri Kauppinen asentaa 5120 Maxxumin suunnanvaihtimen pakan laakeria. Kuisma Kauppinen pitää komeutta paikallaan.
Perttu Kauppinen (vas.) tarkkailee, kun Karri Kauppinen asentaa 5120 Maxxumin suunnanvaihtimen pakan laakeria. Kuisma Kauppinen pitää komeutta paikallaan. 
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Traktori hankittiin käytettynä Rautavaaralta, ratkaisevassa osassa kaupoissa olivat Jorman jo edesmenneen Toivo-isän rukkaset. Traktoria lähdettiin katsomaan Rautavaaralle. ”Traktori todettiin hyväksi, mutta hinnasta ei päästy yhteisymmärrykseen ja lähdimme ajamaan kohti Kannonkoskea. Parinkymmenen kilometrin päästä isäni huomasi rukkasten unohtuneen Rautavaaralle. Auton nokka käännettiin ympäri ja talon pihaan palatessa isäntä tuli käsi ojossa vastaan ilmoittaen kauppojen syntyvän summalla, jonka lähtiessämme tarjosimme”, Jorma kertoo. Sittemmin 5100-sarjan Maxxumeita on hankittu kolme kappaletta lisää. Rivistöstä löytyy tätä nykyä edellä mainittu 5120, 5140, 5150 Plus ja 5150 Pro.

Kiinnostus on siirtynyt myös nuoremmalle sukupolvelle. Neljästä veljeksestä kaikki ovat varsin hyvin perillä Maxxumin sielunelämästä. ”Olemme ehkä perehtyneet Maxxumin toimintaperiaatteeseen keskivertoa selvästi enemmän”, Perttu Kauppinen toteaa. 5100-sarjan Maxxumeihin on kertynyt omassa ajossa yli 20 000 käyttötuntia, joten remonttejakin on tehty omin voimin.

”5100-sarjan Maxxum on maatalouskäyttöön varsin onnistunut traktori. Takapainoinen painojakauma, ketteryys ja toimiva suunnanvaihdin yhdessä neliportaisen pikavaihteen kanssa tekevät Maxxumista hyvän etukuormainkoneen. Kääntöpuolena tietenkin on se, että raskaampien nostolaitekoneiden kanssa traktori vaatii etukuormaimen tai keulapainot vastapainoksi”, Perttu kertoo.

”Metsäkäyttöön Maxxum ei ole omiaan, sitä varten rivistöstä löytyy saksalaisvalmisteinen takaveto-International”, Kuisma Kauppinen kertoo. Metsään ei kannata juuri lähteä, sillä istuin ei käänny ympäri, vetokoukku syö maavaraa, näkyvyys kuormaimelle on rajoitettu ja muovitankki ei kestä määrättömästi iskuja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Karri Kauppisen mielestä voimansiirto on siinä mielessä onnistunut, että totaalituhoja tulee harvemmin vastaan. ”Omissa traktoreissakin aluksi vakaviltakin vioilta tuntuneissa tapauksissa on selvitty yksittäisten komponenttien vaihdolla. Moottoreiden kanssa on ollut hyvin vähän ongelmia ja varsinkin 5150-mallit ovat osoittautuneet pirteiksi ja taloudellisiksi vetureiksi pellolla. Tieajossa Maxxumille polttoaine kuitenkin maistuu”, Karri analysoi.

”Maxxum on traktori, jota pitää osata kuunnella. Traktori vaatii hoitoa ja huolenpitoa ehkä enemmän kuin moni muu aikalaisistaan, mutta vastapainoksi traktorissa on useita ominaisuuksia, jotka muista tuon aikakauden traktoreista puuttuu”, Perttu lisää.