Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

JCB 542–70 AgriXtra -kurottaja: Parhaalla ohjaamolla ja vaihteistolla testivoittoon – vaihteisto yhdistää molempien voimansiirtotyyppien parhaat puolet

JCB kipusi vertailun voittajaksi. Testivoitosta huolimatta parannettavaa riittää erityisesti tekniikan osalta.
JCB sai vertailun parhaimmat kokonaispisteet.
JCB sai vertailun parhaimmat kokonaispisteet. Kuva: Marcus Pasveer
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
JCB:n ohjaamonäkyvyys todettiin testin parhaaksi.
JCB:n ohjaamonäkyvyys todettiin testin parhaaksi. Kuva: Marcus Pasveer
JCB:n kokonaispisteiden jakautuma
JCB:n kokonaispisteiden jakautuma Kuva: Jukka-Pekka Lindbäck

Mikäli valmistaja varustaisi koneen tehokkaammalla hydrauliikkapumpulla ja lisäisi Kramerin ja Manitoun tapaiset kulkutiet, alkaisi kokonaisuus hipoa täydellisyyttä.

Ohjaamo / 4,3

JCB:n ohjaamo saavutti parhaimmat pisteet kuljettajilta. Ohjaamossa on runsaasti säilytystilaa mukaan lukien useita pullonpidikkeitä/tilaa pienesineille, kuten avaimille ja kynille. Radio ja lämmityslaitteen katkaisimet on sijoitettu helppokäyttöiseen paikkaan etupaneeliin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ohjaussauva on hienosti suunniteltu, ja lisälaitteiden toimintojen sekä hydraulivirtauksen hallinnat ovat näppärästi käsinojassa. Manuaalinen käsijarru on sijoitettu istuimen vasemmalle puolelle – pienen totuttelun jälkeen myös tämä järjestely ilmeni hyväksi ratkaisuksi.

Kaikki painokatkaisimet ovat helppoja käyttää ja puhdistaa, mutta joidenkin symbolien ymmärtäminen voi olla hieman vaikeaa, mikäli kuljettaja ei ole tottunut JCB:n tapaan ilmaista asioita. Näyttöpaneelia ohjataan hallintarullalla. Näytön resoluutio on todella hyvä.

Monitorilta näkee helposti myös esimerkiksi puomin nostokulman ja koneen kallistuskulman. Turvajärjestelmän näyttö on sijoitettu varsin korkealle ohjaamon pilariin, mutta se on ulkoasultaan erittäin selkeä.

Ohjaamoon kulku / 3,6

Portaat ovat jämäkät ja hyvin suunnitellut, mutta valitettavasti liian syvällä ohjaamon alla. Ohjaamosta onkin tästä syystä kuljettava asianmukaisesti takaperin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaikki kuljettajat eivät pitäneet B-pilarissa olevasta kahvasta, joka taittuu jousivoimalla pois tieltä kulkuaukon leventämiseksi. Kahva onkin suunniteltu lähinnä ohjaamosta poistumista ajatellen.

JCB:n filosofiaan kuuluu suunnitella käyttökelpoisia yksityiskohtia, jotka helpottavat ohjaamoon kulkua. Esimerkkeinä näistä toimivat erinomaisesti mitoitettu ovea auki pitävä kaasujousi, toimivat kahvat sekä mainiosti toimiva ohjauspyörän kääntäminen kulun helpottamiseksi.

Ohjaamonäkyvyys / 3,9

JCB:n ohjaamonäkyvyys todettiin testin parhaaksi. Ohjaamon A-pilarit ovat riittävän kaukana kuljettajasta ja suunniteltu fiksusti näkyvyyden kannalta. Näkyvyys oikealle konepeiton yli todettiin testin parhaaksi. Suurin miinus tulee takanäkyvyydestä – testikoneen ohjaamossa ei ollut taustapeiliä eikä peruutuskameraa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pyyhkijät olivat testin keskitasoa. Kattoikkunan tuplavartinen pyyhkijä on hieno idea, mutta valitettavasti se pyyhkii kuravedet kohti viiston ikkunan yläosaa, josta ne valuvat välittömästi takaisin näkökenttään.

Käyttöominaisuudet / 3,7

JCB pärjää työmaalla mainiosti. Hydrauliikka ei ollut testin nopeimmasta päästä, lähinnä teleskoopin liikkeestä johtuen, mutta voimaa siinä tuntuu olevan. Useat testikuljettajat kuvailivat JCB:n olevan yleisesti tasapainoinen kone työskenneltäessä.

Puomissa ei ole automaattisia toimintoja, ja kuormaimen vivun painikkeiden merkinnät ovat vaatimattomat. Painikkeet kuitenkin oppii nopeasti. Kuten muutamassa muussakin konessa, JCB:ssä on kätevä suunnanvaihtajan vipu ohjauspyörän alla. Ajotietokoneen värinäyttö voi toisinaan olla haastava ymmärtää, sillä toimintojen aktiivisuudesta kerrotaan sekä keltaisilla että valkoisilla symboleilla.

Työlaitteen kytkentä on helppoa, lukitus toimii turvallisesti kahta nappia käyttämällä. Valitettavasti pikaliittimen rakenne on sellainen, että työlaitteen voi napata ajatuksissaan korvakkeiden väärälle puolelle, jolloin se ei lukitu ja on muutoinkin vaarassa pudota.

Ajo-ominaisuudet / 4,2

Testikone oli varustettu DualTech- VT-voimansiirrolla. Vaihteisto toimii alle 19 km/h nopeuksissa hydrostaattina, sen yläpuolella käyttöön astuvat powershift-vaihteet. Testikokemusten mukaan vaihteisto yhdistää molempien voimansiirtotyyppien parhaat puolet.

Hydrostaattiosuus on tarkka ja nopea ja suuremmilla nopeuksilla powershiftvaihteet vaihtuvat pehmeästi ja nopeasti hydrostaattia paremmalla hyötysuhteella. Kone on myös vahva vetämään: perävaunu nousi mäen päälle nopeimmin tästä ryhmästä.

Liikkellelähtövoimaksi mitattiin 5 450 kg, mikä vastasi lähes New Hollandin lukemia. Haittapuolia emme vaihteistoratkaisusta löytäneet, mutta eri ajomoodien kanssa riittää aluksi opiskeltavaa. Vaihteistossa on automaattitilan lisäksi neljä eri käyttötilaa.

Huolto / 3,9

Jäähdyttimien kennojen puhdistus helpottuu, kun niiden päälle sijoitettu ilmanpuhdistin käännetään pois tieltä. Sulakkeet ja releet on sijoitettu ohjaamoon kootusti, lisäksi pääsulakkeille on oma rasiansa akun vieressä. Akku on sijoitettu portaiden alle parilla pultilla lukitun kannen alle.

Puomin teleskoopin rasvauksessa käytetään vahaöljyä, minkä ansiosta rasvausväli on jopa 500 käyttötuntia. Testin aikana havaitsimme, että lisävarusteinen pohjapanssari on ehdottomasti suositeltava varuste voimansiirron öljynsuodattimen suojelemiseksi, sillä kyseinen suodatin vaurioitui testimme aikana.

Hiukkassuodattimen automaattisen regeneroinnin aikana koneella voidaan jatkaa työskentelyä.

KOKONAISPISTEET 763

KIITÄMME & MOITIMME:

  • Paras ohjaamo
  • Paras voimansiirto
  • Hyvä näkyvyys
  • Ohjaamon portaat
  • Suhteellisen hidas hydrauliikka
  • Suuri kääntöympyrä

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kurottajavertailuun liittyvät artikkelit:

Kramer KT407 -kurottaja: Erinomainen pihakone, nopeampi puomi tekisi terää – suurin osa töistä onnistuu matalilla moottorin kierroksilla ja polkimien kevyillä painalluksilla

Manitou MLT 741–140 V+ -kurottaja: Premiumtunnelmaa keskinkertaisilla mittaustuloksilla – voimansiirron ja moottorin yhteispeli toimii saumattomasti

Eurooppalaisena yhteistyönä tehty seitsemän kurottajan vertailu antoi yllättävät tulokset – kurottajan valinnassa ratkaisee työmaa ja siellä tarvittavat ominaisuudet