
JCB 542–70 AgriXtra -kurottaja: Parhaalla ohjaamolla ja vaihteistolla testivoittoon – vaihteisto yhdistää molempien voimansiirtotyyppien parhaat puolet



Mikäli valmistaja varustaisi koneen tehokkaammalla hydrauliikkapumpulla ja lisäisi Kramerin ja Manitoun tapaiset kulkutiet, alkaisi kokonaisuus hipoa täydellisyyttä.
Ohjaamo / 4,3
JCB:n ohjaamo saavutti parhaimmat pisteet kuljettajilta. Ohjaamossa on runsaasti säilytystilaa mukaan lukien useita pullonpidikkeitä/tilaa pienesineille, kuten avaimille ja kynille. Radio ja lämmityslaitteen katkaisimet on sijoitettu helppokäyttöiseen paikkaan etupaneeliin.
Ohjaussauva on hienosti suunniteltu, ja lisälaitteiden toimintojen sekä hydraulivirtauksen hallinnat ovat näppärästi käsinojassa. Manuaalinen käsijarru on sijoitettu istuimen vasemmalle puolelle – pienen totuttelun jälkeen myös tämä järjestely ilmeni hyväksi ratkaisuksi.
Kaikki painokatkaisimet ovat helppoja käyttää ja puhdistaa, mutta joidenkin symbolien ymmärtäminen voi olla hieman vaikeaa, mikäli kuljettaja ei ole tottunut JCB:n tapaan ilmaista asioita. Näyttöpaneelia ohjataan hallintarullalla. Näytön resoluutio on todella hyvä.
Monitorilta näkee helposti myös esimerkiksi puomin nostokulman ja koneen kallistuskulman. Turvajärjestelmän näyttö on sijoitettu varsin korkealle ohjaamon pilariin, mutta se on ulkoasultaan erittäin selkeä.
Ohjaamoon kulku / 3,6
Portaat ovat jämäkät ja hyvin suunnitellut, mutta valitettavasti liian syvällä ohjaamon alla. Ohjaamosta onkin tästä syystä kuljettava asianmukaisesti takaperin.
Kaikki kuljettajat eivät pitäneet B-pilarissa olevasta kahvasta, joka taittuu jousivoimalla pois tieltä kulkuaukon leventämiseksi. Kahva onkin suunniteltu lähinnä ohjaamosta poistumista ajatellen.
JCB:n filosofiaan kuuluu suunnitella käyttökelpoisia yksityiskohtia, jotka helpottavat ohjaamoon kulkua. Esimerkkeinä näistä toimivat erinomaisesti mitoitettu ovea auki pitävä kaasujousi, toimivat kahvat sekä mainiosti toimiva ohjauspyörän kääntäminen kulun helpottamiseksi.
Ohjaamonäkyvyys / 3,9
JCB:n ohjaamonäkyvyys todettiin testin parhaaksi. Ohjaamon A-pilarit ovat riittävän kaukana kuljettajasta ja suunniteltu fiksusti näkyvyyden kannalta. Näkyvyys oikealle konepeiton yli todettiin testin parhaaksi. Suurin miinus tulee takanäkyvyydestä – testikoneen ohjaamossa ei ollut taustapeiliä eikä peruutuskameraa.
Pyyhkijät olivat testin keskitasoa. Kattoikkunan tuplavartinen pyyhkijä on hieno idea, mutta valitettavasti se pyyhkii kuravedet kohti viiston ikkunan yläosaa, josta ne valuvat välittömästi takaisin näkökenttään.
Käyttöominaisuudet / 3,7
JCB pärjää työmaalla mainiosti. Hydrauliikka ei ollut testin nopeimmasta päästä, lähinnä teleskoopin liikkeestä johtuen, mutta voimaa siinä tuntuu olevan. Useat testikuljettajat kuvailivat JCB:n olevan yleisesti tasapainoinen kone työskenneltäessä.
Puomissa ei ole automaattisia toimintoja, ja kuormaimen vivun painikkeiden merkinnät ovat vaatimattomat. Painikkeet kuitenkin oppii nopeasti. Kuten muutamassa muussakin konessa, JCB:ssä on kätevä suunnanvaihtajan vipu ohjauspyörän alla. Ajotietokoneen värinäyttö voi toisinaan olla haastava ymmärtää, sillä toimintojen aktiivisuudesta kerrotaan sekä keltaisilla että valkoisilla symboleilla.
Työlaitteen kytkentä on helppoa, lukitus toimii turvallisesti kahta nappia käyttämällä. Valitettavasti pikaliittimen rakenne on sellainen, että työlaitteen voi napata ajatuksissaan korvakkeiden väärälle puolelle, jolloin se ei lukitu ja on muutoinkin vaarassa pudota.
Ajo-ominaisuudet / 4,2
Testikone oli varustettu DualTech- VT-voimansiirrolla. Vaihteisto toimii alle 19 km/h nopeuksissa hydrostaattina, sen yläpuolella käyttöön astuvat powershift-vaihteet. Testikokemusten mukaan vaihteisto yhdistää molempien voimansiirtotyyppien parhaat puolet.
Hydrostaattiosuus on tarkka ja nopea ja suuremmilla nopeuksilla powershiftvaihteet vaihtuvat pehmeästi ja nopeasti hydrostaattia paremmalla hyötysuhteella. Kone on myös vahva vetämään: perävaunu nousi mäen päälle nopeimmin tästä ryhmästä.
Liikkellelähtövoimaksi mitattiin 5 450 kg, mikä vastasi lähes New Hollandin lukemia. Haittapuolia emme vaihteistoratkaisusta löytäneet, mutta eri ajomoodien kanssa riittää aluksi opiskeltavaa. Vaihteistossa on automaattitilan lisäksi neljä eri käyttötilaa.
Huolto / 3,9
Jäähdyttimien kennojen puhdistus helpottuu, kun niiden päälle sijoitettu ilmanpuhdistin käännetään pois tieltä. Sulakkeet ja releet on sijoitettu ohjaamoon kootusti, lisäksi pääsulakkeille on oma rasiansa akun vieressä. Akku on sijoitettu portaiden alle parilla pultilla lukitun kannen alle.
Puomin teleskoopin rasvauksessa käytetään vahaöljyä, minkä ansiosta rasvausväli on jopa 500 käyttötuntia. Testin aikana havaitsimme, että lisävarusteinen pohjapanssari on ehdottomasti suositeltava varuste voimansiirron öljynsuodattimen suojelemiseksi, sillä kyseinen suodatin vaurioitui testimme aikana.
Hiukkassuodattimen automaattisen regeneroinnin aikana koneella voidaan jatkaa työskentelyä.
KOKONAISPISTEET 763
KIITÄMME & MOITIMME:
- Paras ohjaamo
- Paras voimansiirto
- Hyvä näkyvyys
- Ohjaamon portaat
- Suhteellisen hidas hydrauliikka
- Suuri kääntöympyrä
Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kurottajavertailuun liittyvät artikkelit:
Osaston luetuimmat
- Eteläafrikkalainen ACO-traktorimerkki syntyi, kun paikallinen viljelijä ei löytänyt markkinoilta sopivaa vaihtoehtoa − tavoitteena oli luoda tuhoutumaton traktori24.2.
- Jouni Kolehmainen sai ensikosketuksen salaojitukseen jo 13-vuotiaana – nyt mies urakoi salaojatyömailla jo kolmannessa sukupolvessa14.3.
- Vuoden 2023 traktorivertailussa perehdyttiin etukuormaimien uusiin ominaisuuksiin – kuormainten vaa’at ja automaattiset toiminnot helpottavat päivittäistä työskentelyä6.3.
- Nostolaitekiinnitteinen McConnelin vaakatasomurska soveltuu kesantojen hoitoon – niitto onnistuu myös peruuttamalla21.3. Tilaajalle
- Traktorivertailun 2023 voitto meni pitkästä aikaa uuteen osoitteeseen – voittaja oli tasaisen vahva testin työtehtävissä6.3. Tilaajalle
- Piennarmurskaimen seuranta-anturi kertoo koneen käytöstä – tarkempia johtopäätöksiä jäätiin vielä odottamaan15.3.
- Traktorien 130-vuotiaassa historiassa on toiminut ainakin 1500 valmistajaa – katso traktorien sukupuusta, mikä on Suomessa tunnettujen merkkien tausta ja historia7.3. Tilaajalle