Ongelmapuut kumoon turvallisesti

Lukijan idea -palstalla esitellään lukijoiden ideoita ja ratkaisuja  erilaisiin pulmiin. Voit lähettää kuvauksen omasta ideastasi  suoraan osoitteeseen elina.varpuluoma@koneviesti.fi. Parhaita ideoita palkitsemme Koneviestin tuotepalkinnoilla.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Idea 1.

Lapualainen Antero Paavola oli kaatamassa tukkipuita hyvässä kasvussa olevan mäntytaimikon reunasta. Ongelmia syntyi, kun reunimmaisten puiden oksat olivat kasvaneet suuremmiksi taimikon puolelle ja puut meinasivat kaatua väkisin taimien päälle.

Kaatovänkärillä ja rangasta tehdyllä pönkällä työntäen puu kaatui kovan rehkimisen jälkeen oikeaan suuntaan. Antero päätti, että täytyyhän tähän jokin parannus keksiä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Traktorin ja juontovinssin käyttö olisi ollut turhan hankalaa. Hetken hallin nurkkia kierreltyään Antero löysi sopivat kaksi sisäkkäin menevää putkea. IKH:lta hankittiin järeä, noin 40 euroa maksava venevinssi, muut tarvikkeet löytyivät omasta takaa.

Päällimmäiseen putkeen sahattiin 60 sentin pituinen railo, ja ketjun lenkki hitsattiin railon läpi sisimpään putkeen kiinni. Uloimpaan putkeen hitsattiin venevinssi railon yläpuolelle, joka vetää ketjun lenkistä sisempää putkea ylöspäin. Venevinssissä liinaa oli kuusi metriä, joten sitä lyhennettiin. Näin saatiin mahdollisimman hyvä hyötysuhde, kun liina on pienellä kehällä.

Lopuksi sisäputken päähän hitsattiin piikit, jotka uppoavat puuhun sitä työnnettäessä. Piikit syntyivät lattaraudasta rälläkällä leikaten. Varmuuden vuoksi sivuille laitettiin vielä harjateräkset, jotka menevät puun ympärille, jottei tunkki pääse putoamaan sahaajan päälle puun kaatuessa.

Alapään putkeen tehtiin tassu, joka laitetaan maahan. Sen alapuolelle tuli vielä lattarauta poikittain 90 asteen kulmaan, joka uppoaa maahan ja estää lipsahtamisen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Laite vaikutti todella hyvältä ja voimaakin oli tarpeeksi. Nyt ongelmapuut kaatuivat haluttuun suuntaan, jopa aikamoisilla vastatuulilla.

Pituutta on kolme metriä lyhyessä asennossa, joten sillä pystyy puskemaan puita myös ojan pohjalta. Laitteesta on myös suuri apu pihapuita, sähkölinjojen ja rakennusten vierestä ongelmapuita kaadettaessa.

 

Idea 2.

Toni Kemppainen Hyrynsalmelta keksi hyvän tavan lisätä traktorin vaihteistoon ja hydrauliikkaan öljyä. Täyttöaukko on usein hankalassa paikassa, minkä takia öljyä valuu usein täyttöaukon ohi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt kuitenkin homma hoituu helposti, koska öljyn lisääminen tapahtuu pumppaamalla tynnyripumpusta. Tynnyripumppuun on klemmarilla liitetty käytetty maitoletkun pätkä. Letkun toinen pää laitetaan öljyntäyttöaukosta sisään. Öljymäärän seuraaminen onnistuu laskemalla pumppausten lukumäärän. Monissa traktoreissa öljymäärää voi seurata myös suoraan vaihteiston kyljessä olevasta tarkastussilmästä.

Tällä tavalla öljyn käsitteleminen on helppoa, traktori pysyy puhtaampana eikä arvokasta öljyä pääse valumaan luontoon. Tynnyrin liikuttelemiseksi Toni käyttää nokkakärryä.

 

Idea 3.

Pekka Kiiski Tuupovaarasta ideoi laikutussaappaan, kovettuneen laikun pehmennykseen. Koukulla män-

nyn siemenet saa kosteaan multaan paremmin ja kumartelematta. Työkalukaan ei pääse unohtumaan, kun se on aina mukana.

Vanhan metsurin saappaan metallikärkeen on hitsattu pätkä kahdeksan millin paksuista pyöröterästä. Vinkkeliin taivutettu koukku ei haittaa kävelyä, mutta autolla ajoa Pekka ei suosittele.

 

Avaa artikkelin PDF