Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Rullakoista halkotelineeksi

Lukijan idea -palstalla esitellään lukijoiden ideoita ja ratkaisuja erilaisiin pulmiin. Voit lähettää kuvauksen omasta ideastasi suoraan osoitteeseen elina.varpuluoma@koneviesti.fi tai ottamalla yhteyttä Jyrki Karkiseen numerossa 020 413 2287. Parhaita ideoita palkitsemme Koneviestin tuotepalkinnoilla.

Hyvä

keksintö!

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Palkitsemme idean lähettäjän KV-lippiksellä.

Kari Karkia on hyödyntänyt metalliromuista löytämänsä vanhat rullakot. Verkkoseinämät otettiin rälläkällä irti ja pantiin nippusiteillä toisiinsa kiinni. Ennen puiden lastaamista häkkikehän sisään pyöräytettiin vielä varmistukseksi köysi ympärille. Sitten kun seiniä ei tarvitse, ne menevät pieneen kasaan. Jos intoa riittää, niin voisihan noihin hitsata saranat, niin ei tarvitsisi nippusiteitä.

Hyvä

keksintö!

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Palkitsemme idean lähettäjän KV-lippiksellä.

Perttu Utriainen Pieksämäeltä on tehnyt akunkantolaatikon vanhasta kanisterista. Akkuhapot eivät näin pääse sotkemaan vaatteita tai ympäristöä. Akku on suojassa myös ulkoisilta kolhuilta. Hyvät käynnistyskaapelit saa vanhasta, käytöstä poistuneesta nelinapaisesta 380 V -voimavirtakaapelista. Kumpaankin leukaan juotetaan kaksi johdinta. Leuat on turvallista pitää kiinni kanisterin kyljessä kuljetuksen ajan.

Ostin syksyllä samanlaisen L100-plasmaleikkurin, kuin teillä oli testissä. Minulla on nyt ongelmia polttoliekin syttymisen kanssa. Ohjekirja kehoittaa asettamaan polttimen 3–5 mm korkeudelle. Ei kuitenkaan syty edes 2 mm korkeudelta läheskään aina. En saa oikein luotettavia tietoja siitä miltä etäisyydeltä pitäisi oikeasti syttyä.

J. R. Uusikaupunki

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vastaus: Plasmakaaren sytyttäminen voidaan toteuttaa ainakin kolmella eri tavalla. Vanhimmissa laitteissa oli käytössä ns. raapaisysytytys, eli plasmaleikkurin suuttimen kärjellä piti koskettaa työkappaletta (toiminta oli siis samankaltaista kuin hitsauspuikon kanssa).

Seuraava taso on esikipinä, jollainen L100 leikkurissakin on. Siinä elekroniikka muodostaa suuttimen ja työkappaleen välille pienen kipinän (tai useita hyvin nopeassa tahdissa). Esikipinät helpottavat itse plasmakaaren syntyä niin paljon, että fyysistä yhteyttä suuttimen ja työkappaleen välille ei yleensä tarvita. Plasmakaaren syttyminen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertainen juttu, vaan siihen vaikuttaa moni asia mm. suuttimen ja työkappaleen etäisyys ja puhtaus, esikipinän ”teho”, maadoitusjohdon kytkennän laatu, ilman sähkönjohtokyky jne.

Kipinäsytytyksen epävarmuuden takia kalliimman hintaluokan laitteissa kaaren syttyminen on varmistettu niin, että suuttimessa palaa pieni esiliekki, jonka avulla syttyminen on varmaa.

Aikanaan KV:n testissä L100 leikkurin kohdalla syttyminen onnistui yleensä hyvin (silloin kun edellä mainitut asiat olivat kunnossa), mutta sytytysvarmuutta ei erikseen testattu. Eri merkkisten laitteiden välillä ero lienee lähinnä sytyskipinän tehossa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ohjekirjan ilmoitukseen pitää tietysti voida luottaa, mutta on otettava huomioon olosuhteiden vaikutus. On tietysti mahdollista, että laite on viallinen (kipinä liian heikko), mutta asia pitäisi varmistaa vertaamalla viallista laitetta ehjään.

Jyrki Karkinen

Tällä sivulla julkaisemme Koneviestiin tullutta lukijapalautetta ja kommentteja. Avaa sanainen arkkusi ja kerro meille, mikä lehdessä miellytti tai sapetti. Laita meille viestiä nettisivuilta www.koneviesti.fi > Yhteys > Palaute toimitukselle. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella palaute@koneviesti.fi tai lähestyä meitä kirjeitse: Koneviesti/Jyrki Karkinen, PL 485, 00101 Helsinki. Haluamme kehittää lehteä yhteistyössä lukijoiden kanssa. Siksi kaikki saamamme palaute on arvokasta.

Mikä oli mielestäsi tämän lehden paras juttu ja miksi? Lähetä vastauksesi ja yhteystietosi 9.3.2012 mennessä meilillä palaute@koneviesti.fi tai postikortilla Koneviesti,

PL 485, 00101 Helsinki. Myös nettisivujemme

www.koneviesti.fi -palautelomakkeella voi vastata.

Kaikkien vastanneiden kesken arvomme Koneviestin tyylikkään ja lämpimän talvilippiksen! Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Avaa artikkelin PDF